Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990962
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
21.02.2012 14:15 - За българският национализъм и хулите срещу него
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 3110 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 21.02.2012 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: zarathustra

В публичното пространство днес активно се изявяват различни журналисти, социолози и политолози, които втълпяват на българина, че национализмът е нещо лошо, нещо, което е свързано с омраза и агресия, нещо, което е демодирано и ни превръща в тъмни балкански субекти. Интересното в случая е, че подобни тези се застъпват от хора, които уж споделят различни политически ценности: от кървавочервената Велислава Дърева до "сините" шамани Евгений Дайнов и Огнян Минчев. Дърева и подобните на нея ортодоксални комунисти громят национализма като го отъждествяват с фашизъм, докато Дайнов, Минчев и кликата около тях изтъква, че националната идея трябва да бъде изместена от новите модерни "евроатлантически ценности".  Както добре се вижда, хора, които на книга са политически опоненти, стане ли дума за национализма, започват да пеят в един хор, че това е нещо негативно, което трябва да бъде отречено, заклеймено, потъпкано...


Да се осъжда по такъв начин българския национализъм обаче означава да се осъжда делото на Паисий, Раковски, Левски, Каравелов, Ботев, Бенковски, Захари Стоянов, Панайот Волов, Кочо Честименски и много други. Същността на стореното от тях показва, че всички те са били националисти, че са се борили преди всичко за българската национална идея, а не за някакви абстрактни европейски ценности. Паисий формулира трите български национални идеала, Раковски полага началото на българското националноосвободително движение, а Бенковски, Волов и Ботев поднасят животите си в жертва на българската свобода. Колкото до Левски, нека да не забравяме, че преди всичко той е бил български национал-революционер. Това е факт, който умишлено се изпуска от разноцветните политици и анализатори, громящи национализма, които обичат да говорят за изповядваните от Апостола общочовешки ценности на братството и равенството, но същевременно съзнателно не споменават, че той се е борил за освобождението на България от турско робство.

В епохата на Възраждането именно българският национализъм беше онази могъща сила, която роди българската свобода. Достатъчно е човек да прочете представящия възрожденския национализъм роман "Под игото" на Вазов, да се запознае с безсмъртните възрожденски песни "Стани, стани юнак балкански", "Вятър ечи, Балкан стене", "Боят настана", за да се убеди в това твърдение. Един Господ може само да си представи,  ако по онези времена бяха живели Велислава Дърева, Петър Волгин, Евгений Дайнов и т.н как щяха да громят българското национално-освободително движение, как щяха да обявяват песни като "Стани, стани, юнак балкански" за слово на омразата, как щяха да квалифицират като ксенофобия знамената на революционните комитети, в които лъвът тъпче полумесеца...

 За последните 2 десетилетия във властта се изредиха какви ли не по цвят и политическа ориентация личности. Общото между всички тях обаче бе  нежеланието им да защитават  българската национална кауза, а така напълно логично се стигна до днешното незавидно състояние на България. Затова в днешното тежко време на разпад на българската държавност, на културна и морална деградация и на безпрецедентна демографска криза е повече от наложително отново да обърнем поглед към българския национализъм. Днес вече е повече от ясно, че само една доктрина, която се опира върху българските национална кауза, може да осигури просперитет на България и българската нация. Това е истината и именно затова национализмът е громен от различни слуги на чужди интереси и техните медийни лакеи.





Гласувай:
8


Вълнообразно


1. kostas - Тези "ШИБЕЦ-ГОЙ" колкото и да се напъват освен жълто на гащите нищо няма да направят...
21.02.2012 14:40
Харата се пробуждат и отсяват празните им приказки . "Умрелият кон най -лошо рита" ... Е** ** ****А
цитирай
2. анонимен - национализъм вместо родолюбие
21.02.2012 21:43
Не мога да разбера защо толкова се държи на термина "национализъм", компрометиран от Хитлер. Не се съгласявам и с идеализирането на ген. Луков. Той е спорна фигура. Ако искрено се говори за родолюбие и за Левски, а не се приказва колкото да се пробутат национализма и ген. Луков може би щях да повярвам. Сега нещо не ми се връзва... най- малкото родолюбие ми е по- българско от национализъм.
цитирай
3. samvoin - Не мога да разбера защо толкова се ...
21.02.2012 22:34
анонимен написа:
Не мога да разбера защо толкова се държи на термина "национализъм", компрометиран от Хитлер. Не се съгласявам и с идеализирането на ген. Луков. Той е спорна фигура. Ако искрено се говори за родолюбие и за Левски, а не се приказва колкото да се пробутат национализма и ген. Луков може би щях да повярвам. Сега нещо не ми се връзва... най- малкото родолюбие ми е по- българско от национализъм.
Кой политик и особено в историята на 20 век, не може да се каже, че не е в един или друг план и степен - "спорна фигура"?
Все пак е добре и да се аргументираме, кое му е "спорното"?
Наверно това, че като политическа визия е подкрепял съюза с Германия.
А след като наши изконни земи са върнати в пределите на България, коя друга опция за онзи момент, бихте предложили вие като политици?
Не че съм му "адвокат"...
А и аз лично, ценя Луков не толкова като политик, политически лидер и партиен водач, а като пълководец, офицер, професионалист и човек със заслуги за възстановяването на разбитата ни в Ньой Армия.
Като спасител на Кюстендил, по време на Радомирската република от сърбите.
Да, аз също имам известни резерви към СБНЛ, като цяло, но по други причини.
Не по темата за Тристранния пакт...
цитирай
4. plamo - Мисля, че това е една от основните ...
22.02.2012 10:39
Мисля,че това е една от основните причини нищо добро да не се случва при нас.При подемането на всяка добра и справедлива кауза ,вместо да се обединим около нея ,започват ненужни ,разводняващи и отвличащи вниманието и енергията на обществото спорове и препирни кое как да се нарича.Мисля,че първо трябва да обединим усилията си за въздигането на България и да търсим това което би ни обединило в името на бъдещето,а не постоянно да ровим в миналото и да намираме причини за разделение и конфронтация.Днес погледнато от дистанцията на времето във всяко действие и решение на лидерите и политиците в миналото можем да открием грешки,но за дадения момент това може би е било единственото възможно решение.Затова да работим за благото на България,а как ще се наричаме:родолюбци или националисти е без значение!
цитирай
Търсене