Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.05.2012 16:19 - Сбогом на американския долар
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1552 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: zahariada

Сбогом, американски долар

Източник

28.04.2012

image

Занапред ни очакват голями промени, които американските мейнстрийм медии масово избягват да засягат, въпреки че той ще изпрати САЩ в икономически водовъртеж и изключително ще намали значението на страната за останалата част от света.

В продължение на десетилетия, доларът на САЩ напълно доминираше в международната търговия, особено на петролните пазари. Тази роля доведе до огромно търсене на долари, както и на търсенето на глобалните пазари е огромна част от цялостната оценка на долара. Не само, че статута на резервна валута на добавената стойност от него, тази ситуация също доведе до почти безкрайно търсене на дълговите облигации на САЩ, когато страните по света слагаха, като запас, техните петродолари. Наличието на такива заеми, деноминирани в долари и за осигуряване на цялата световна търговия позволиха на правителството на САЩ да заемат и да харчат, безгранично, без да поглеждат назад.

Господството на американския долар даде на САЩ невероятна мощ и влияние по целия свят ... Но времената се променят. Тъй като нововъзникващите икономики започнаха да растат и да придобиват все по-голямо значение, САЩ загуби своята позиция на суперсила. Много от дългия списък на страни, които не харесват Америка, разсъждават върху начините как да се намали въздействието му върху техния бизнес. Отвързването от долара би било едно добро начало за това.

Всъщност, това не са просто разсъждения. През последните години, Китай и други нововъзникващи сили като Русия, тайно подписаха споразумения, с цел избягване на долара в международната търговия. Няколко големи страни производителки на петрол, започнаха да продават петрол в други валути от долара, и както ООН, така и МВФ публикуваха доклад, с аргументи в полза на необходимостта за нова глобална резервна валута, която да е независима от долара.

Господството на долара не е толкова силно, както вярват мнозина. Освен това, Съединените щати, които вече не са суперсилата, която някога е била. Тези тенденции, както беше демонстрирано от реакциите в света за санкциите на САЩ срещу Иран, са силно взаимосвързани.

Американските съюзници, включително по-голямата част от Европа, се съгласиха и намалиха вноса на ирански петрол. Въпреки това голям брой ирански потребители не чувстват необходимостта да се придържат към тази линия, тъй като Иран не смята за необходимо да се подчинява на заповедите на САЩ. Някои страни, които се противопоставиха на санкциите на САЩ срещу Иран, категорично отказаха да им се подчиняват. Други са по-предпазливи, предпочитайки вместо това просто да продължат да търгуват с Иран чрез заобикаляне на санкциите.

По ирония на съдбата, САЩ съставиха своите санкции, изхождайки от това, че петролната търговия е в американски долари. Това предположение, е една ехо на една по-обща вяра, че доларът ще продължи да доминира на международната търговия, създаде неприятелски настроения срещу САЩ. Страните намериха причина да продължат своя ход далеч от долара. Ако те не търгуват в долари, американската политика изградена върху долара, престава да има тежест. Това е един класически пример за обратната страна: санкциите, по-специално, предназначени да демонстрират продължаващото господство на САЩ, още повече убедиха страните да продължат тяхното оттегляне от долара - една бавна, но стабилна тенденция, която ще откъсва парче по парче от икономическата власт, докато от нея не остане нищо.

Нека да се потопим по-подробно в двете ситуации: смъртта на господството на долара, както и индикатора за иранските санкции:

Най-големите партньори в търговията с петрол в света са Китай и Саудитска Арабия, които все още използват долара. Колко време ще е продължи е много важен въпрос. Китай през февруари, внасяше от Саудитска Арабия 1.4 млн. барела петрол на ден, което е 39% увеличение спрямо година по-рано, а сега двете страни се договориха да построят огромна рафинерия в Саудитска Арабия. Тъй като двете страни продължават да полагат усилия за увеличаване на двустранната търговия, в един момент, те ще дойдат до решението, за това, че участието на американския долар във всяка транзакция не е задължително, а губеща, и тогава ще се откажат от долара.

Когато това се случи, ситуацията ще се обърне срещу долара, с точност до обратното възпроизвеждане на момента през 1973 г., когато президентът Никсън и крал Фейсал основаха петродоларовата система. Никсън помолил Фейсал да приема само долари за разплащане на петрола, както и всички печалби и излишъци да се инвестират в американски дългови облигации. В замяна, Никсън обещал да защитава петролните полета на Саудитска Арабия от Съветския съюз и други потенциални агресори като Иран и Ирак.

Това споразумение е основата за един невероятно силен долар на САЩ. Всички пари от петрола в света започнали да пристигат чрез Федералния резерв в САЩ, което създало все по-нарастващото търсене, както на американския долар, така и на американския дълг. Всяка вносителка на петрол страна, започва да обменя излишните си спестявания в долари, за да може да купува петрол. Експортиращите петрол държави започнали да харчат спечелените долара за съкровищни ​​ценни книжа. И бавно, но сигурно петродоларовата система се разпространила не само в нефта, а обхванала почти всички области на световната търговия.

Цената на американския долар, се основавала на неговата роля в световната търговия. Ако тази роля изчезне, голяма част от стойността на долара ще се изпари. Голямата инфлация, високите лихви и значителното увеличение на разходите за храна, облекло и бензин ще направят спада през 2008 г., да изглежда като досадна неравност по пътя. Правителството вече не може да обслужва дълга си. Картонената къща, построена на предположението, че светът винаги ще разчита на долара, е в руини.

Русия и Китай, оглавиха тези промени. Преди повече от година двете страни се споразумяха да се оттеглят от долара и да използват рублата и юана, за да търгуват помежду си. Преди няколко месеца, втората по големина икономика в света - Китай и третата икономики в света - Япония, последваха този пример и си стиснаха ръцете по отношение на използването на взаимната търговия на валутите си. Това споразумение ще позволи на компаниите да конвертират китайските и японските валути, пряко една към друга, вместо използването на долара като посредник, както това е трябвало да се прави в продължение на години. Тези въпроси, сега Китай обсъжда с Южна Корея.

В допълнение, новото споразумение между страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) насърчават използването на търговията между техните национални валути. Китай също така насърчава преговорите с Малайзия в областта на търговията помежду си в юани и рингити. Русия и Иран се споразумяха да използват рублата при сделките помежду си.

И после следва целия африкански континент. През 2009 г. Китай се превърна в най-големият търговски партньор на Африка, засенчвайки САЩ, и в момента работи за разширяване на употребата на китайската валута, вместо щатския долар. Най-голямата финансова институция в Африка - Standard Bank, прогнозира, че 100 милиардната годишна търговия между Китай и Африка през 2015 г. ще бъде в юани.

Идеята за напускане на долара се поддържа от много големи международни агенции. На конференцията на Обединените нации за търговия и развитие, в посланието си казва, че "на сегашната валутна система и правилата на капитала, свързващи световната икономика не работят както трябва, и до голяма степен е отговорна за финансовите и икономически кризи." В декларацията се казва, че "доларът трябва да бъде заменен от глобална валута". Международният валутен фонд се съгласява, заявявайки, че скоро доларът трябва да отстъпи ролята си на световна резервна валута, на глобалната резервна валута, която по същество е кошница от национални валути.

Има също така, ред страни, които са започнали да използват собствените си валути в петролната търговия, което удря доминацията на американския долар в сърцето. Китай и ОАЕ се споразумяха да се оттеглят от долара и да използват в транзакциите собствените си валути, за петрола. Националната банка на Китай заяви, че споразумението ще струва около $ 5,5 млрд. годишно. Индия купува петрол от Иран срещу злато и рупии. Китай и Иран работят по бартерна система, обмен на ирански петрол за китайския внос.

Говорейки за бартер на петрол ... какво да кажем за иранските санкции?

Съединените щати и Европейския съюз основаха свойте санкции срещу Иран във финансовата система, която стои зад търговията с ирански петрол. Страната използва за петролната търговия централната банка, която оперира чрез белгийската компания, СУИФТ (SWIFT, това е по-скоро общество, което работи като дестинация на банковата мрежа) и търговията винаги е в американски долари. Когато санкциите влязат в сила, през юли, транзакциите с иранската централна банка ще станат незаконни. Въпреки това, Иран сам преди няколко седмици, затвори търговията чрез SWIFT, така, че каналът е вече заключен.

Но високомерието от санкциите е предпоставка, за това, че Иран може да използва само този, деноминиран в долари път. В действителност Иран е много по-гъвкав, като ги лишава от възможности за сделки с официално приетата ключова валута, само за да ги накара да търсят нови начини да продават своя петрол.

Откакто, санкциите бяха обявени официално, продажбите на петрол от Техеран се съкратиха. В действителност, Иран превантивно преустанови износа на петрол в Германия, Испания, Гърция, Великобритания и Франция, които заедно купуваха 18 процента от иранския петрол. Въпреки това, скритите продажби облекчиха или дори намалиха до нула, спадът на официалните санкции. Не могат да се разберат подробности, защото купувачите и продавачите не са конфигурирани публично, но търговията, несъмнено има място.

Както бе споменато по-горе, Иран продава нефт в Индия срещу злато и рупии. Китай и Иран работят по бартерна система за обмен на петролни продукти. Китай и Южна Корея също без много публичност, купуват петрол от Иран срещу собствена валута.

Доказателства? Милиони барели ирански петрол, които бяха депозирани в ирански танкери, сега изглежда, са изчезнали. Официално никой не знае къде са отишли.

Петролът може да замени петрола. Веднага след като напуска страната, където той е добит, след това става почти невъзможно да се проследи произхода му. И не е лесно да следите, не само някакви барела там, но и товарните кораби, които са толкова огромни, че ги наричат ​​"супертанкерите," които, както се оказва, също са изненадващо трудни за проследяване, защото е твърде сложно, да се следят всички плавателни съдове, пълни с ирански петрол.

И самите иранци използват пълния набор от трикове, така че техния петрол да минава незабелязано. Миналата седмица стана известно, че Техеран е наредил на капитаните на петролните танкери, да изключат черните си кутии-предаватели, използвани в корабната индустрия, за да се наблюдава движението на корабите и петролните сделки. Според Ройтерс, само седем от 39 ирански петролни танкери продължават да поддържа своите предаватели включени и само два от девет по-малки танкери на други страни, могат да бъдат проследени.

В съответствие с междунар си устройства за сателитно проследяване, но собственикът има свободата да преценява, дали да изключи устройството от съображения за безопасност, ако има разрешение от правителството, което е собственик на кораба. Някои от танкерите, през последната година са отрязали проследяващите устройства, така че, по време на гражданската война в Либия, да продължават да търгуват с правителството на Кадафи.

И сега Иран е готов да постигне още по-голяма гъвкавост в прикриване на мястото на превоза на петрол, както е готов да получи първите 12 супертанкери, поръчани на Китай. Новите танкери ще добавят така необходимия капацитет на флота от танкери в момент, когато редица офшорни компании, които са готови да превозват ирански петрол, са с оредели танкери, принуждавайки останалите иранските купувачи да разчитат на тези танкери.

Санкции на санкциите. Иран продължава да превозва петрол. Въпреки това, всички тези тайни операции са скъпи. Около 10% от всеки петролен танкер, отива за транспортни разходи, застраховки и преференциални кредитни условия, които се изискват от клиентите. В допълнение, клиентите често искат по-добри цени. Например, потокът на иранския петрол в Китай през първото тримесечие се забави, но не защото Китай спазва санкциите. Вместо това, китайският гигант Sinopec спря доставките след споразумение с Националната иранска петролна компания за по-благоприятни цени.

Тази търговия, заедно с недоларовите сделки с Индия, Турция, Сирия, и дълъг списък от други приятелски страни, ще подкрепят финансовото състояние на Иран като платежоспособност за дълго време. Санкциите може да са повлияли на размера на паричния поток в Иран, но страната продължава да получава достатъчно средства от търговията с петрол.

Мейнстрим СМИ избягват всякакво обсъждане за смъртта на американския долар като резервна валута в световен мащаб. Още по-малко се говори за това как санкциите, се основават на предполагаемата неспособност на Иран да търгува петрола в нещо, различно от долара, оставяйки следи, достатъчно широки, за да може, чрез тях гладко да се хлъзгат огромните супертанкери.

Без признаване за слона в стъклаския магазин, статиите за иранските танкери, с изключени черни предавателни кутии, или Индия, която използва злато, за да купува ирански петрол, звучат като история от шпионски трилър. Далеч по-добре ще бъде да се предаде посланието: Светът не може повече да се върти около американския долар, а по-дългосрочно САЩ ще се преструва, че доларът е и ще остане доминираща валута, още повече, че международната общност ще излезе от американска страна.

 

Иран започна да приема от Китай юани за доставките на нефт



image

ЛОНДОН, 8 май. Иран започна да приема китайски юани, като разплащателно средсво за петрола доставян в КНР. Това съобщи днес вестник "Лондон" Файненшъл таймс ".

"Преминаването към юана е в резултат на санкциите на САЩ", - казва тя.

През последните години Китай ежегодно е закупувал петрол от Иран за 30 милиарда долара. Част от плащането, според изданието, е провеждано на бартерна основа. И сега Иран е започнал да приема от китайските компании юани за доставения петрол.

"Техеран използва Ююна, който все още не е свободно конвертиран, за да плаща за вноса на китайски стоки и услуги" - пише вестникът.

По-рано, Индия, започна да плаща за вноса на ирански петрол в национална валута - рупията.






Гласувай:
5


Вълнообразно


1. zaw12929 - Левът е стабилен, но петролът се ...
13.05.2012 05:06
Левът е стабилен, но петролът се доставя от "Лукойл"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039190
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци