Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988140
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
29.03.2012 03:24 - Петър Дулев, кмет на Белене: Това решение зачерква страната ни като енергиен център на Балканите и в Европа
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2221 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България се отказва от проекта АЕЦ Белене *На площадката на Втора атомна ще се строи газова централа *Това решение зачерква страната ни като енергиен център на Балканите и в Европа, заяви кметът на Белене Петър Дулев

*

България се отказва от строежа на Втора атомна централа в Белене. Новината беше огласена официално след заседание на Министерския съвет. Вместо това ще строим газова централа на площадката на Белене, информира зам. финансовият министър Владислав Горанов. Позицията на страната ще бъде предадена лично в Русия от министъра на икономиката ни Делян Добрев, който заминава за Москва. Добрев ще трябва да убеждава руснаците да не съдят България заради отказа.

Премиерът Борисов: Решението беше тежко

След като уведоми за правителственото решение президента Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов отиде в парламента на заседание на икономическата комисия. Пред журналисти той изтъкна като основен мотив за отказа, че цената за изграждане на атомната централа в Белене е много висока. Решението беше тежко, обяви премиерът. Той обясни, че за изработения от руската компания „Росатом“ реактор ще са нужни за доплащане още 100 млн. евро. Той ще бъде поставен като седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Даден е мандат на министър Добрев да започне процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото при цена около 6 милиарда евро с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро, или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус”.

Президентът подкрепи решението

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя решението на Министерския съвет. Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от строежа на ядрената централа, информираха от прессекретариата на президента след срещата на Плевнелиев с премиера Бойко Борисов. Плевнелиев смята, че са важни националните приоритети за енергийна ефективност и разнообразяване на енергийните източници, а според него АЕЦ „Белене“ няма да реши нито един от тях.

Реакциите в парламента

Депутатите в парламента реагираха светкавично на новината за отказа от Втора атомна. Лидерът на СДС Мартин Димитров определи отказа от АЕЦ като победа за Синята коалиция. Бившият министър на икономиката от Коалиция за България Петър Димитров прогнозира увеличение на цените на газа от Русия, а Павел Шопов от „Атака“ нарече правителственото решение безумство.

Петър Дулев, кмет на Белене: Това решение зачерква страната ни като енергиен център на Балканите и в Европа

Тъмни облаци надвисват над бъдещите поколения, защото ще им се налага да купуват ток, заяви пред „Брягнюз“ кметът на Белене Петър Дулев минути след огласяване на новината за спирането на проекта. Спроде него това решение обрича и целия регион, ще нарасне безработицата и младите хора ще напускат не само Белене, но и съседните градове.

http://www.briagnews.bg

***

Вметка:

imageНе само Белене, а цяла Плевенска област чакаше РАБОТА от този проект. Безработицата в областта ни е на едно от първите места в България.

„Клуб Истина“

Взето от: http://drugataistina.com



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене