Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.02.2012 18:59 - ЩЕ НИ ВКАРАТ ЛИ ВЪВ ВОЙНА С ИРАН И СИРИЯ? - ДА ЧУЕМ ДУМАТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ! Подписка за неучастие на България във военни конфликти
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1752 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 14.02.2012 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: balkanec

Български интелектуалци, дипломати, военни и общественици излизат с позиция за опасността България да бъде въвлечена в конфликт с непредвидими мащаби, за надвисналата война в Иран и за външната намеса в Сирия.

Организира се публична дискусия:

image

http://www.facebook.com/events/379837242029638/

"Дискусия за последните събития в Близкия Изток

Предвид динамичното развитие на процесите в Близкия Изток, Клуб „1 ноември” организира дискусия „Сирия, Иран и изострянето на напрежението в Близкия Изток”. Въведение в дискусията от посланик Киряк Цонев, дългогодишен дипломат в региона.

Дискусията ще се състои на 15 февруари (сряда) от 18,00 ч. в 23 аудитория на СУ „Св. Климент Охридски” (Ректората), ет.1, крило „Исторически факултет”.

Моля поканете всички, които проявяват интерес да се включат в дискусията. Толерантният тон е задължително условие за участие в дискусията."
Румен Дечев - секретар на Клуб "1 ноември".

...

Ще присъства и представители на организацията от Добрич срещу добива на шистов газ и срещу войната: http://bgzemia.blog.bg/ ; http://www.facebook.com/groups/stopnavoinatairan/

...


Повече за клуба "1 ноември":


18 Май 2011
Интелектуалци искат отзоваването на Джеймс Уорлик

image

Клуб „1-ви ноември" ще изпратят писмо до премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов с искане американския посланик Джеймс Уорлик да бъде отзован, обяви проф. Николай Василев. В клуба членуват още проф. Ивайло Мирчев, Румен Дечев и доц. Нако Стефанов. От там настояват американският посланик да бъде върнат в родината си, тъй като е недопустимо посланик да поставя оценки, да напътства, да коригира, да се снима във филми, да лобира за чужди фирми. Друг от мотивите е откриването на паметника на американските пилоти от Втората световна война пред посолството на Америка - на 120 американски военни летци, загинали между 1943 и 1944 година, бомбардирайки София и други градове по време на Втората световна война.

Според представителите на Клуб „1-ви ноември" е неприемливо, и световната практика показвала, че подобно поведение на висш дипломат води до отзоваване от поста посланик. „България обаче демонстрира унизително послушание", пише още в писмото до премиера и външния министър.

...

4 февруари, 2012
"София прес":

Из:

ОТКРИТО ПИСМО НА БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ДО ДЪРЖАВНИЯ СЕКРЕТАР НА САЩ, Г-ЖА ХИЛАРИ КЛИНТЪН

...не можем да не отбележим сложилите се негативни тенденции в българо-американските отношения. В последните 22 години те се развиват на неравноправна основа и често приемат формата на открит диктат от страна на Съединените щати. Израз на този диктат беше въвличането ни, косвено или пряко, в няколко военни конфликта – в Югославия, в Ирак и в Афганистан – в пълно противоречие с българските национални интереси. Израз на този диктат е и наличието на американски военни бази на българска територия. Друг проблем, който напоследък отравя българо-американските отношения, е недопустимият начин, по който американската компания „Шеврон” се опитва да спечели концесия за добив на шистов газ. Компанията използва като лобист американския посланик в София, Джеймс Уорлик, който с изявите си в тази насока, пък и въобще с поведението си, несъвместимо с дипломатическия протокол, е станал за смях пред българската общественост, подривайки авторитета на американската държава и дипломация. ...

С това писмо искаме да Ви информираме, че огромната част от българския народ не желае да бъде въвличан в готвената военна авантюра в Иран, не желае на негова територия да има чужди военни бази (американски или други) и върху тях да бъдат разположени инсталации на прословутата система за противоракетна отбрана или други военни съоръжения и оръжия. Огромната част от българския народ не желае „Шеврон” или която и да е друга компания да добиват шистов газ в страната унищожавайки природата и застрашавайки живота и здравето на хората.

Бихме се радвали, ако в разговорите, които ще водите с българското правителство, се съобразите с тези позиции. ...

Подписали:

Димитър Баталов, публицист, народен представител във ВНС, инициатор и първи председател на Клуба на репресираните след 9.IX.1944 г.

Мария Бойкикева, философ, председател на „Клуба за подкрепа на преустройството и гласността в България”, 1988 г

д-р Владимир Владов, лекар

Рита Генчева, журналист

Румен Дечев, политолог

Никола Инджов, писател

Дучо Мундров, режисьор, инициатор за създаването и член на „Клуба за подкрепа на преустройството и гласността в България”, 1988 г.

доц. Николай Пеев, физик

арм. ген. Любен Петров, н-к на ген. щаб на БА 1991-94 г., народен представител в 37 и 39 ОНС

Георги Прокопов, публицист

чл. кор. проф. Румяна Радкова, историк

проф. Огнян Сапарев, литератор, ректор на Пловдивския университет (1993-2003), народен представител в 39 ОНС

Борис Спасов, журналист, инициатор за създаването и член на „Клуба за подкрепа на преустройството и гласността в България”, 1988 г.

посланик д-р Веселин Стоянов, екс посланик в ГФР

Надя Топалова, актриса

доц. Мария Чавдарова, политолог




image

http://www.facebook.com/events/270776102990881/

image


Група "Българи за мир - НЕ на войната срещу Иран!" http://www.facebook.com/groups/324442854267097/
image

Група "България - пълен неутралитет! СТОП на войната срещу Иран!" http://www.facebook.com/groups/stopnavoinatairan/

...

За да започнем подписката, в събитието трябва да участват над 50 души с избирателни права. Тогава ще уточним дата и място, където да се съберем, за да "организираме инициативен комитет за подписката" - както е според закона.


Събитието за започване на подписка е обявено във фейсбук от вчера.

Примерен текст на подписката:

"Ние, долуподписаните граждани на Република България изискваме парламентът, президентът и правителството на Република България да декларират и приемат че:

1. България не участва във военни конфликти и военни действия срещу друга страна под никаква форма, освен при отблъскване на военна агресия, насочена срещу българска територия.

2. България не предоставя своята територия, въздушно пространство и акватория за военни действия срещу Иран и Сирия или която и да било друга страна и отказва всякаква друга помощ за военни действия на територията на други държави.

3. България отказва на САЩ и НАТО установяването на противоракетен щит на своя територия и на каквито и да е други военни съоръжения, насочени срещу трети страни.

4. България закрива военните бази с чуждо участие на своя територия, като предоставя шестмесечен срок за изтегляне на чуждите военнослужещи и съоръжения, разположени в тях. В този период се забранява използването на базите за военни цели."

...

Ето как се започва подписка според действащия закон:

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=21933



"Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление

Глава трета.
ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА
Национална гражданска инициатива
Чл. 44. (1) Чрез национална гражданска инициатива гражданите правят предложения до Народното събрание или до органите на централната изпълнителна власт за решаване на въпроси от национално значение.
(2) Националната гражданската инициатива се осъществява чрез подписка, организирана от инициативен комитет на територията на цялата страна.
Организиране на национална гражданска инициатива
Чл. 45. (1) Националната гражданска инициатива се организира по решение на събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права.
(2) Събранието:
1. одобрява предложението до Народното събрание или до орган на централната изпълнителна власт, за което да се събират подписи на граждани;
2. избира инициативен комитет от участващите в събранието лица, който се състои от трима до 7 членове, включително председател;
3. одобрява бланката за събиране на подписите;
4. определя срока и реда за събиране на подписите; местата за събиране на подписите се определят след съгласуване със съответния кмет.
(3) За събранието на гражданите по ал. 2 се съставя протокол, към който се прилага списък с имената, постоянните адреси, ЕГН и подписите на участвалите в събранието граждани."


АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ БАЗИ У НАС, КОИТО НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ В БЪДЕЩА ВОЙНА СРЕЩУ ИРАН И СИРИЯ
 
Зад Иран и Сирия официално застанаха и Китай и Русия. Имаше официални изявления, че нападение срещу Иран ще се счита за нападение над териториите на Китай и Русия и те ще отговорят на удара. Това не са само изявления. Иран е основният доставчик на нефт за Китай. В Сирия е единствената руска военна база в региона.
Подготвяният за разполагане и у нас "противоракетен щит на НАТО" ще бъде насочен срещу Русия (и Китай).
Конфликтът - ако започне - ще излезе далеч извън рамките на локална война...



Чуждите военни бази в България

image



Уикипедия:

Американски военни бази в България

1. полигона в Ново село (полигон) - за обучение на сухопътни сили
2. военновъздушната база в Безмер - за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село
3. военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника. Базата е по-далече от Безмер, но с по-големи възможности за момента.
4. складова база в Айтос - с поддържаща функция към полигона Ново село

Експерти поставят Безмер между шестте най-важни американски военни бази извън континенталната територия на САЩ. Пътеводител Безмер за американски военнослужещи -
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Bezmer-Guide-cover.jpg

„Подписахме базите за 5 минути.“ в. „Стандарт“. 29 април 2006 г. Първите американски военнослужещи пристигат в България през есента на 2007 година.
При извършване на престъпления от американски военни САЩ получават правото да приложат своето право.
Според бившият главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк, базите могат да привлекат терористични атаки, да причинят екологични проблеми и да предизвикат насилие и бунтове сред местното население. Бе съобщено в медиите, че САЩ може да използват базите си в България за евентуално нападение срещу Иран.



image






Гласувай:
4


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Иранците само за нас мислят,
15.02.2012 09:21
няма що!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049188
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци