Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.01.2012 14:57 - Сигурно е юлското поскъпване на тока
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2012 14:58


Семерджиев: Повече от една седмица стачка в „Мини Марица – изток” ще разстрои работата на централите и ще се отрази на цените
Сн.: БГНЕС
  •  
  •  
От 1юли ще има поскъпване на тока заради няколко фактора, прогнозира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, но отказа да даде прогнозна цифра. Той добави, че поне 10% ще е ценовият скок, ако стачката на миньорите продължи един месец. Председателят на ДКЕВР посочи, че трябва да бъде компенсирано и заплащането на квотите въглероден диоксид от страна на производствените централи.
Оскъпяването на електроенергията ще има и заради "зелената енергия" и ще е поне с 2-3%, като зависи колко централи, работещи с ВЕИ, ще влязат в експлоатация, коментира още Семерджиев.
Председателят на ДКЕВР не уточни колко точно ще е ценовия скок на тока при наслагване на всички тези фактори, но по думите му увеличението на цената за НЕК ще е по-ниско от исканите 4.5%.
Миналият юли електроенергията за бита поскъпна с 2%

"В региона пазарът на електроенергия се развива към повишаване на цените, това означава повишение на приходите от износ на електроенергия, което пък ще позволи на НЕК да компенсира исканото увеличение заради по-високите си разходи", коментира Семерджиев. Така според него ще може да се постигне по-плавно повишение на цената на електроенергията, предаде БТА.

Освен това, ако стачката в "Мини Марица-Изток" продължи повече от месец, това ще доведе до поне 10% поскъпване на тока от 1 юли 2012 г., прогнозира  председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.  Подобна прогноза за поскъпване на тока заради стачката направи вчера и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Мини "Марица Изток" осигуряват въглища на три основни централи - ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", както и ТЕЦ АЕS. Централите имат запас от въглища за поне две - три седмици, но след това те трябва да намалят производството и евентуално да го спрат, ако не се осигуряват въглища", каза Семерджиев. За да се подсигури потреблението в този случай се активира така наречения "студен резерв" - ТЕЦ Варна и ТЕЦ "Бобов дол", чиято електроенергия е значително по-скъпа от тази, произвеждана от въглищните централи от мини "Марица Изток".

При положение, че стачката е по-кратка, тя може и въобще да не окаже влияние върху цените на тока, само след това мините ще трябва да се натоварят допълнително да осигурят нов запас на централите, посочи шефът на ДКЕВР.
Ако стачката продължи обаче повече от седмица, това при всички положения ще разстрои работата на централите и ще се отрази върху цените на тока, категоричен е той. Семерджиев предупреди още, че при продължителна стачка ще бъде трудно цялата система на производство отново да влезе в ритъм.

Загубите в "Мини Марица Изток" от началото на стачката до днес от нереализирана продукция са 2 мил. 400 хил.лв., съобщи за БТА изпълнителният директор на мините инж. Евгени Стойков.
От общо 3000 миньори, които получиха тази сутрин назначение за дневна смяна в трите рудника, в протеста участват 2300 души. Това е 77 на сто, уточни инж.Стойков.

Добивът на въглища беше прекратен в 20.00 ч. в неделя, заради обявяването на ефективна и безсрочна стачка на миньорите. Те настояват всеки един от близо 7100-те работещи в дружеството да получи по 1000 лева бонус за рекордното производство през миналата година.

Вчера не се стигна до споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството. Изпълнителният директор на мините инж. Евгени Стойков заяви, че е готов да преговаря, само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите.
От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите. Те са категорични, че стачката ще продължи до постигане на всички искания в стачната декларация.

dnes.dir.bg/news/tok-dkevr-tzeni-stachka-mini-10326892



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048445
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци