Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990634
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
23.02.2012 14:54 - Посланик Киряк Цонев: Вкарват Сирия в либийския сценарий!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1129 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2012 15:02


Автор: bgzemia

Два народа миролюбиви и древни. Два народа не заплашващи с нищо света, но много богати на газ и нефт и поради това се налага да се отбраняват от имперските амбиции на сащ.
Ще позволим ли да  вкарат България във война срещу Сирия и Иран?
Ще позволим ли да  ползват територията ни и въздушното ни пространство за военни нападения?
Ще позволим ли да бъдем участници в избухването на трета световна война?

От посланик Киряк Цонев:
След широко пропагандираната безплодна "арабска пролет" в няколко държави светът е вперил поглед в Сирия. Там положението се усложнява, но се развива също в духа, оставен от прословутите арабски революции.
Никола Саркози и Хилари Клинтън показаха, че са вбесени от ветото на Русия и Китай в Съвета за сигурност срещу западната проекторезолюция по отношение на тази държава.
Факт е, че Москва известно време се опитваше да  стане неутрален посредник в диалога между правителството и т.нар. сирийска опозиция, но докато президентът Башар Асад се съгласи да разговаря без условия, тя постави редица неизпълними в създалата се обстановка претенции за участие в подобни преговори. По тази причина призивът на г-жа Клинтън в София към света да окаже натиск върху правителството в Дамаск е нелогичен - много по-правилен би бил един призив към двете страни в конфликта да потърсят въпреки трудната ситуация пътища към диалога. С този призив САЩ очевидно заемат страната на бунтовниците. Но сега пък руският външен министър Лавров се готви да посети Дамаск, което е определен жест към сирийското правителство. А такава ескалация заплашва вече не само региона, но и световния мир.
И обикновените хора по света се питат - имаме ли връщане към студената война и дали отново в центъра й не е Близкият изток!
Да се говори, че Русия е заела категорично страната на сирийското правителство би било погрешно. В същото време тя не може да заеме антиправителствена позиция по ред причини. Главната сред тях е, че сирийското пристанище Баняс е единствената база, на която руските бойни кораби в Средиземно море могат трайно да разчитат. Освен това едва ли Москва ще направи глупостта да се откаже от военни доставки за различни близкоизточни държави и по този начин да прекъсне контактите си с един перспективен за нея пазар. В Кремъл вече негласно отчетоха позицията си по отношение на събитията в Либия като грешка и
тази грешка едва ли ще се повтори
Редица информации сочат, че около бреговете на Сирия вече се съсредоточават руски бойни кораби, а около въздушното пространство са се появили руски стратегически разузнавателни самолети. Засега тези действия са извън територията на самата Сирия, което е негласен намек, че Русия не желае намесата на чужди сили в тази страна.
Единодействието между Русия и Китай е твърде показателно. Факт е, че на страната на режима в Дамаск застават и страни като Индия, Бразилия и Южна Африка. Само повърхностно позицията на Арабската лига към Сирия може да изглежда неясна и нелогична. Тя обаче може леко да се обясни с факта, че след "арабската пролет"
позициите на ислямистката десница в нея са значително засилени
В страните, които тази "пролет" засегна, на власт дойдоха не светските млади сили, които гинеха по площадите на Кайро и Тунис в битката срещу наложените навремето от Запада диктатори, а ислямистката десница, която стоеше зад тях, изчаквайки те да изчерпят своя  младежки ентусиазъм, за да събере тя плодовете на извършените от тях "революции". Фактически никакви революции нямаше. Защото не може да се нарекат революции събития, връщащи колелото на историята назад. Това бяха бунтове с единствена цел - сваляне на държавния глава. Бунтовниците фактически нямаха свои програми и именно това даде възможност на десните ислямистки сили да излязат в крайна сметка на преден план със своите средновековни лозунги. Подобна конкретна програма няма и сирийската опозиция. Фактически всички нейни искания бяха изпълнени от режима, но това само усили братското самоизтребване и засили тенденциите към налагане на нова диктатура.
Защо все пак Сирия?
Последните събития показват, че Сирия е само отдушник, че целта е да се удари чрез Сирия срещу Иран. Очевидно във Вашингтон си дават сметка, че силно религиозният режим в Техеран има все още подкрепата на мнозинството на своя народ. Опасенията, че Иран може да притежава ядрено оръжие, стават все по-реална. Вероятно страхът е не просто в наличието на такова оръжие, а във възможността за използването му срещу Израел - пропагандистките войнствени изявления на иранските лидери са достатъчно категорични. А Сирия е единствената арабска държава, която има окупирани от Израел територии. Ударът по сирийския режим означава и подготвителен удар срещу Иран, а той би бил облекчен, ако единственият ирански съюзник в региона падне.
И още нещо - блокирането на Иран означава повишаване на световните цени на петрола. Петролните монополи, без да губят време, вече започват да се възползват от това. Ескалацията на напрежението пълни и джобовете на петролните монополи. По отношение на Сирия прави впечатление еднопосочността на пропагандата. Разпространяването на лъжлива информация от страна на бунтовниците се превръща в ежедневие. Раздуват се цифрите на загиналите. Премълчава се фактът, че повече от половината от тях са войници и полицаи. Вината за терористичните актове и зверските избивания на военни, полицаи, а и на граждански лица, доказани с филмови материали от самите "бунтовници", се хвърля преднамерено върху правителството. Пита се - как би действало всяко нормално правителство (включително българското), ако през границата от някоя съседна държава на негова територия нахлуят въоръжени до зъби "опозиционери", потърсили убежище извън страната, и започнат да стрелят без предупреждение срещу представители на властта с най-модерни оръжия. За да загиват войници - значи срещу тях също се стреля с оръжие, равностойно на тяхното. А то не е отнето от армията, която е въоръжена с руско оръжие. То е западно, дадено, подарено от някои, то е предимно натовско, френско, турско, израелско, по-малко американско (може би за да не бие на очи). Всичко това се финансира от външни източници - твърди се, че прословутият "лидер" на бунтовниците г-н Галион и неговият помощник дезертьорът от сирийската армия майор Асаад, който си стои в Турция, разполагат с милиарди, дадени им от определени арабски страни, които са твърде далечни от понятията модерни, светски и т.н., а са си чисто и просто средновековни режими. Чуждата намеса в Сирия е факт. Заловени са няколко арабски офицери, воювали на страната на талибаните в Афганистан.
А всеки непреднамерен наблюдател е повече от убеден, че Сирия е един от малкото светски режими, останали в региона, особено след последните политически промени, предприети не от друг, а лично от президента Башар Асад.
Лично на мен ми се струва, че създаването на нови ислямистки режими дава възможност за нови военни авантюри, за нови разгръщания на западния военнопромишлен комплекс, за нови кървави сблъсъци с най-модерни, неизвестни засега за широките световни кръгове оръжия. И следователно - за нови печалби! Примерът със създаването на Бен Ладен, а впоследствие на "борбата" срещу него, е показателен.
Така че да се говори вече за мирен процес, е прекалено късно. Той е просто невъзможен. Сега основна роля ще играе силата. И двете страни отлично разбират това и да се хвърля вината върху която и да е от тях за такава ситуация, би било погрешно. Режимът в страната не е безгрешен, но това не оправдава кървавите средства, чрез които някои се опитват той да бъде свален. Сирия върви определено към гражданска война, в която всяка една от двете воюващи страни ще се опитва да се наложи със сила. При това положение всякаква външна намеса би дала незаслужен превес на една от двете, в зависимост на коя страна ще застане тя.
И виждат ли онези сирийци, които крещят по улиците на София и други европейски столици, без дори да са живели от десетилетия в собствената си родина и да видят промените в нея, в чия мелница наливат вода! Жалко за прекрасната Сирия, която те убиват с мъчителна, бавна смърт и я превръщат в повторна либийска лудница кланица!


фейсбук група Гражданска инициатива "България против война в Сирия и Иран"
присъедини се и ти за да запазим МИРА на планетата!

ЗАЕДНО СМЕ СИЛНИ!

www.youtube.com/watch




И за знаещите английски и турски езици по - долу, още два анализа (Единия от които на израелски посланик в ЮАР, който казва, че Израел върви към все по - голяма световна и регионална изолация, а войната срещу Иран ще е пагубна.):












Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене