Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989506
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
28.02.2012 22:13 - Циничен двоен стандарт: Френският Конституционен съвет обяви Закона за Арменския геноцид за противоконституционен (Но не и за "холокоста" и "6 00
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 3123 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 29.02.2012 13:48


0 000 обгазени")

Новинар
image

Френският Конституционен съвет обяви за противоконституционен Закона за криминализиране непризнаването на Арменския геноцид от 1915 година в Османската империя. Това съобщиха медиите в страната. 

Промените в законодателството предвидиждаха глоба от 40 хил. евро или затвор за тези, които не признаят геноцида над арменците в Османската империя. 

От кабинета на френския президент Никола Саркози  са посочили, че той смята, че отричането на геноцида е нетърпимо и трябва да се наказва. Въпреки това е натоварил  правителството с ангажимента да подготви нов проект, като се вземе предвид решението на Конституционния съвет.

Турция реагира моментално на решението и външният министър на страната Ахмет Давутоглу заяви, че кабинетът ще обсъди дали да възобнови икономическите, политическите и военните контакти с Франция.

В края на миналата година отношенията между двете държави се влошиха, след като Париж прие спорния закон. В отговор от Анкара отзоваха своя посланик и прекратиха дипломатическите си отнояения сФранция. 

Турски дипломати съзряха политически маневри от страна на Саркози преди президентските избори в края на 2012-а, тъй като в страната вивеят около 500 хил. арменци.


Френският Конституционен съд отхвърли арменския геноцид
image
 
Френският Конституционен съвет отсъди, че законът за криминализиране на отричането на арменския геноцид е противоконституционен. Съдът се позова на това, че законът е в разрез със свободата на изразяване, предава АФП. Законът, предизвикал криза в отношенията на Франция с Турция, се ползваше с подкрепата на френския президент Никола Саркози.
„Съветът смята законът за противоречащ на конституцията”, съобщи Конституционният съвет.
„Съветът отсъжда, че чрез наказване на някой, оспорващ съществуването на...престъпления, които самите законодатели са признали или определили като такива, законодателите извършват противоконституционна атака на свободата на изразяване”, заяви съветът. 
(А същото за "холокоста" над евреите през ВСВ, не е?!)
Турция е удовлетворена от решението на френския Конституционен съвет за закона за арменския геноцид. Френският върховен съд реши, че законът, криминализиращ отричането на арменския геноцид, е противоконституционен.
“Удовлетворени сме от това решение”, заяви говорителят на турското посолство в Париж, цитиран от АФП.
Анкара също така заяви, че решението дава надежда за бъдещето на отношенията между Турция и Франция.
Френският президент Никола Саркози вече заяви, че ще внесе „незабавно” нов текст, ако законът за арменския геноцид бъде отхвърлен от Конституционния съд на Франция, съобщи АФП, позовавайки се на двама членове на френското правителство.


segabg.com


Френският закон за арменския геноцид обявен за противоконституционен

Автор: Александра Маркарян Публикувана на 28 февруари 2012 ·  

image Още по темата:

Френският закон, обявяващ за престъпление отричането на арменския геноцид, е противоконституционен. Това реши Конституционният съвет на Франция. Мотивът е, че текстовете са в разрез с правото на свободно изразяване, пише АФП.

 

Турция, която замрази отношенията си с Франция заради закона, побърза да изрази задоволството си. „Удовлетворени сме от това решение“, заяви говорител на турското посолство в Париж. „Има надежда“ за бъдещите отношения между двете страни, бе реакцията на Анкара.

Още на 1 февруари френският президент Никола Саркози обяви, че ще внесе незабавно нов текст, ако законът бъде отхвърлен и от Конституционния съвет.

Законът беше окончателно приет от френския Сенат на 23 януари 2012 година. „За“ гласуваха 127, „против“ – 86. Публичното отричане на геноцида над арменците от османските турци по времето на Първата световна война, когато са избити над 1.5 милиона арменци, беше определено като престъпление, наказанието за което беше една година затвор и глоба от 45 000 евро.

Преди приемането на закона Франция признаваше официално геноцида над арменците и евреите, но имаше наказание само за публично отричане на холокоста.

http://offnews.offroad-bulgaria.com


Основни доводи и аргументи [редактиране]

Част от аргументите на отричането на Холокоста са[5][6]:

  • няма данни за наличието на план за физическо изтребление на евреите от Европа;
  • не са съществували газови камери и лагери на смъртта за унищожаване на евреите;
  • броя на еврейското население на територията под контрола на страните от Оста в началото и в края на Втората световна война остава непроменен и е в рамките на 5-6 млн. души.
  • политиката на Нацистка Германия е за експулсиране, не за унищожение на евреите
  • масовото изчезване на евреи от редица гъсто населени с еврейско население области преди войната се дължи не на унищожаването им, а се е получило в резултат на тяхното преселение или депортиране;
  • липсата на документи и заповеди за унищожаване на евреите говори, че такива не съществуват, понеже в бързината по изтеглянето си от Източна Европа, Вермахта не би могъл да унищожи или затрие цялата документация за подобно масово събитие;
  • има много по-малко свидетели на престъпления, свързани с Холокоста, отколкото обикновено се приема, а наличните доказателства за изтребването на евреите често си противоречат;
  • масово обгазяване и изгаряне телата на жертвите в количествените параметри и обеми, възприети в официалната историография, е технически и икономически неосъществимо, т.е. физически е невъзможно да се е случило на практика.
История [редактиране]

Първия сериозен труд (от 1958 г.) по темата е дело на социолога Френк Хакинсом и излиза след смъртта на автора - през 1983 г. Постепенно тази теза си набира привърженици в редица страни, като още през 60-те и 70-те години на Запад излизат редица изследвания по темата. Постепенно тезата добива популярност, което принуждава някои официални власти да прибегнат до мерки за противодействието ѝ. Така се формира цяла критическа школа спрямо ревизионистите или отрицателите на Холокоста.

Днес законодателството на редица европейски държави и Израел преследва ревизионистите или отрицателите на Холокоста. Отрицанието на Холокоста е престъпление в някои държави, което се наказва с лишаване от свобода. Предвиденото наказание за отрицанието на Холокоста е следното по страни :

Наказания за отричане на Холокоста
държава срок държава срок
Австрия 6 месеца до 20 години Белгия до 1 година
Германия 1 месец до 5 години Израел 1 до 5 години
Италия 3 до 4 години Литва 2 до 10 години
Полша 3 месеца до 3 години Румъния 6 месеца до 5 години
Словакия 1 месец до 3 години Франция 1 месец до 5 години
Чехия 6 месеца до 2 години Швейцария 12 до 15 месеца

Германия дори предприема стъпки за криминализиране отричането на Холокоста на територията на целия Европейски съюз, понеже само 10 от 27-те страни го преследват наказателно.

Критики срещу съдебното преследване [редактиране]

Инкриминирането на отричането на Холокоста е доста озадачаващо и проблемно в чисто формалноправен аспект понеже с него се нарушава основното човешко право признато от всички демократични страни, а именно правото на свобода на словото за изразяване на мнение.

От друга страна противниците на криминализирането на отричането на Холокоста задават към обществената съвест резонни въпроси - защо единствено отричането на еврейския геноцид е въздигнато в престъпление, а не и геноцидът в Руанда или арменския геноцид в Османската империя? Не заслужава ли геноцидът над други народи същата защита, и ако не я получи не е ли това двоен стандарт, и т.н. От друга страна криминализирането на отричането на всеки геноцид едва ли би било постижимо, а ако се пристъпи към такова, дали не би се усложнила неимоверно международната обстановка и това действие не би ли наложило промени в конструкцията и принципните положения на международното публично право, твърдят противници на съдебното преследване само на отрицанието на Холокоста. Сред сериозните правни аргументи е и този, че отричането на Холокоста не нарушава чужди права и не навлиза в чужда правна сфера призовавайки към извършването на престъпление. Като философски аргумент се изтъква пък, че спорът е повече исторически по естеството си, отколкото актуално правен.


bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0


www.analizi.net/novini/78-ispania-razreshi-otrichaneto-na-holokosta.html



Парламента у нас - "пионер" в двойния стандарт, по този въпрос на Европа и Запада:

samvoin.blog.bg/politika/2012/01/12/quot-niama-armenski-genocid-ima-vyzroditelen-proces-quot.881610

samvoin.blog.bg/politika/2012/01/12/gerb-erska-sledizborna-pornografiia-i-shizofreniia-otreche-s.881168




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. kordon - Странен парадокс роди френският Конституционен съд!!!
01.03.2012 21:04
Резонен е въпросът щом като инкриминирането отричането на арменския геноцид е противоконституционно, защо по същата нормална логика не се обяви за противоречащо на конституцията и изконните човешки права и криминализирането отричането на холокоста. Човек може да се съмнява във всичко, включително и в Бог, но не и в холокоста. Да не би евреите да стоят над всичко и над всички... Та това си е чист расизъм!
цитирай
2. samvoin - Резонен е въпросът щом като инкр...
02.03.2012 01:21
kordon написа:
Резонен е въпросът щом като инкриминирането отричането на арменския геноцид е противоконституционно, защо по същата нормална логика не се обяви за противоречащо на конституцията и изконните човешки права и криминализирането отричането на холокоста. Човек може да се съмнява във всичко, включително и в Бог, но не и в холокоста. Да не би евреите да стоят над всичко и над всички... Та това си е чист расизъм!
Абсолютно!
цитирай
3. samvoin - Най - страшното обаче е, че този р...
02.03.2012 01:22
Най - страшното обаче е, че този расизъм е узаконен и толериран, в почти цяла Европа!!!
При това, обществата и неевреите, не са достатъчно активни и единни срещу него...
цитирай
4. kordon - Евреите са паразити!
02.03.2012 12:18
Евреите са се настанили в собствените ни общества и си създават правила и закони, удобни на тях. Това си е чиста проба паразитизъм. Но ние сами носим вина за това, проявявайки необоснована толерантност към открито вредни за общественото ни здраве практики.
цитирай
5. samvoin - Да, а уж ционизма беше обявен за ф...
02.03.2012 13:24
Да, а уж ционизма беше обявен за форма на расизъм, през 70-е на миналия век, но тази Резолюция си остана само на книга в ООН, а понастоящем е и отменена.
От нея разбира се, преди също не е имало никакви законодателни последици в Европа почти, срещу ционизма.
цитирай
Търсене