Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.02.2012 23:53 - Плевен: Неизвестна ръка затворила изпускателя на опасен язовир
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1557 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2012 23:54




Неизвестен е затворил изпускателя на язовир "Николаево 5" и за около 48 часа той се напълнил значително. Това обяви кметът доц. д-р Димитър Стойков по повод започналото топене на снеговете и проблема с безопасността на хората, които живеят около опасни язовири и реки. Повод за нова проверка на "Николаево 5" през почивните дни е станал друг сочен за потенциално опасен язовир - този край село Беглеж. В събота получихме сигнал, че язовирът при село Беглеж е пълен наполовина, при положение че е бил празен преди около седмица. Изпускателят на беглежкия язовир е работил нормално, но се е затлачил от тиня и боклуци. Вчера /бел.ред. - неделя/ нивото на водата бе на 1,3 метра от стената, уведомили сме "Гражданска защита" и сме в готовност да осигурим помпи, обясни кметът. Започнали са опити с оборудване на частна фирма да се отпуши изпускателят, за да не прелее язовирът при по-интензивно пълнене.
Конкретно за случая с язовир "Николаево 5", който предизвика сериозни притеснения и проблеми преди две години, от общината са взели решение там да бъде назначена 24-часова охрана. Този язовир няма концесионер, нямаме представа кой и защо е решил да затвори изпускателя, коментира още плевенският градоначалник.

brjagnews.bg


Злосторници пълнят тайно язовири image

Плевен. Неизвестен злосторник затворил изпускателя на потенциално опасния язовир "Николаево 5", след като миналата седмица водоемът бил проверен и оставен максимално отворен. Тогава бил празен, но в неделя се оказал пълен след обилното снеготопене и почти не останал свободен обем, алармира кметът Димитър Стойков. След неговата намеса изпускателят бил е отворен отново и нивото започвало да пада. Наблюдаваме го непрекъснато, подчерта градоначалникът. Водоемът не е даден на концесия.

Кметът Стойков разпоредил денонощно наблюдение на всички останали язовири и прикани хората да подават сигнали. Той не изключва и възможността за злоумишлени действия в опасния период.  Преди година и половина заради проблем с преливника "Николаево 5" за малко не заля четири села и пътя от Плевен до Ловеч.

Язовирът край село Беглеж, който беше изпразнен, отново е пълен почти наполовина след снегояда. Изпускателят му се е затлачил. В неделя нивото било на 1,30 м от стената. "Уведомили сме Гражданска защита, имаме готовност да осигурим помпи", обясни кметът. Ще се направи опит изпускателят да се отпуши от външната страна. Язовир "Бохот" 4 също прелива, но това не носи опасност, защото стената е много здрава. Изпускателят също не работи и то от миналата година.

standartnews.com


  Язовир "Брягово” може да прелее всеки момент Язовирът е с 6.5 милиона кубика разрешен обем, а в момента е пълен до 7.3 млн. кубика image 27.02.2012 | 16:41 Снимка: Булфото Първомай, язовири, наводнение, язовир, преливане, язовир Брягово

Язовир "Брягово” може да прелее всеки момент, стана ясно по време на заседание на Областния кризисен щаб в Пловдив. Притокът на вода в момента във водния басейн е 8.5 милиона кубика, а се изпуска с 1 кубик. Това съобщи Христина Танчева, управител на Напоителни системи Клон Марица.

Язовирът е с 6.5 милиона кубика разрешен обем, а в момента е пълен до 7.3 млн. кубика, при максимален обем от 9 млн. кубика. Остават около 1.7 млн. кубика до преливане. Ако това се случи няма да е страшно, тъй като язовирът има преливник с голяма площ и няма да застраши населените места, но от там водата отива в язовир "Езерово”.

Проблемът е този язовир, който е под него и чиято стена може да бъде отнесена, изразиха мнение специалисти. Кметът на община Първомай Ангел Папазов съобщи, че по тази причина той е издал заповед да се изнесат всички животни населяващи стопански сгради в Езерово, които са под язовира и близо до коритото на реката. Именно в селото ще се усети ефектът от преливането на язовир "Брягово”, информира Агенция "Фокус".

Междувременно обстановката в Първомайско, където вчера няколко села бяха наводнени, вече се нормализира. Всички реки, дерета, корита и канали са в нормалните си равнища за сезона. Това съобщи кметът Ангел Папазов след спешното заседание на общинския Кризисен щаб.

Водният басейн преля, но са наводнени само няколко двора. В режим на контролирано изпускане са язовирите "Леново" и "Мечка”, опасност от преливане се наблюдава в другия водоем "Ялънлъка”, който обаче е в стопанското землище на първомайския квартал Дебър, информира Радио Пловдив.

В събота бързото снеготопене доведе до преливането на дренажен канал край Първомай, наводнил улици, дворове и 50 къщи в северната част на града.

http://econ.bg


Виж още:

infopleven.com/



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050852
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци