Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.02.2012 21:18 - Осуетен опит за атентат срещу Путин?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1395 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.02.2012 23:12


Тайните служби осуетиха покушение срещу Путин

27 февруари 2012 07:31 / обновена на 27 февруари 2012  

image © снимки Reuters, архив   Още по темата
Личният живот на Путин е държавна тайна Путин не се страхува от заговори за убийството му Путин ще спечели убедително изборите, гласи голямо проучване Руските граждани избират своя президент в събота Клип, представящ Путин като подсъдим, се превърна в хит в интернет

Специалните служби на Русия и на Украйна осуетиха подготвяно от терористи покушение срещу руския премиер и кандидат-президент Владимир Путин. Това съобщи руската телевизия Първи канал, предаде РИА Новости.

В украинския черноморски град Одеса са заловени трима бандити, обявени за международно издирване. Бандитите имали руско гражданство. Тримата се криели от службите за сигурност, като често сменяли адресите, на които живеели в пристанищния град.

Задържаните в Украйна трима души, подготвяли покушение срещу руския премиер Владимир Путин, са получавали инструкции от бандитския главатар от Северен Кавказ Доку Умаров, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руската телевизия Първи канал. За атентата терористите имали намерение да използват мини военен образец. Те внимателно проучили вероятните маршрути за движение на кортежа на Путин и имали намерение да извършат нападението след насрочените за 4 март президентски избори.

Първи канал припомни историята с експлозията на 4 януари в частна квартира в Одеса. Станалата на тази дата експлозия първоначално била приета като взрив на битова инсталация за природен газ. Два дни по-късно украинските специални служби изпратили на руските си колеги съобщение, че при огледа на апартамента били намерени взривни устройства.

Загиналият при експлозията Руслан Мадаев и оцелелият Иля Пянзин пристигнали заедно в Одеса от Обединените арабски емирства през Турция "с ясни инструкции от представители на Доку Умаров", съобщили украинските следователи въз основа на показанията на Пянзин. Терористите трябвало да извършат в Москва поредица от диверсии срещу икономически обекти, както и атентат срещу Владимир Путин, предава БТА. Загиналият Руслан Мадаев бил готов да действа и като камикадзе. Пянзин сътрудничил с украинските специални служби с надеждата, че няма да бъде екстрадиран в Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

Един от арестуваните, 31-годишният чеченец Адам Осмаев, от дълго време живеел в Лондон. Смята се, че именно той е бил връзката между одеските терористи и Доку Умаров. Планът на подготовката на преките изпълнители бил подробно описан в материали, намерени в преносимия компютър на Осмаев. Според сътрудник на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) в компютъра имало видеофайлове с кадри с кортежа на Путин, които били използвани за обучение - колко коли съпровождат автомобила на премиера, къде сяда охраняваното лице, и т.н. След ареста Осмаев решил да сътрудничи на следствието. Той съобщил, че детонаторите и част от пластичния експлозив били вкарани в Москва преди години - още през 2007 г., когато сътрудници на ФСС обезвредили автомобил бомба, паркиран близо до проспект "Кутузовски". Осмаев показал на следователите къде са били скрити експлозивите. "Подготвяли са мощна експлозия - достатъчно силна, за да унищожи товарен камион", заявил цитираният служител от ФСС.

imageСъобщението за извършените в Одеса арести бе направено от руската телевизия Първи канал. ИТАР-ТАСС напомня, че на 4 февруари трима руски граждани са били арестувани заради терористична дейност. Украинската служба за сигурност потвърди, че именно арестуваните на 4 февруари са участвали в подготовката на покушението. Идентифициран бе още един от арестуваните - Асланбек Осмаев, също чеченец. Третият арестуван е попадналият в реанимацията след експлозията в Одеса Иля Пянзин.

Украинската страна потвърди, че Одеса е била използвана като междинен пункт за подготовка на покушението. Прессекретарят на Владимир Путин, Дмитрий Песков, потвърдил информацията за предотвратен опит за покушение срещу премиера, но отказал каквито и да било коментари. Франс прес изтъква, че атентатът срещу Путин бил подготвян от ислямисти.

Подготовката за покушение срещу премиера Владимир Путин е опит за дестабилизиране на обстановката в страната преди президентските избори, заявил в интервю за ИТАР-ТАСС бившият директор на Федералната служба за сигурност (ФСС) и член на комисията по проблемите на сигурността на Държавната дума Николай Ковальов.

Тъй като става дума за Доку Умаров като замесен в подготовката на покушението, "нека си спомним неотдавнашното му изказване, че е забранил на членовете на Кавказкия емират да извършват терористични актове на места със струпване на хора, тъй като сегашното развитие на събитията в Русия го устройвало", изтъкнал Ковальов. Явно, посочва той, Умаров вече не е удовлетворен от избора на руснаците и от избора на Путин за президент, което обяснява защо се е подготвяло покушение именно с цел да се дестабилизира обстановката в страната.

Това не е първият предотвратен опит за покушение срещу Владимир Путин, посочва ИТАР-ТАСС. През 2000 г. украинските специални служби разполагали с данни за подготвян атентат срещу Путин, който тогава бе президент на Руската федерация. Покушението трябвало да бъде извършено по време на неформалната среща на високо равнище на страните от ОНД в Ялта на 18 и 19 август 2000 г. По случая в Крим били арестувани четирима чеченци, които впоследствие били екстрадирани от Украйна. Не се споменава каква е по-нататъшната им съдба.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=861112


Путин коментира атентатите против него 28 февруари 2012, 19:42
Москва, Русия image image image image image image image image image Владимир Путин Руският премиер Владимир Путин е коментирал пред агенция „Новости” информацията за предотвратеното покушение против него. „Хората, които се намират в моето положение, трябва да живеят с това” – казал той. „Ако постоянно се боиш, то не е възможно да живееш – по-добре терористите да се боят от нас” – добавил премиерът. Според Путин опитите за покушения никога не са му пречели в работата и няма да му пречат. „Опитите продължават постоянно, някога беше създадено специално подразделение за такива акции” – признал Путин.

Информацията за осуетяване на поредния опит за покушение срещу Путин беше оповестена на 27 февруари. Заради подготовката на атентата украинските специални служби задържаха в Одеса на 4 февруари руския гражданин от чеченски произход Адам Осмаев, който вече даде изчерпателни показания.

След 1999 година беше съобщено за няколко несполучливи опита за покушения срещу Владимир Путин. Два от тях са предотвратени през 2000 година – едното е подготвяно при погребението на Анатолий Собчак, а другото е планирано за срещата на ръководителите на ОНД в Ялта. За несполучлив атентат съобщиха азербайджанските служби през 2001 година
. /БЛИЦ



Един интересен анализа, за знаещите английски:






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054291
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци