Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991156
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
08.01.2012 16:09 - Народа на Ирак изпрати "освободителите" си с радост и запалени американски флагове
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2012 17:11


САЩ си тръгват от Ирак, край на войната image 22:49  |  15 декември 2011 | По света / Редактор Десислава Димитрова 4500 американски войници загинаха, след началото преди 9 г. с операция ”Шок и ужас”
Сн.: EPA/БГНЕС
Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета отиде в Багдад на церемония по сваляне на знамето на американските войски, с което официално беше сложен край на войната в Ирак. Последните 4000 американски войници ще напуснат Ирак до края на годината, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"След много пролята кръв на иракчани и американци мисията, целяща да направи Ирак способен сам да се грижи за своето управление и сигурност, става реалност", каза Панета на церемонията.

Американски войници сгънаха знамето и го прибраха в камуфлажен калъф. Близо 4500 американски войници и десетки хиляди иракчани загубиха живота си във войната, която започна преди 9 години с операцията "Шок и ужас", но впоследствие премина в кръвопролитна борба между фракции на дълго потисканото шиитско мнозинство и бившите му сунитски господари.

Няколко хиляди иракчани отпразнуваха вчера във Фалуджа изтеглянето на войските на САЩ, като гориха американски знамена и размахваха снимки на мъртви роднини. Градът беше арена на някои от най-ожесточените сражения по време на войната.
Шиитското ръководство на Ирак представя напускането на американските сили като ново начало, но много иракчани се питат накъде ще поеме страната след изтеглянето на войските на САЩ. Някои се страхуват от разпалване на борбата между отделни групи или завръщане на терористичната организация Ал Кайда.
Тревога бъди също спорът за територии между кюрдите в полуавтономния анклав в Северен Ирак и състоящото се от араби централно правителство в Багдад.

След 31 декември в Ирак ще останат само около 150 американски войници, прикрепени към огромния комплекс на посолството на САЩ.
dnes.dir.bg/news.php



Американските войници се изтеглиха от Ирак image 09:15  |  18 декември 2011 | По света / Редактор Елица Петрова Виж 1 снимка Американски войници бяха близо 9 години на мисия ”Иракска свобода”
Сн.: EPA/БГНЕС
  •  
  •  
  •  
  •  
Американската армия напусна днес на разсъмване Ирак близо девет години след като нахлу в страната и свали диктатора Саддам Хюсеин, предаде Франс прес. Войските на САЩ оставят тази богата на петрол държава всред тежка политическа криза, посочва агенцията. Последната колона от 110 автомобила с близо 500 войници прекоси границата в 07.30 ч. (04.30 ч. по Гринуич), а след осем минути я последва и последната кола.

Преди осем години и девет месеца американските сили преминаха тази граница в обратната посока по време на операцията "Иракска свобода". Впоследствие тя се превърна в най-оспорваната война след виетнамската, избухнала половин век по-рано.

Армията на САЩ, достигнала 170 000 души в разгара на борбата срещу съпротивата, напусна 505 бази в Ирак. Там ще останат едва 157 американски войници, натоварени с обучението на иракските сили, и контингент морски пехотинци за охрана на посолството. Последният конвой, потеглил тази нощ от базата, която войските на САЩ наричат "Кемп Адер", а иракчаните - "Имам Али", тръгна по 350-километров пустинен път, водещ към Кувейт. 

Някои войници аплодират, видимо облекчени. Други се питат как ще реагират иракчаните, щом видят, че американците ги няма. След отказа на Ирак да предостави имунитет от съдебно преследване на хилядите американски военни инструктори президентът Обама реши на 21 октомври да изтегли изцяло войските на САЩ от страната. Американците я оставят затънала в политическа криза, след като светският блок "Иракия" на бившия премиер Ияд Алауи обяви, че от събота спира да участва в работата на парламента. Образувала втората по големина парламентарна група с 82-ма депутати след шиитската коалиция със 159 гласа, "Иракия" обвини премиера Нури ал Малики, че "упражнява еднолично властта". "Този начин на действие поражда у хората желание да се отърват от желязната ръка на централната власт, още повече че конституцията им дава това право", обяви блокът по повод неотдавнашните гласувания за автономия в провинции, населени предимно със сунити - Анбар, Салах ад Дин и Диала. Почувствали се засегнати от правителството, в което преобладават шиити, сунитите - някога привърженици на централизираната държава, днес са обхванати от центробежно движение и се стремят да управляват своите региони самостоятелно, като кюрдите, което носи заплаха от разцепване на страната.

Ирак изнася около 2,2 милиона барела петрол на ден, което му носи месечно близо 7 милиарда долара; ред основни инфраструктурни мрежи обаче все още често се повреждат - например системите за електроснабдяване и подаване на питейна вода.

Местните жители обаче изглежда са доволни, че американците напускат страната.

Занапред иракските сили, наброяващи 900 хиляди души, ще имат тежката задача сами да гарантират сигурността в страната, където бунтовниците и по-специално Ал Каида, макар отслабени, може отново да пролеят доста кръв. Местните сили ще трябва да възпрепятстват също евентуално възраждане на милициите и ново избухване на верски войни между шиити и сунити, каквито причиниха смъртта на десетки хиляди души през 2006 и 2007 г.

Така приключва нахлуването в Ирак без одобрението на ООН, което целеше да бъдат издирени оръжия за масово унищожаване, предполагаемо укривани от Саддам Хюсеин. После стана ясно, че такива оръжия няма. Окупацията на страната през 2003 г., превърнала се през 2005 г. в "чуждестранно присъствие, поискано от правителството на Ирак", явно е била твърде скъпоструващо начинание. Пентагонът отпусна за нея към 770 милиарда долара в течение на 9 години; същевременно в Ирак намериха смъртта си 4474 американски войници, 3518 от които загинаха в сражения. Ранени бяха над 32 хиляди военнослужещи на САЩ. А загубите сред мирното население от март 2003 г. насам са между 104 035 и 113 680 души, сочат изчисления на британската организация "Иракбодикаунт" (IraqBodyCount.org).

Преди дни няколко хиляди иракчани отпразнуваха във Фалуджа изтеглянето на войските на САЩ, като
гориха американски знамена и размахваха снимки на мъртви роднини. Градът беше арена на някои от най-ожесточените сражения по време на войната.

dnes.dir.bg/news/irak-amerikanski-voynitzi-10146622



Виж още:


www.novatv.bg/news/view/2011/12/15/24562/%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/


e-vestnik.bg/13488




Последният американски войник напусна Ирак

Автор: ganiorazbira4

image
Последният американски войник напусна Ирак след близо девет години война, съобщи военното командване на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Последната автоколона навлезе в Кувейт при изгрев слънце. Войниците надаваха радостни възгласи, размахваха ръце и се прегръщаха в изблик на облекчение.

За коледа тези войници ще са у дома със семействата си. Но скоро пак ще трябва да воюват там където политиците на САЩ решат, че ще сеят демокрация. Това разбира се ще са държави богати на природни ресурси (петрол най-вече), които отговарят на изискванията, за да бъдат "освободени и демократизирани".


След като напускат Ирак - нека кажат какво стана с ядрените и химически оръжия, които ползваха за предлог и аргумент да атакуват Ирак. Между другото демокрацията по американски е много странно нещо. Радетелите за правда, мир и демокрация - добрите герои, които се борят с легионите на мрака имат божественото право да бесят държавни управници и да окупират за неопределено време цели държави и техните народи докато не посеят плодовете на демокрацията. Наред за демократизиране са иранците. Очакваме нови пустинни бури и американски екшъни.


image
 






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене