Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989671
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
23.04.2012 15:15 - Шведски професор намеква за израелска следа в делото Брайвик в Норвегия
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2012 15:16


Автор: zahariada

Взето от: grigorsimov

Роденият в Швеция, проф. Ola Tunander се занимава с научно-изследователска работа в Изследователският институт на света в Осло (PRIO), една научна институция, в която е минала голяма част от кариерата му, след като получава докторска степен от университета в Линкьопинг през 1989 година.

Обаче, наскоро публикуваната му статия, в която той се опитва да разбере какво може да мотивира Breivik да взриви миниран автомобил в близост до сградата на правителството на Норвегия, да зстреля 69 души в младежки летен лагер и да е поддръжник на Партията на труда, накара ръководителя на PRIO да се дистанцира от неговата работа.

Директорът на PRIO, Кристиан Берг Харлвикен съобщава пред норвежкото списание "Минерва", че статията оставила у него чувство за "голяма неловкост".

Харпвикен също е объркан от това, което той смята, че е сериозен спад в нивото на компетентност от страна на мултидисциплинарното списание, рецензията на Nytt Norsk Tidsskrift, което е довело до неговото съгласие за публикуването на спорните текстове в последния си брой.


В статията си Tunander заключава, че терористични актове от такъв мащаб са рядкст и не са възможни без участието на правителствени сили, "и ние не можем да изключим, че ситуацията е такава и в този случай."

В центъра на мрежата от алтернативни теории, Tunander очертава една "проста хронология" подробно описваща непростите дипломатически отношения между Норвегия и Израел, в месеца преди клането, в които, Осло очерта намеренията си за признаване на палестинската държава.

Tunander обръща внимание на многозначителността на избора на дата за терористичните атаки във връзка с изминалите две събития.

Първо той се връща към 22 юли 1973 г., когато бяха арестувани членове на израелската разузнавателна служба Мосад, след като те се провалиха в норвежката операция, като ликвидираха погрешка невиновен човек.

Той също така припомня експлозията в хотел "Цар Давид" в Ерусалим, извършена от ционистката полувоенна група "Иргун" 22 юли 1946г.


"Ние разгледахме дясната екстремистка израелска и юдео-християнска страна на мрежата Breivik, интересът на Израел да накаже Норвегия, както и честването на бомбените атентати в Израел. В тази връзка, атаката на Breivik изглежда като ново нападение на хотел "Цар Давид" от 22 юли "- пише той.

Тунандер казва пред норвежката NTB информационна агенция, че е грешно да се приписват на него съгласно статията - както, например, направи норвежкият писател Eyvind Strшmmen, желание да свърже Израел с най-ужасните зверство в следвоенната история на Норвегия.

"Защо той иска да се тълкува историята по този начин - това е въпрос, на който той ще се стреми да отговори на себе си" - казва Tunander.

Strшmmen пише в "Минерва", че относно намеренията на 63-годишния научен деятел има някои съмнения.

"Дали инсинуацията от негова страна е да се предположи, че Израел стои зад събитията от 22 юли или те са били замесени по някакъв друг начин? Отговорът, за съжаление, е да "- пише той.

П.П. Няма никакво оправдание за извършения зверски акт, но винаги има смисъл да стигнем до истината. Защото, какво означава да осъдим един извършител, ако има поръчител! Едва ли ще разберем цялата истина, но едно е ясно - този човек не е действал сам. А той трябва да бъде осъден. Дано!


 

Източник






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене