Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.03.2012 00:25 - МААЕ - марионетка на самопровъзгласения световен терористичен "жандарм"!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
1



МААЕ: Иран крие нещо Теги: Иран, Политика, МААЕ, ядрена безопасност, Новини
  8.03.2012, 19:16, московско време
image
Юкия Амано. Фото: EPA
image image image

Иран не е искрен в изявленията си за ядрената си програма и е възможно да не е съобщил на ООН някои аспекти, заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано в интервю за CNN.

„Иран не ни казва всичко. Това е моето впечатление”, - каза ръководителят на агенцията. Юкиа Амано съобщи, че в ядрените обекти на Иран, които са били изследвани от експерите на Международната агенция за атомна енергия, работата се води за мирни цели.

„Но може да има и други обекти, които не са заявени от Иран и ние подозираме, също така имаме информация, че на тези обекти Иран се занимава с дейност, свързана с развитието на неговата военна ядрена програма”, - каза Юкия Амано.



МААЕ очаква от КНДР покана за Йонбен Теги: Безопасност, МААЕ, ядрена безопасност, По света, КНДР, Коментари
  7.03.2012, 13:49, московско време
image
© Фото: Flickr.com/Podknox/cc-by
image image image
Възобновяването на мониторинга на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ядрената дейност на Пхенян е една от темите на срещата в сряда на представители на САЩ и КНДР във Виена. Тя ще се проведе в рамките на сесията на Съвета на управляващите агенцията.

Северна Корея се съгласи да спре работата на завода по обогатяване на уран в Йонбен и да разреши на инспектори на МААЕ да се убедят в това. Договореността беше постигната на първите при новия севернокорейски лидер Ким Чен Ун преговори със САЩ, които се състояха в Пекин в края на февруари.

Ще напомним, че Пхенян демонтира оборудването в Йонбен в рамките на международните задължения по закриване на ядрената си програма. В същото време след като шестранните преговори се оказаха замразени, КНДР за учудване на мнозинството експерти бързо възстанови този обект. През януари 2010 година той беше посетен от бившия директор на лабораторията в Лос-Аламос (САЩ) Зигфрид Хекер. Тогава той потвърди: заводът произвежда нискообогатен уран за строящия се в КНДР реактор на лека вода. Предлагаме ви мнението на директора на Центъра за корейски изследвания на Института за Далечния изток на Руската академия на науките Александър Жебин:

- Ядрената дейност на КНДР винаги е предизвиквала големи подозрения на международната общност. Надявам се, че дейността на инспекторите от МААЕ ще помогне да бъдат разсеени тези подозрения. Тази дейност ще бъде изгодна за Северна Корея тъй като ще могат да бъдат отстранени подозренията за ядрените й програми, каквито съществуват в чужбина. Мониторингът на ядрения обект ще създаде условия за по-пълноценно сътрудничество на Северна Корея с МААЕ както в областта на контрола, така и в развитието на мирната ядрена енергетика. Та нали Договорът за неразпространение на ядреното оръжие предоставя възможност на всяка страна да развива мирния атом, но под строгия контрол на МААЕ. Завръщането на инспекторите е правилна стъпка в това направление.

Впрочем, за сега МААЕ не е получила от властите на КНДР съответното предложение. За това заяви във вторник генералният директор на агенцията Юкия Амано. Той потвърди, че МААЕ се готви за възможно завръщане в КНДР, откъдето неговите експерти бяха изгонени през април 2009 година. Формирането и подготовката на мисията ще заеме няколко седмици.

Между другото, според договореностите между САЩ и КНДР в случай на възобновяване на шестранните преговори по ядрения проблем на КНДР, една от приоритетните теми ще стане предоставянето на Пхенян на реактори на лека вода.

http://bulgarian.ruvr.ru



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054763
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци