Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990766
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
27.02.2012 21:32 - Начало на Великденския пост
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1305 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2012 21:35


27 февруари 2012, понеделник Начало на Великденския пост   Казват, че ... Истинският пост е отчуждаване от злото.  Понеделник, тази година на 26 февруари, след Неделята на всеопрощението (Сирни заговезни)  започва същинският и  най-строго спазван  Великденски пост, и приключва на 15 април, когато се празнува  Възкресение Христово. 
image
Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

image
Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха.

Света Четиридесетница     More PowerPoint presentations from Greta
  През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така /като има различни препоръчителни степени на строгост/: Първи шест седмици на Великия пост Първа седмица: 2012г.* От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино) В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.   Втора седмица: Сряда и петък - строг пост. Събота и неделя - олио и вино. 
Трета седмица
(Кръстопоклонна): От понеделник до петък включително - строг пост. Събота и неделя - олио и вино.   Четвърта седмица: Както втората. На Благовещение се разрешава и риба.   Пета седмица: Както втората   Шеста седмица: Както втората. На  (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.   Страстна седмица: От понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.  
Удобен и много полезен календар тук. Благодаря, Цвети!
Освен отказ от определени храни човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. Великите пости не са диета, а въздържание … от греха. Истинският пост е отчуждаване от злото - св. Василий Велики.
Още нещо за храната по време на пости - ето какво казва Иисус Христос на народа:   "не това, що влиза в устата, осквернява човека,  а онова, що излиза из устата, то осквернява човека" (Мат. 15:11).  И още: "Още ли не разбирате, че всичко, що влиза в устата, минава в корема и се изхвърля навън? А онова, що излиза из устата, иде от сърцето; то именно осквернява човека; защото от сърцето излизат зли помисли, убийства, прелюбодеяния, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули: това осквернява човека. А яденето с неумити ръце не осквернява човека" (Мат. 15:17-20).
В тази връзка някои  идеи за постни ястия, 
постен хляб и постни сладкиши 
Леки, спасителни и спокойни... Публикувано от di_ani в 09:00 image Етикети: велик пост, пости, православие
trydiani.blogspot.com



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене