Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989815
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
12.03.2012 20:06 - Бенямин Нетаняху: "Вие - това сме ние, а ние - това сте вие!"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.03.2012 20:06


Автор: zahariada

Вие, това сме ние, а ние, това сте вие

САЩ: опит за строителство на империя

The Absurdity of US/Israeli Relations by THOMAS H. NAYLOR

06 март 2012 год.

"Вие, това све ние, а ние това сте вие" - цинично каза наскоро, израелския премиер Бенямин Нетаняху, на американския президент Барак Обама.
image
Как е възможно, Израел, малка страна с население от осем милиона души,  да има толкова голямо влияние върху външната политика на най-мощната империя на всички времена? Въпреки това, Израел е играл важна роля във войната срещу ислямския тероризъм, войната в Афганистан, две войни с Ирак и унищожаване на Либия. И сега, Израел последователно прави всичко възможно да провокира война между САЩ и Иран. Война, която може лесно да бъде първата стъпка към Трета световна. Това вече е много!

Ежегодната икономическа и военна помощ в размер на 3 млрд. долара, която САЩ официално предоставя на Израел, й позволява непрекъснато да извършва актове на тероризъм, геноцид и етническо прочистване срещу палестинските съседи, чиито земи са били откраднати от Израел по време на самото си създаване през 1948 година. Този процес на израелската експанзия в палестинските окупирани територии продължава. И администрацията на Обама просто дава вид да изглежда, че е против понататъшните израелски атаки срещу палестинските земи.
image
Моралното оправдание за всичко това се корени в Холокоста. Доколкото, шест милиона евреи са били убити от нацистите по време на Втората световна война, евреите са получили правото на собствена държава, където някога са били библейските Свети земи. Не пренебрегвайте факта, че на тази земя, накога са живяли палестинци. По същата причина евреите имат право да си отмъщават на всикш чжвик или на всяко правителство, което поставя под въпрос моралния авторитет на Израел. Според израелския писател Гилад Aцмон, в провокативна си книга, озаглавена "Скитащият Кой?", този начин на мислене е довел до формирането на една нова еврейска религия, основана на отмъщение, която той нарича "религията на Холокоста." В името на страданието, понесено от евреите, "религията Холокоста "," дава правото да убиват, унищожават, разрушават с ядрени оръжия, да унищожават, да ограбват, да извършват етническо прочистване. Тя направи отмъщението една от приетите от Запада ценности. "Според теологията на Холокоста, ядрен удар нанесен срещу Иран, от Израел или Съединените щати ще бъде морално оправдано, тъй като Иран оспорва правото на Израел да съществува. "Израел има право да се защитава."

Американците, по това време, не са бързали да реагират на ужасите на Холокоста, така че сега те трябва да се покаят. Правителството на САЩ е длъжно да предоставя безусловно на Израел икономическа и военна подкрепа. То трябва да наложи вето на всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които критикуват Израел и да бойкотират всички международни конференции, които ще поставят Израел в неудобна позиция.

Израел очаква САЩ да го смятат за единствения истински съюзник в Близкия изток. Така нареченият арабско-израелския мирен процес е пълна измама, защото Съединените щати винаги са на страната на Израел.

В замяна на безусловната подкрепа, която Съединените щати предоставят на Израел, Израел провокира дестабилизация на ситуацията в Близкия изток, за да оправдае американската намеса в региона, което позволява на САЩ да доминират в петролната индустрия. Всичко това е много топла връзка.

Израелската военна машина е свободна да нахлуе в която и да е държава в Близкия изток, по свое усмотрение, и може да разчита на пълната подкрепа от страна на Пентагона, който няма да задават въпроси. Израел е единствената държава в Близкия изток, която има право да притежава ядрени оръжия. Всяка друга страна в региона, която иска членство в елитния клуб ще бъде демонизирана и ще се третира като терористична държава.

Малко американци са наясно с ролята, която Израел играе в осуетяване на политиката на разведряване през 1974 г. и продължаването на Студената война, с най-малко петнадесет години, като обвини Съветския съюз в дискриминация на съветските евреи, които искаха да напуснат страната. Обвиненията бяха напълно изфабрикувани. По-голямата част от съветските граждани, които са имали право да емигрират на Запад, между 1968 и 1989 г. са били евреи. Представяйки себе си за жертва на комунизма, както и единствената истинска некомунистически приятел на Америка в Близкия изток, Израел извлече милиарди долари за финансиране на своята безкрайна война с палестинците. Тази стратегия, също така, помага да се отклони общественото мнение от нарушавонето на човешките права в Израел.

Всичко това стана възможно благодарение на дейността на Американо-Израелския комитет по обществени дела въпроси (AIPAC), най-мощната организация, посветена на политическото лобиране в САЩ. Всеки, който има смелостта да оспори американската външна политика спрямо Израел, по дефиниция, ще бъде обявен за антисемит, и може да очаква да се стовари върху му целия гняв на израелското лоби и да стане обект на кампания за дезинформация. Кандидатите в Конгреса, чиито изказвания, не са изрично про-Израелски, стават жертви на негативни медийни кампании, които всъщност осигуряват политическо поражение.

Нищо не илюстрира по-добре силата на AIPAC, отколкото поканата на Колумбийския университет, адресирано до иранския президент Махмуд Ахмадинеджад да говори на територията на колежа на 24 септември, 2007. Вместо да отмени тази покана в отговор на политическа буря, повдигната от страна на израелското лоби, президентът на Колумбийския университет Лий Болинджър реши лично да представи Ахмадинеджад. Неговото изказване беше под формата на много провокативна, арогантна, обидна реч пред гостите на университета. Всичко това, за да успокои AIPAC и нейните членове. Тъй като аз самият съм възпитаник на Колумбийския университет,  много се срамувам от това поведение на Болинджър. То ми напомни за бялатеа расистка политика, в Юга от 60-те години, на такива, като Джордж Уолъс и Рос Барнетт. Гневните думи, изказани по адрес на Иран от кандидата за президент от Републиканската партия, Нют Гингрич, Мит Ромни и Рик Санторум имаха един и същ произход.
Доколкото,президентът Ахмадинеджад е един от малкото политически лидери в света, преживял действията против Израел и САЩ, той трябва да бъде не само демонизиран, но в крайна сметка изхвърлен. Всъщност, няма по-важен тест за проамериканизма, от позицията по отношение на Иран и нейния президент.

В очите на САЩ, Иран е персона нон грата от времето, когато иранските революционери завладяха американското посолство в Техеран на 4 ноември 1979. Малко американци си спомнят, че през 1953 г., когато администрацията на Айзенхауер отказа подкрепа на иранския премиер-министър Мохамед Мосадик, ЦРУ го отстрани от длъжност и го постави под домашен арест, а издигна на престола Шах Мохамед Реза Пахлави, като държавен глава. Повечето американци също са забравили, че Роналд Рейгън си е сътрудничил с приятеля си Саддам Хюсеин, за да унищожи Иран. През цялото време, Рейгън позволяваше на израелците да продават оръжие на Иран за уреждане на финансирането на Контрите в Никарагуа, чиято цел беше да бъде свалено сандинисткото правителство. Тази финансова помощ е била изрично забранена от Конгреса на САЩ. Чудно ли е тогава, че иранското правителство не е особено любимо на САЩ?
.
Докато американските политици обичат да цитират Бащите-учредители на страната, никога и нито едно наставление, не е по-систематично игнорирано от предупреждението на президента Джордж Вашингтон, направено от него в прощалното обръщение през 1796 г., за опасностите от сляпо сътрудничество само с една държава, "страстната привързаност, само към една държава, от друга страна, води до различни злини. "

Американско-израелските отношения отразяват същността на това, което американската империя. САЩ и Израел са двете основни технофашистки страни в света. Това е така, защото има такава тясна симбиоза между двете страни, предизвикващи войни. Отговорът на въпроса: "Кой, кого контролира?" остава. Но както бе отбелязано по-рано, Израел все пак е полезна за САЩ, въпреки че това се отразява на хода на нещата в Съединените щати.

За Израел, писателят Къркпатрик Сейл веднъж каза: "Изначалната идея за еврейска държава е грешка, а основанието за това, с помощта на силата в ислямския Близък изток, за сметка на обедняване на милиони местните жители е трагична грешка Днес ние жънем плодовете на тази ужасна грешка.." Той казва още: "Не е толкова лесно да се разбере какво да се направи, за да се поправи тази грешка, но аз вярвам, че светът може да създаде една държава, а може също така и да я унищожи."

Докато податливите, сговорчиви американски медии маршируват в ритъма на барабаните на AIPAC, нищо в американско-израелските отношения няма да се промени в близко бъдеще.

Единственият начин САЩ  да спре израелския тероризъм е да се спре цялата икономическа и военна помощ за Израел. Само в този случай, бойните действия ще спрат. Но това няма да се случи дотогава, докато империята остава непроменена. Отношенията между Израел и САЩ са толкова силни, че само разпадането на този съюз, може да сложи край на тази връзка.

Ако има някаква надежда за Израел и Палестина, то тя е в някаква форма на швейцарски федерализъм. Същността на Конфедерация Швейцария е добре дефинирана триизмерна матрица, състояща се от 26 кантона, 4 културни и 7 основни департамента на федералното правителство. Може да се предположи следната ситуация: Газа, Западния бряг и Голанските възвишения като един вид палестински кантони, които си сътрудничат с Израел, и държавата, която да обгражда и двете страни.

Нищо добро не може да се случи от сливането на американската военна мощ и израелското отмъщение.

Източник: Counterpunch






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене