Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990139
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
29.04.2012 02:11 - Европа все повече губи от проеврейската "студена война" с Иран, а Иран - "бълха го ухапала"...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2012 02:21


Ахмадинеджад: Иран може да си позволи да прекрати износа на петрол за три години 10 април 2012 | 13:36 | Агенция "Фокус" Начало / Близък Изток Техеран. Иран няма да пострада даже в случай, че в продължение на три години не продава петрол, предава ИТАР-ТАСС. Това заяви днес президентът на ислямистката република Махмуд Ахмадинеджад в провинция Хормозган.
„Нашите неприятели обявиха санкции против иранския петрол. Те искат да ни лишат от парични постъпления. Но към настоящия момент ние имаме на свое разположение такова количество парични резерви, че дори ако в течение на три години не продадем нито един барел петрол, управлението на страната няма да пострада по никакъв начин, и всички конспирации на нашите врагове ще останат неуспешни”, заяви иранският президент.
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


Иран съкрати доставките на петрол за Испания 10 април 2012 | 16:38 | Агенция "Фокус" Начало / Близък Изток Техеран. Иран днес съкрати доставките на петрол за Испания, съобщи иранският телевизионен канал „Прес ТВ”, без да посочи повече подробности. Също днес иранските власти обявиха, че съкращават петролните доставки за Гърция и смятат в близките дни да намалят износа за още редица страни в Европа. © 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

Иран спря износа на петрол за Германия От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 17:46 на 11 апр 2012, 2404 прочитания, 43 коментара   image

Петролна платформа в Персийския залив

image

image

Петролът поевтиня заради вероятността Иран да отложи ядрената си програма - 25 апр

ЕС може да преразгледа петролното ембарго над Иран - 20 апр

Иран отрече да е спрял петролните доставки за Германия, Гърция и Испания - 19 апр

Турция ще продължи да купува петрол и газ от Иран - 14 апр

Саркози и Обама призоваха Иран да преговаря за ядрената си програма - 12 апр

Иранска телевизия: Техеран спря износа на петрол за Испания - 10 апр

Западът ще поиска от Иран да спре обогатяването на уран - 09 апр

Аштън: Започването на преговори с Иран е спешно - 21 мар

ЕС засилва финансовите мерки срещу Иран - 15 мар

Иран отрича да е спирал доставки на петрол за Гърция - 26 фев

Иран спря износа на петрол за Германия и намали вноса на продукти от ЕС с приближаването на съюза към пълно ембарго на иранския нефт, съобщиха местни медии, цитирани от AFP.

Според арабскоезичния ирански сайт "Ал Алам" Иран е спрял да изнася черно гориво за Германия след идентични мерки срещу Франция и Великобритания. Сайтът прогнозира, че Техеран ще приложи същите действия и спрямо Италия. Англоезичната иранска телевизия Press TV съобщи същата информация. Никоя от двете медии обаче не посочи източник.

"Ал Алам" и Press TV съобщиха, че Иран е спрял износа на нефт и за Испания. Испанското външно министерство обаче отвърна, като заяви, че Мадрид е спрял да купува петрол от Техеран още в края на февруари.

Вчера иранското министерство на петрола обяви, че е спряло да продава черно гориво на Гърция.

Двете ирански медии съобщиха още, че Техеран е наложил забрана на вноса на продукти от 100 европейски компании, но не посочиха нито източници, нито имената на компаниите. Решението на Иран е в отговор на санкциите, наложени от ЕС срещу ислямската република заради ядрената ѝ програма.


Иран прекратява износа на нефт за Германия Теги: Германия, Новини, Европейския съюз, Иран, Конфликти, нефт
  11.04.2012, 17:13, московско време
image
Фото: EPA
image image image

Иран обявил за прекратяване на доставките на нефт за Германия. Във вторник Техеран прекратил износа на „черно злато” за Испания и Гърция. По-рано министърът на нефта на Иран Ростам Гасеми заявил, че страната му не изпитва някакво безпокойствие по повод решението на ЕС да въведе от 1 юли забрана за вноса на ирански нефт. В отговор още през февруари Техеран обяви за прекратяване на доставките на гориво за Франция и Англия.

Такава превантивна мярка има за цел да затрудни създаването от страните на ЕС на запаси от гориво до началото на действията на ембаргото. На страните от ЕС се падат 18% от нефтения износ на Иран.

bulgarian.ruvr.ru

Иран спира износа на петрол за Гърция преди крайния срок за санкциите от ЕС

17/04/2012

Гърция се бори с решението на Иран да спре износа на суров петрол.

От Х. К. Цанис за Southeast European Times от Атина -- 17/04/12

 
image

Производството в рафинерията за суров петрол близо до град Коринт може да бъде повлияно от прекратяването на доставките на петрол от Иран. [Ройтерс]

Двете най-големи рафиниращи компании в Гърция, "Хеленик Петролеум (ЕЛ.ПЕ) и "Мотор Ойл Груп", потвърдиха на 10 април, че са спрели да получават суров петрол от Иран, потвърждавайки казаното от иранските власти часове по-рано.

Международните новинарски агенции също цитираха репортажите от същия ден за прекратяването от страна на Иран на доставките на петрол за Испания и намерението за подобни действия срещу Германия и Италия в отговор на решението на ЕС от януари да наложи от 1 юли санкции на Иран заради спорната му ядрена програма.

Въпреки че иранската страна не посочи точно санкциите като причина за своето решение, Техеран вече спря доставките на петрол за Великобритания и Франция.

Репортажи от миналата седмица на новинарските медии в страната, като уебсайта "Прес ТВ", оправдаха забраната за продажби на двата гръцки нефтохимически гиганта, твърдейки, че те дължат плащания.

Във вторник представители на ЕЛ.ПЕ заявиха, че компанията търси нови доставчици на суров петрол, за да запълни недостига, причинен от решението на Иран, въпреки че плановете за непредвидени ситуации бяха задействани веднага след решението на ЕС срещу Иран през януари.

Освен това ЕЛ.ПЕ притежава рафинерията ОК.ТА АД край Скопие. В репортажи на местната преса се твърди, че ЕЛ.ПЕ търси доставчици от Северна Африка и Русия, за да се справи с недостига.

Изпълнителният директор на компанията Ангелос Странис заяви за SETimes, че ЕЛ.ПЕ е внасяла около 25 % от суровия си петрол от Иран през 2011 г., повишение в сравнение със 7 % през 2010 г. Той заяви, че нуждите на неговата компания са приблизително 325 000 барела на ден.

Притиснат да предостави още информация, той отказа да даде допълнителни подробности за стратегията на групата.

Статии по същата тема Върховният представител на ЕС Аштън е разочарована от позицията на Иран по време на ядрените преговори

23/01/2011

Tурция и Иран: деликатен баланс

20/06/2011

Ирански фирми се насочват към Турция

26/05/2011

Петролна политика: Турция и Иран

08/07/2011

Преговори във връзка с ядрената програма на Иран: каква е ролята на Анкара?

25/01/2011

"Нашата позиция е да не коментираме публично рекламната и търговската си политика", каза Странис, добавяйки, че спирането на вноса на ирански петрол няма да повлияе на цените на бензиностанциите.

Междувременно главният финансист на "Мотор Ойл" Петрос Цанетакис е казал, че неговата компания е прекратила сделките с Иран "за известно време".

Без значение дали действието на Иран трябва да се смята за "контрасанкции", докладчикът на енергийния сектор Янис Канупакис заяви за SETimes, че банковите трансакции с петролния сектор на Иран също са станали доста трудни напоследък.

Пресаташето на иранското посолство в Атина Махмуд Балади само повтори, че неговото правителство не е изтъкнало официална причина за прекратяването на доставките на петрол за Гърция и останалите страни от ЕС. Ден по-късно иранският министър на петрола Ростам Касеми заяви, че Техеран наистина е спрял да изнася суров петрол за двете гръцки рафиниращи компании, без да даде повече подробности.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
setimes.com


ЕС отложи с месец утвърждаването на ембаргото срещу Иран За отлагането са настояли Италия и Гърция, които са силно зависими от вноса на ирански петрол

Съветът на Европейския съюз е отложил за края на май приемането на окончателното решение за пълната забрана на внос на петрол от Иран, която трябва да влезе в сила от 1 юли, съобщи високопоставен дипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Първоначално се предвиждаше, че решението за сроковете на въвеждане на ембаргото ще бъде взето днес на срещата на министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС, което ще се проведе в Люксембург.

„Анализът на ситуацията около Иран и сроковете за въвеждането на ембаргото върху доставките на петрол от тази страна е изваден от дневния ред на срещата на министрите в Люксембург и е отложен за следващото заседание на Съвета“, съобщи източникът.

 

Още по темата ЕС може да преразгледа ембаргото върху иранския петрол до 2 месеца Иран примамва клиенти с петрол на разсрочен кредит Ще се стигне ли до освобождаването на петролни резерви? Индия и Китай заобикалят санкциите срещу Иран Пригответе се за ерата на шоковите цени на петрола Иран може да спечели от санкциите на Запада заради повишените цени на петрола Гърция иска отстъпки от петролното ембарго срещу Иран Според наличната информация за отлагането са настояли Италия и Гърция, които се опасяват, че окончателната забрана върху вноса на ирански петрол може значително да повиши разходите им за задоволяване на нуждите от енергийни ресурси. Около 20% от иранския износ отива за страните от ЕС, като основни клиенти са Гърция, Италия и Испания.

Решението за прекратяване на доставките на петрол от Иран в държавите от ЕС бе взето още на 23 януари тази година, но тогава се отнасяше само за сключването на „нови договори за доставка“. По действащите договори то трябва да влезе в сила от 1 юли.

Междувременно под натиска на държавите от Южна Европа в решението на Съвета на ЕС от 23 януари бе внесена важната уговорка, че ситуацията около Иран и прекратяването на действащите договори трябва да бъдат „анализирани отново“ през април на заседанието на Съвета на ЕС.

Очакваше се потвърждаването на датата 1 юли да бъде формално, но това не се случи.

Гърция, Италия и Испания са стегнати в клещите на мерките за строги икономии, които не им оставят пространство за лавиране, включително и по отношение на енергийните доставки.

Не трябва да се изключва възможността Гърция и Италия да се опитват да спечелят време до поредния кръг преговори между Иран и петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, които ще се проведат в иракската столица Багдад на 23 май.

Ако срещата приключи успешно, това може да се окаже сериозен аргумент за отлагане или замразяване на петролното ембарго срещу Иран и за запазване на традиционните доставки на суровината в Южна Европа.

По статията работиха: Венцислав Дяков, редактор Петър Нейков

investor.bg



Иран затяга пропускателния режим в Ормузкия проток   Споделете Свежо Twitter image   1/1 Снимка: ©   23 април 2012 | 16:48

Преди няколко седмици стана ясно, че Иран настоява всички щатски кораби, които влизат в Ормузкия проток да спират и да се регистрират при Революционната стража, а сега изглежда страната засилва позицията си.

Държавната иранска новинарска агенция FARS обяви, че Техеран налага пълна блокада на всички кораби, които влизат в протока и всеки от тях трябва да бъде проверяван.

"Чуждестранните плавателни съдове, които влизат в Персийския залив през протока винаги дават необходимите отговори и информация на частите на Корпуса стражи на ислямската революция“, заяви миналата седмица командирът на военноморските сили на Корпуса Алиреза Тангсири.

Той отбеляза присъствието на американски самолетоносач в региона и заяви: "Този плавателен съд, подобно на другите кораби, отговори на всички въпроси, зададени от Корпуса, без да създава каквито и да било проблеми или да предприема действия, след което продължи пътя си към своята дестинация."
profit.bg


Кой е губещият и "притиснатият до стената", преценете сами...
Нека се радваме на новата "студена война", от която ще сме много по - смъртоносно губещи, отколкото от старата.
"Студената война" на новата "империя на злото" и новия СССР - ЕС...






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене