Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.03.2012 14:24 - Честита Баба Марта, драги българи и драги съблогъри!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1966 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 01.03.2012 14:25


Коя е Баба Марта? Публикувано на 27.02.2011 от lory7s

imageБаба Марта е митична фигура, която най-често се свързва с месец март през годината. Януари и февруари месец олицетворяват двамата братя Малък Сечко и Голям Сечко, които обикновено носят студ и сняг в страната ни, докато Баба Марта се оприличава на характера на жените, който в преносен смисъл може да е благ или лют, какъвто е и месец март.

Баба Марта и месец март включват няколко обичая в България, като най-известният е 1 март, през който хората, животните и малки дръвчета се закичват с мартеници. На този ден в миналото са се правили обреди за гонене на различни влечуги. В преданията Баба Марта е сестра на Голям Сечко и Малък Сечко, която им се сърди, че са изпили виното и са направили други пакости, като това я кара да се гневи и по тази причина времето през месец март се разваля.


От къде идва обичаят да се връзват мартеници? Публикувано на 27.02.2011 от lory7s

imageНавярно няма човек, който да не е получавал мартеница на 1 март от близки и познати. Сигурно ви е интересно от къде започва този празник в миналото и се надявам тези редове да задоволят любопитството ви. В миналото началото на закичването с мартеници се заражда още от нашите прадеди преди векове, когато са закичвали с усукан бял и червен вълнен конец своите близки и войни за здраве, дълголетие и сила. Предполага се, че обичаят е български и възниква през 5 или 6 век през новата ера.

В наши дни празникът вече е познат и в съседни страни, които са били наши територии в миналото, като обичаите и традициите при тях са се променили малко. В България, освен че хората изработват или купуват мартеници за своите близки, те също така ги закичват и на млади животни и млади дръвчета. Мартениците по традиция трябва да се носят докато не се види щъркел или цъфнало дърво. Тогава те се завързват на цъфнало дърво за здраве.

Подобни статии:

 

http://danaucha.horoskopite.com



Легенда за мартеницата
image

Към края на своя живот владетелят на прабългарите хан Кубрат повикал петте си сина и им заръчал да не се разделят, да бъдат единни, за да бъдат силни и да не ги пречупят както става с пръчките ако ги вадят една по една от сноп.

Минало се време, ханът починал. Тогава хазарите нападнали прабългарите и успели да пленят дъщерята на Кубрат – Хуба. Водачът на хуните Хан Ашина предложил на синовете да го признаят за техен владетел. Само така щял да освободи сестра им и да им остави земите. Ханските синове били поставени пред трудно изпитание.

Най-големият син Баян признал хазарското владичество и останал при пленената си сестра. Другите не спазили заръката на стария хан и се разделили търсейки свободна земя за своите племена. Единият от братята тръгнал на север, а другите Аспарух, Кубер и Алцек потеглили на юг по различни пътища. Преди да се разделят, братята се уговорили с Хуба и Баян да останат при хан Ашина докато намерят нова земя. След това Аспарух щял да им изпрати птица вързана със златна нишка на крачето, която ще бъде знак да избягат от Ашина и да ги последват. Четиримата братя потеглили и оставили пленената девойка и Баян в ръцете на врага.

Не след дълго при Хуба долетяла очакваната птица, която имала златен конец на крачето. Както получили тази радостна вест Хуба и Баян избягали от плен и достигнали земите около Дунав. Не знаели точно накъде да поемат, само птицата можела да им покаже пътя. Баян взел бял конец, който Хуба вързала на крачето й. Пуснали птицата да полети, но в този момент се появили преследвачи от хунското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от стрела и началото на конеца, който държал, почервенял от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните като го видели побягнали.

Аспарух посрещнал на Хуба и Баян и ги отвел при своите. Взел конеца от Баян и белия му край завързал с червения. Закичил всеки един от своите войни с късче от този свещен конец. Така с победоносната си войска дал началото на новата българска държава. Заръчал червено-белият конец никога да не се разкъсва, защото тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите. Нарекли червено-белия конец мартеница, по името на месеца когато това се случило. Тя станала символ на късмет, любов и щастие. Оттогава на първи март всички българи се окичват с червено-бели мартенички. Оттогава, бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме силни, щастливи и единни. Да помним, от къде произлизаме и да не се разделяме задълго от снопа пръчки, който колкото по- голям ни прави по- силни.

 

Известно е че мартеницата е типично и единствена българска традиция, която не е прекъсвала повече от 1300 години.
През Възраждането мартениците са разпространени и в някои части на днешна Румъния, Македония, Гърция, Сърбия, Албания.



journey.bg



Виж още:

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0



image




image

 

image














Гласувай:
4


Вълнообразно


1. ka4ak - Здраве!!!
01.03.2012 14:40
Гарнирано с Обич!:)))
цитирай
2. bojo12345 - Честита и на теб Баба Марта .
01.03.2012 16:20
С пожелание за много здраве и щастие!
цитирай
3. samvoin - Благодаря искрено на всички, да ви ...
01.03.2012 16:32
Благодаря искрено на всички, да ви се връща в поне троен размер, всяко пожелание! :)
Благодаря, уважаеми съблогъри!
От сърце!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053489
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци