Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.05.2012 19:15 - На вниманието на баламите! Акциите на Facebook скочиха с 5% в първите часове на борсата
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 994 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.05.2012 22:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стартът на търговията закъсня с половин час 18 май 2012 21:35 27  
image  

Акциите на Facebook отчитат умерен ръст по време на своя борсов дебют, последвал дългоочакваното първично публично предлагане (IPO) на социалната мрежа, съобщава Wall Street Journal.

Търговията на борсата NASDAQ отвори при цена от 42,05 долара за акция – ръст от над 10% спрямо цената, на която бе осъществено IPO-то (38 долара), но впоследствие се понижи и към 19:10 българско време бе около 40 долара (+5%), което дава пазарна капитализация в размер на около 110 млрд. долара.

Търговията трябваше да започне в 18:05 наше време, но закъсня с около половин час, тъй
като трейдърите са имали проблем с коригирането или отмяната на поръчки, които са били въвеждани в търговската система на борсовия оператор от 14:30 нататък.

Изтъргуваният обем надвиши 100 млн. акции в първите три минути на търговия, след като инвеститорите се втурнаха да купуват и някои от участниците в IPO-то успяха да осребрят книжата.

IPO-то на Facebook e 18-тото от началото на годината в световен мащаб, което получава цена над предвижданата, показват данни на Dealogic за публични предлагания над 50 млн. долара.

Всички 17 такива IPO-та тази година отчетоха повишения в цените на акциите през първия ден от търговията с тях, като средният ръст е бил 45%.

Основаната и управлявана от Марк Зукърбърг компания увеличи ценовия диапазон на акциите до 34-38 долара за лот в навечерието на IPO-то, в отговор на силното търсене, от 28-35 долара преди
това.

С близо 25% бе увеличен и броят на предложените акции - от първоначалните 337,4 млн. на 421,4 млн. броя. Предлагането е третото по големина в САЩ и най-голямото на борсата NASDAQ.

Компанията и нейни акционери продадоха около 20% от обикновените й акции по време на публичното предлагане. За сравнение при LinkedIn делът беше 9,5%, а при Groupon – 6,3%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

http://www.dnes.bg


ПОЛИТИКАТА НА ФЕЙСБУК НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЧАСТЕН ВЪПРОС
Автор : Алън ТЕЙЛЪР   
19 February 2012
imageЗа всеки, интересуващ от Фейсбук и неговият преждевременно развит създател, Марк Цукерберг (1986), има един впечатляващ момент от филма Социалната мрежа (2010), който има претенцията да разказва историята им. Сцената е в един шикозен адвокатски офис. Цукерберг, който се играе от Джес Айзенберг, е поставен очи в очи с братята Уинклевос и Дивия Нарендра,  като техен бизнес партньор, обвинен, че е откраднал идеята им за създаването на Фейсбук. Те си искат дела. Цукерберг не е в настроение да се предава, но неговията адвокат му дава друг съвет: „Плати им”, казва тя, „В голямата схема, това е само билет за паркиране”. Обратно в реалния живот, знаем, че Цукерберг се е съгласил да даде на Уинклевос и Нарендра 65 милиона долара. На някой може да му се сторят адски много, но за Цукерберг и Фейсбук всъщност не са повече от цената на един билет за паркиране. Ако, както се очаква, акциите на Фейсбук продължат да се покачват на борсата, може да стигнат 100 милиарда долара, които да направят 27 годишния си създател един от най-богатите хора на планетата.
Дори според стандартите на Силиконовата долина такива суми са страскащи, още повече като знаете, че Фейсбук съществава само от 8 години. Днес, мрежата има 800 милиона потребители, всеки от които, в една или друга степен, се съгласява, без да е принуждаван или да му се плаща, да споделя информация (както и мисли и мнения) за себе си с неизброим брой хора, които дори не познава.
За тези от нас, които са отрастнали с 1984 на Джордж Оруел, подобно нехайно отказване от личната неприкосновеност може да изглежда странно, дори и опасно. За поколението на Цукерберг, обаче, то изглежда съвсем естествено и дори се е превърнало в необходимост.  
Те са се подредили в една редица с философията на Цукерберг, която създава друг тип интернет, споделящ не само информацията, която сте свикнали да намирате в библиотеките, но и това, което е в главите ни. Както заяви той пред Ню Йоркър: „Това е като дълбоко вграден в нас хардуер: наистина искаш да знаеш какво се случва с хората около теб”.
Скептиците относно Фейсбук, един от които съм и аз, не отричат успеха или влиянието, което има над своите потребители. Фейсбук поколението е пристрастено към сайта и прекарва дълги часове потънало в него. „С Фейсбук”, отбелязва писателката Зади Смит,”часове, следобеди, цели дни минават без да забележиш”.
В края на краищата, Смит успява да го опише, но остава да се чуди какво се случва с информацията, която преди това тя така лекомислено е споделяла. Цукерберг настоява, че тя няма да бъде запазване или препредавана, но как Смит – или който и да е Фейсбук потребител, който иска да се откаже – може да е сигурен? Когато веднъж сте споделили онлайн интимна информация за себе си тя може да остане в мрежата завинаги, споделяне от човек на човек, и Бог знае за какво може да бъде използвана.
Доколкото разследването на Левсън се опитва да върне времето назад относно публичното излагане на информация, Фейсбук иска всеки да разкрива всичко за себе си. Личното, настоява Цукерберг, е социална норма, която е в развитие.  Това е изказване изглежда е насочено към младите, много от които се тъпчат с тривиалности за глупави знаменитости. Фейсбук им позволява, също да бъдат знаменитости, без да са притеснявани от папараци. Освен това, те искат да са приятели с колкото се може повече хора и така да натрупват още повече приятелства.
Това, че малцина от тези „приятели” са истински приятели, в смисъл, че може да им поискате една петарка, когато имате нужда, не ми изглежда реално. Приятел, както го дефинира Фейсбук, е просто този който иска да бъде приятел. Когато някой ме помоли да ми стане приятел аз отказвам поканата или му казвам, че с приятел като мен шансовете да натрупат още приятели на страниците ще бъде нищожно малък.
Нуждата от приятелства не е, преполагам, това, което мотивира Цукерберг. Не изглежда да е много заинтересован от парите или социалния статус или влиянието. На страницата си във Фейсбук за интереси  е посочил: „минимализъм”, „революции” и „подтискане на желанията”. Мислете каквото си искате. Може и да е идеалист. Или просто талантлив програмист, който създава чудовище, което той и ние ще съжаляваме. Къде е сега твоят Джордж Оруел?

Алън Тейлър е шотландски писател.

Хералд Шотландия
 

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЗА МИШКИТЕ И ПТИЦИТЕ В ХРАМА - Нели ИВАНОВА   ДОБРОТО НАПЛЯСКВАНЕ НЕ ПРАВИ ЧУДЕСА, НО Е ПО-МАЛКО ВРЕДНО ОТ ХАПЧЕТАТА И ПО-ЕВТИНО ОТ ЗАТВОРА - Кристина ОДОН    ТАЙНОТО ПИСМО НА ОБАМА ДО ТЕХЕРАН: СПРЯ ЛИ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАН? - Махди Дарий Наземроая   КАКВА Е РОЛЯТА НА ЖЕНИТЕ СЛЕД АРАБСКАТА ПРОЛЕТ? -Аманда РИГС ЕВЕНТУАЛНОТО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ИРАН МИТОВЕ ЗА РУСИЯ - сър Родрик БРЕЙТУЕЙТ    ПИРОМАНИ ИЛИ ТЕРОРИСТИ-ПОДПАЛВАЧИ БРОДЯТ НОЩЕМ В СОФИЯ? - Петър ХРИСТОЗОВ
АКРОБАТИКА С ДАТИ ИЛИ КАК СИНЯТА КОАЛИЦИЯ САМА ИЗКОПА ГРОБА В КОЙТО Я БУТНА ГЕРБ ДЮНЕРЪТ НЕ Е САМО ХРАНА, НО И ВИД КУЛТУРЕН СИМВОЛ  


http://www.obshtestvo.net







Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051690
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци