Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.05.2012 21:08 - Да си купиш нова кола в Ирак (След окупацията...)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1286 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.05.2012 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Страната, в която регистрационните номера струват повече от автомобила 6 май 2012 19:25    
image Търсенето на нови автомобили в Ирак нараства с увеличаването на заплатите и намаляването на насилието. Снимка: архив, Reuters

По времето, когато Ибрахим Халед Мохамед потърсил услугите на търговец на автомобили, неговият "Фолксваген Пасат" от 1983 г. едва се движел.

Но в иракската столица изтърканите гуми, отказващият двигател и износването от три десетилетия не били особен проблем. Това, което купувачът всъщност искал, била старата бяла регистрационна табела – стока, далеч по-ценна от самата ръждясала развалина, пише Асошиейтед прес.

Търговецът платил на Мохамед 3800 долара в брой, в стодоларови банкноти. "Без номера тя нямаше да струва повече от 500 долара", каза Мохамед.

Търсенето на нови автомобили в Ирак нараства с увеличаването на заплатите и намаляването на насилието. Това са добри новини за автопроизводители като "Дженерал мотърс" и "Киа", които регистрират големи скокове в продажбите тук.

Този бум се оказва печеливш и за търговците на рециклирани регистрационни табели, които печелят от една чисто иракска главоблъсканица - в много случаи държавата не желае да издаде нови номера за автомобили, купени от частни търговци.

В резултат много купувачи на нови автомобили плащат на посредници за запазени от стари коли номера. Това може да прибави хиляди долари към цената на нов автомобил - на практика, облагайки с данък купувачите на нови автомобили, приходите от което отиват в джоба на хитри бизнесмени, а не в държавната хазна.

"Отидете при който и да е търговец на коли и всеки ще ви попита: Със или без регистрационни номера я искате? "Ако имаш парите, можеш да си намериш номер", разказва Ибрахим Джамил, бизнесмен, който от време на време продава коли.

Цените за популярните багдадски регистрационни номера са надминали рекордните 4000 долара, докато през 2005 г. са стрували едва няколкостотин долара, твърдят Джамил и други от бранша. Клиентите, които търсят регистрационен номер, често се
обръщат към далечни роднини или приятели и дори чукат на вратата на непознати с паркирана пред жилището им таратайка, надявайки се, че те ще пожелаят да продадат табелите.

Тъй като иракските регистрационни табели включват името на провинцията, тези от районите със смесен етнически и религиозен състав на населението като столицата са по-ценни от тези от районите с едно преобладаващо вероизповедание. Най-евтините
номера според търговците са от Анбар, Дияла и Салах ад Дин - провинциите, където е съсредоточено иракското сунитско малцинство.

"Ако си шиит и живееш в шиитски квартал, няма да си купиш номера от Рамади - столицата на провинция Анбар. Прекалено ще те е страх да го направиш", казва търговецът на регистрационни номера Халед Диуан.

Той изчислява, че изкарва по 500 долара от всеки продаден номер. За около 4500 долара може да намери номер и да се погрижи за документацията по прехвърлянето на регистрацията на името на новия собственик на автомобила. Истинското предизвикателство обаче е да намери достатъчно табели, за да бъдат монтирани на
новите автомобили "Хюндай" и "Киа", които продава в автокъщата на негов приятел. "Кола с вече готови номера е много по-лесно да се продаде", обяснява той.

Нарастват продажбите на нови автомобили. От "Дженерал мотърс" заявиха, че миналата година са продали в Ирак 32 000 коли, в сравнение с 19 000 за 2010 г. и едва 1500 само преди пет години.

В последно време Ирак се превърна във втория най-голям регионален пазар за компанията след Саудитска Арабия, каза Джон Стедуик, нейният президент и управляващ директор за Близкия изток. Бизнесът върви толкова добре, че GM строи луксозен нов шоурум, който според прогнозата на Стедуик "вероятно ще бъде най-хубавата сграда в Багдад", когато отвори врати по-късно тази година.

"Форд" и "Крайслер" също регистрират печалби. Европейските и азиатските производители - също. Южнокорейската "Киа" е продала над 9000 коли през първите три месеца на годината – 47 процента повече в сравнение със същия период преди година, казва говорителят на компанията Майкъл Чу.

Но проблемът с регистрационните номера е спънка, забавяща продажбите, признават представители на бранша. "Особено за малки автомобили", уточнява Мохамед Хадр, мениджър за маркетинг и продажби във фирмата-дистрибутор на "Дженерал мотърс". "Човек, който си купува автомобил за 10 000 долара, трябва да плати 5000 долара за табелата. Това е оскъпяване с 50 процента".

Мениджърът по продажбите на "Фолксваген" и "Ауди" в Багдад Хасан ал Каби си има служител, специализиран в намирането на номера за клиентите.

"Купувачът няма време, затова ние го правим вместо него. Това е просто още една услуга, която предлагаме", каза той в интервю за агенцията в новия шоурум с бронирани стъкла в оживения багдадски квартал Карада. Услугата обаче не е
безплатна. "Разбира се, клиентите се оплакват от цените", добави той.

Правителството все пак издава нови регистрационни табели в някои случаи.

Единият е, ако си купиш нова кола от държавния дистрибутор или на редките правителствени търгове. Но много клиенти избягват държавните оферти, защото изборът и екстрите са ограничени и може да минат месеци, преди да се появят популярните модели.

С нови регистрационни номера можеш да се сдобиеш и чрез държавната програма, чиято цел е пътищата да бъдат разчистени от огромния брой стари автомобили в окаяно състояние – наследство от вълната коли втора ръка, заляла Ирак след оглавената от САЩ инвазия през 2003 г. Тези автомобили са получили временни черни номера, издадени в разгара на хаоса след падането на режима на Саддам Хюсейн. Така собствениците на кола с временни регистрационни номера над определена възраст може да я закарат до някоя от държавните автоморги и да си тръгнат с нови, бели номера за новата си кола - но след като са платили дължимите
данъци със задна дата, което може да им струва солидна сума.

Бригаден генерал Наджим Абдул Джабер, говорител на дирекция "Пътна полиция", защити ограниченията за нови номера като начин да се намалят задръстванията и да се премахнат старите автомобили. Той не показа особено съчувствие към оплакванията на иракчаните, че черният пазар на регистрационни номера покачва
цените.

"Хората, които си купуват нови коли, не ги е грижа. Те с удоволствие плащат толкова много, за да се перчат с новите си коли", каза той.

Хадр от дистрибутора на "Дженерал мотърс" твърди, че броят на старите коли е намалял и е време за прозрачна и коректна система за регистриране "като навсякъде по света".

"Ако не беше сегашната система, повече хора щяха да поискат да си купят нова кола", съгласява се се Диуан, мениджърът от "Хюндай" и "Киа". "Тя усложнява нещата", заключава той.


(БТА)

www.dnes.bg



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. djasika - PROO-Обяви България
25.07.2012 15:14
Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040520
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци