Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988383
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
15.01.2012 03:36 - 12 града въстанаха срещу шистовия газ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2012 03:37


Виж 8 снимки Протестът в София бе най-масовият от досега провелите се в столицата срещу шистовия газ
Сн.: Николета Райдовска, Dir.bg
  •  




Общонационален протест срещу използването на технологията хидравличен удар (фракинг) при проучване и добив на шистов газ в България се проведе в 12 града. Според еколози, този метод може да доведе до трайно замърсяване на природата в района на добива. Протестиращите искат да се въведе мораториум.

Шествията обхванаха София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Добрич, Благоевград и Казанлък.

Протестът в София
започна в 11 часа. Около 1500 души се събраха пред Народното събрание. Те скандираха: "Трайчо и Нона, ще влезете в затвора". Към природозащитниците се присъединиха и млади театрали, които носеха хляб, привързан в бинт. Казаха, че това е български хляб от Добруджа, но за да се направи, трябва здрава земя и чиста вода. А за да покажат, че те милеят за страната си, изиграха и право хоро пред Народното събрание. Мотото на протеста бе "Българин остани и земята си защити".

В понеделник в парламента ще има икономическа комисия, която ще гледа доклад на темата за шистов газ. Това обяви на протеста в София Ангел Славчев от "Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ", съобщи БГНЕС.

В сряда, по обещания на г-жа Цецка Цачева, втора точка ще бъде гласуване на Закон за забрана на добива и проучването на шистов газ, добави Славчев. Възгласи на щастие посрещнаха тази новина на най-големия до момента протест срещу шистовия газ. Демонстрантите си обещаха, че ще продължат протестите, докато не се уважат исканията им относно шистовия газ.

Протестът във Варна
Над 1000 варненци излязоха на обявения общонационален протест срещу проучването и добива на шистов газ по технологията хидравличен удар. Протестиращите носеха ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: "ЗаГАЗихте!", "Можем да живеем без газ, но не и без вода!", "Шеврон, идете си с мира или ще получите секира!", "Каварна иска рок, не рак!", "ГАЗирана вода – Не! Благодаря!", "Не на шистовия газ!" и други. "Ние сме се събрали на пореден протест срещу добива на шистов газ в България, като този път ще ни подкрепят и българите от чужбина.


Протестът в Пловдив
Над 600 пловдивчани изразиха несъгласието си за добива на шистов газ в България. Шествието тръгна в 12 часа от площад "Аптека Марица" по Главната и завърши в 14 часа на площада до Централна поща. Протестът премина мирно и в него се включиха хора от всички възрасти. Той бе озвучен от родопски чанове, банджо, тарамбуки, вувузели и барабани.

Протестът във Велико Търново
Протестно шествие срещу добива на шистов газ премина по централните улици на Велико Търново. Със скандирания "Не на шистовия газ" в проявата се включиха около 200 студенти от неправителствени природозащитни организации, както и техни съмишленици от Добрич, Габрово, Трявна и Дряново.

Протестът в Бургас
Над 100 души протестираха в Бургас срещу сондажите за извличане на природен газ от шистови скали. Срещу добива и проучването на газ от нетрадиционни източници се обявиха и граждани от Сливен, Средец и Царево, които специално дойдоха в града, за да се включат в организираното във Фейсбук недоволство. Протестиращите се събраха на площад "Тройката" в града, откъдето шествието премина по улиците "Александровска" и по "Богориди" и приключи пред Морското казино. Според протестиращите, проблемът се подценява, защото замърсяването се пренася чрез подпочвените води и заразата се разпространява из цяла България. По време на митинга беше пусната и подписка за подкрепа на исканията за мораториум върху добива на шистов газ в страната. Подписи на бургазлии ще се събират до края на февруари на ул. "Цар Симеон І" 65.


Протестът в Шумен
Над 200 души се включиха в днешния протест срещу добива на шистов газ в България, който се проведе в Шумен. Протестът подкрепиха хора от Шумен, Нови пазар и региона. Той започна от Градската градина, след което протестиращите проведоха шествие по пешеходната улица на града. "Не на шистовия газ!", "Шистовият газ - не за нас!" и "Шумен избра здрави деца!", скандираха протестиращите. Те бяха подготвили и плакати, гласящи: "Шистов газ или вода, без кое не можем!?"; "Шистов газ: Сигурно загазване!"; "Шистов газ: шепа доволни безброй болни!"; "Шумен е срещу добива на шистов газ" и "Да не погазваме природата". Протестът беше организиран от Гражданско движение срещу проучванията и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване.


Протестът в Силистра
Протестна проява срещу добива и проучванията за шистов газ чрез метода "хидравличен удар" се състоя в Силистра.
В протеста участваха предимно млади хора, организирани чрез фейсбук. Те носеха лозунги и плакати против добива на шистов газ и "дарове на земята" - хляб и мед.

Протестът в Благоевград
С плакати и мълчаливо бдение на свещи в Благоевград завърши всенародният ден на протести срещу добива на шистов газ. Към 60-на граждани се включиха в протеста, започнал в 17.30 часа пред община Благоевград, на вдигнатите от тях плакати се четеше: "Господин премиер, уволнете министрите Караджова и Трайков, ние гражданите свършихме тяхната работа и знаем повече за шистовия газ", "Не ГАЗете водата", "Еничарите вън от министерствата" и др.










Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене