Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.01.2012 02:09 - Дворянинът Менжински: Архитект на "Големия глад" и архипелага "ГУЛаг"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1850 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: deathmetalverses


image
image
"Беломорканал", худ. П. А. Белов; Концлагерите на Третия райх май бяха изобретени в Съветска Русия от полския дворянин и болшевик Вячеслав Рудолфович Менжински?

image 
Като гимназист
Вячесла́в Рудо́льфович Менжи́нский (рус.; на полски -Wiaczesław Mienżynski, Mężyński) е роден на 19 (31 – нов стил) август 1874 г. в Санкт Петербург и почива на 10 май 1934 г. в правителстената резиденция «Горки-6», находяща се в селцето Архангелское, Московска област.  Менжински е виден съветски партиен активист, един от основателите на страховитата съветска Служба за държавна сигурност – ВЧК и наследник на Феликс Едмундович Дзержински като ръководител на Обединеното държавно политическо управление (или ОГПУ, както е преименувана ВЧК) от 1926-та до 1934 г. (Вторият ръководител на ЧК е Яков Христофорович Петерс, но тримесечният му мандат не се отличава с нещо съществено - ЗБС).
image
През 1917-та
Менжински бил работохолик - като Дзержински и владеел 16 езика; започва да изучава и фарси, покрай интереса си към поемите на Омар Хайям; но, за разлика от «Железния Феликс», Менжински бил страстен пушач – и тези 65-70 цигари/дневно разрушават здравето му. Родители. Майката - Мария Александровна Шакеева, била дъщеря на инспектор в Школата за кавалерийски подпрапоршчици (знаменосци; “прапоршчик” във флота на Царска Русия съответства още и на званието “мичман втори ранг”; означава и  “морски флаг” - ЗБС ) и юнкери. Бащата – Рудолф Игнатиевич Менжински, бил статски (държавен) съветник.
(В Царска Русия тази гражданска длъжност от 5-ти клас, съгласно Закона за уредбата на държавната администрация (т.нар. “Табела рангов”, издадена от Петър Първи на 24 януари 1722 г.) дава правото на притежателя си да бъде вице-директор на департамент (или: заместник-министър), вице-губернатор, председател на официална палата (напр. градски съвет, сметна палата,  местна търговска камара, митница и др. под. държ. учреждения), бригаден генерал в армията и  капитан-командор (последното звание  е премахнато окончателно в 1827 г. от употреба – приравнява се на генерал-майор от сухопътните войски и е нещо средно между капитан първи ранг и контра-адмирал във флота; ЗБС).
Рудолф И. Менжински завършил Санкт Петербургския университет и преподавал история в Петербургския кадетски корпус, който през 1863 г. е преименуван на ‘кадетска гимназия’, в Пажеския корпус, в женския пансион на мадам Труб и във Висшите курсове за дами. Семейството на В. Р. Менжински било от полски благороднически (дворянски) произход и с източно-православно вероизповедание. Дядото, по бащина линия, бил псалт – певец в църковен хор.

image
1926-та


Вячеслав имал две сестри – Вера (неизв.), Людмила (1878 – 1933 ), и по-възрастен брат – Александър, за когото едвам изкопчва пенсия от тромавата съветска бюрократична машина, въпреки своето ‘всемогъщество’.
През 1898-ма Вячеслав Менжински завършва юридическия факултет на Санкт Петербургския университет. Започва да преподава във вечерно-неделни курсове и школи за работници, както и в нелегални кръжоци. Като младеж Вячеслав се увличал по писането на проза и имал ползотворни контакти с представители на литературно-артистичните среди от т. нар. «Сребърен век» (близък приятел – поетът и преводачът И. И. Ореус – Коневски, след това е поканен в кръжока на Ю. Н. Верховски (1878 -1956 г.-  руски и съветски поет, преводач, литературен критик и историк, представител на т. нар. “класически символизъм” - ЗБС)).
В «Зелен сборник стихове и проза», отпечатан през 1905 г., компания на повестта на В. Р. Менжински - «Романът на Демидов», правят откъси от дебюта на М. А. Кузмин (1872-1936 – руски и съветски прозаик и композитор - ЗБС) «Иисус. От книгата на Варава». Двамата публикуват съвместно и в алманаха «Проталина» (1907 ).

image
М.А. Кузмин

През 1902-ра става член на РСДРП (болшевики). През февруари 1903-та е изпратен в Ярославъл като представител на вестник «Искра» да помага на местните социалдемократи. Издържал се като асистент на управителя, ръководещ строителството на Волгоградско-Вятската железопътна магистрала. Под това прикритие ръководи нелегалната революционно-подривна и пропагандна дейност в Ярославълска област. По време на Руско-японската война, Менжински е отговорен военен редактор и пише статии по тази тема, използвайки по-обективните чуждестранни материали за опозиционния вестник «Северный край». Вследствие на народните бунтове, предизвикани от царския Манифест от 17 октомври 1905 г., срещу редакцията на вестника е извършен погром. Кадетите акционери във вестника решават да поверят цялата власт на бившия отговорен редактор В. М. Михеев, и Менжински и журналистите - болшевики го напускат.
image
Октомврийският Манифест на император Николай Втори от 1905 г., предназначен да укрепи позициите на Короната сред верните поданници
От  1905-та Менжински е член на военната организация към комитета на РСДРП в Санкт Петербург и редактор в болшевишкия вестник  «Казарма». През 1906-та е разконспириран, арестуван, прекарва няколко месеца в затвора, след което е освободен и бяга в чужбина. От 1907-ма живее в Белгия и Швейцария (Цюрих, Женева).
image
Репин. "Манифестът от 17-ти октомври"

Като дописник на в-к «Пролетарий», се премества с цялата редколегия в Париж. Слушал лекции в Сорбоната и се занимавал с допълнително самообразоване, усъвършенствал чуждоезиковите си познания. Станал член на групата  «Вперёд» и изнасял беседи в школата на тази група в Болоня, Италия. През 1915 г. започва работа във френската банка «Креди Лионе». Завръща се в Русия след Февруарската революция от 1917-та и заедно с А. Ф. Илин-Женевски започва да издава вестника «Солдат». По време на Октомврийската революция членува в петроградския военно-революционен комитет и комисар от ВРК - в Държавната банка (Госбанк). Назначен е за заместник на народния комисар по финансите (като фактически изпънява титулярната длъжност, понеже "другарят" И. И. Скворцов-Степанов изобщо не се заема със задълженията си - ЗБС)

image
Менжински през 1932-ра

В периода януари - март 1918-та заема позицията Народен комисар по финансите и национализира частните банки, ръководейки борбата със стачкуващите банкови служители и саботажите им. От м. март 1918-та, когато съветското правителство официално се мести в Москва от Петроград,  Менжински остава да работи там, по решение на ЦК, като е натоварен да ръководи сектора по криминалните престъпления към Юридическия комисариат на Петроградската трудова комуна и взема дейно участие в работата на местната ВЧК. В ръководството на Общоруската Извънредна комисия за борба с контрареволюцията, саботажите и спекулата (ВЧК) Менжински е избран на 8 (21 – нов стил) дек. 1917 г. През 1918-та Менжински заема за известно време поста на съветски консул в Берлин, през октомври с.г. води преговори за доставката на германски въглища в Петроград. След убийството на германския посланик в Москва, дипломатическите отношения между двете държави са прекъснати на 05.11.1918-та и той се завръща в СССР.
От
1919-та е Народен комисар в Работническо-селския инспекторат на Украйна. С.г. заема длъжността началник на Специалния отдел във ВЧК. От 1923-та е първи заместник на председателя на ОГПУ – Ф.Е. Дзержински, и започва да играе решаваща роля в организацията, т.к. Дзержински почти изцяло съсредоточава вниманието си в управлението на съветската икономика, бидейки и Народен комисар на Висшия съвет по въпросите на народното стопанство (ВСНХ).

image
1928 г., Москва, след като е разгромил окончателно неболшевишката опозиция

На 20 юли 1926-та Дзержински получава сърдечен удар на партийно заседание, след като икономическият му доклад за състоянието на съветското стопанство е приет студено от партийното ръководство, и за председател на ОГПУ е назначен Вячеслав Менжински.  Осемте години, през които заема този отговорен пост, съвпадат с т. нар. «велик прелом» от историята на СССР— политическият курс на Сталин, насочен към ликвидация на положителните резултати за икономиката от Новата икономическа политика ( НЭП), насилственото колективизиране (коопериране) на селячеството, прехода към ускорена индустриализация на силно изостаналата и разорена от братоубийствените войни "пролетарска държава". Тази политика се провежда с масови репресии против голяма част от населението (към 1927 г. 72 % от гражданите на СССР живеят на село – ЗБС), и на първо място – т.нар. "кулачество". (Това е онази част от селячеството, която е успяла да се сдобие с власт върху някаква част от средствата за производство, благодарение на реформите на Столипин (1905-11 г.) и след отмяната на крепостничеството (1870 г.), и която използвала в дейността си своите безимотни съселяни, поради което не била съгласна да влезе доброволно в т.нар. "колективни" или "държавни" стопанства (колхози, респ. совхози) - ЗБС.
Според Сталин и партийното ръководство, "кулаците" активно се занимавали със саботажи и терористична, противодържавна и антисъветска дейност, затова «би трябвало да бъдат униюожени като класа», което на практика означавало имуществото им да бъде конфискувано, да бъдат преселени в незаселени райони на обширната "пролетарска държава" със сурови климатични условия, затворени в трудово-изправителни лагери, където да полагат робски, каторжен труд и – като логичен финал – подложени на планирано, добре организирано, систематично физическо унищожение.
В реализацията на тази зловеща политика на ГЕНОЦИД срещу собствения народ, на ОГПУ е възложена главната роля и Вячеслав Менжински старателно се захваща да я приложи в живота.

image
1933 г., последната снимка на В. Р. Менжински

Понеже числото на политическите затворници нараства до застрашителни размери, вследствие от колективизацията (а и много сътрудници на ЧК получават остри психически разстройства на личността, като следствие от участието им в масови разстрели на "народни врагове" - ЗБС), през 1931-ва ОГПУ създава системата, наречена от Ал. Солженицин «Архипелаг ГУЛаг» -  трудово-изправителните лагери, като първите каторжници (или «модерни роби» - както ги нарича Адолф Хитлер в «Моята борба»! - ЗБС) изграждат Беломорския канал (1931—1933), след това – канала Москва-Волга (1932 - 1937).
image
image

Започва изграждането на система от лагери в Далечния Изток и Сибир, където съветските «модерни роби» строят във вечната замръзналост автомобилни и железопътни магистрали, добиват злато – на река Колима, с което Сталин внася храни и индустриално оборудване от "прогнилия Запад". Стихийните бунтове на селячеството са потушавани от части на РККА
("Работническо-селската !!!! – ЗБС - Червена армия") и специални наказателни подразделения на ОГПУ. Някои историци предполагат, че т.нар. «Голям глад» в Житницата на Съветския съюз – Украйна, от 1928 – 1933-та, е изкуствено предизвикан, макар че документи по въпроса не са разсекретени от архивите на ВЧК-ОГПУ-КГБ-ФСБ; По оценки на експерти от Червения кръст, Обществото на народите, съветски (след 1953 г.) и западни историци, емиграцията, в този период от глад умират между 3 и 12 милиона човека; някои оцеляват благодарение на човекоядството. (Известни са случаи от Молдова, Беларус, Украйна, както и на п-в Крим – ако се разровите из нета, ще откриете повече инфо - ЗБС).
Менжински поставя началото на т.нар. "показни политически процеси", където добре обработените от чекистите "народни врагове" правят подробни публични "самопризнания" за своето (и на въображаеми "съмишленици"! – ЗБС) "вредителство", "шпионаж" и пр. в различни области на стопанския живот: Шахтинското дело (1928, въгледобивната промишленност), делото срешу Трудовата селска партия (1929), делото срещу Промишлената партия (1930), делото срещу Съюзното бюро на меншевиките (в търговията и държавните планови органи). Първите Сталинови вътрепартийни чистки се свързват с името на Менжински. Менжински изобретява и една уникална практика в световната история на полицейските служби (държавния репресивен апарат) – създава специални затвори, където УЧЕНИ, ИЗОБРЕТАТЕЛИ, ИНЖЕНЕРИ и др. МОЗЪЦИ са принуждавани да създават нови образци техника. Например, бащата на съветската космическа програма -акад. Сергей Корольов, академик А. Сахаров – бащата на съветската водородна бомба, академик Д. Лихачов (който издейства от М.С. Горбачов разрешение 24-ти май да се празнува и в СССР, а не само в БЪЛГАРИЯ!!! – ЗБС) са били сред тези затворени мозъци.
През 1930-та в Бутирския следствен изолатор (създ. 1771 г.), най-големия московски затвор, са заделени помещения, където се ситуира Опитно-конструкторското бюро ЦКБ-39 на НКВД, под председателството на Менжински. Тук авиоконструкторите
Д. П. Григорович и Н. Н. Поликарпов разработват първите съветски изтребители, а осъденият Л.К.Рамзин по делото срещу Промпартията, изобретява  автоматизирания воден котел (парогенератор), който намира широко приложение в ТЕЦ-овете и ж.п. транспорта през 30-50 г. на 20-ти век в Съветския съюз. Наследниците на Менжински усъвършенстват тази практика...
image

Господарят МЕНЖИНСКИ в компанията на своите любими "модерни роби" - затворени МОЗЪЦИ в ЦКБ-39 на Бутирка, Москва 
В. Р. Менжински създава първите концентрационни лагери за вътрешнопартийната опозиция (парадоксалното разделение на "леви" и "десни" комунисти идва от Сталин и е според положителното или отрицателно отношение към НЕПа).   На 15-ия конгрес на ВКП – болшевики той е избран за член на ЦК на партията.
Последните си години «достойният наследник» на Дзержински прекарва на легло и много заседания на ръководството на ОГПУ се провеждат в дома му. Всемогъщият шеф на Държавна сигурност страдал от огромен списък заболявания, свързани със сърцето. И като допълнение – започнали да се обаждат стари травми, получени в резултат на сериозна автомобилна злополука от емигрантските години в Париж, от която по чудо Менжински "възкръсва" от мъртвите.

image
Умира на 10 май 1934 г., тялото му е кремирано и урната с праха му е съхранена в Кремълската стена на Красная плошчад в Москва. Същата година ОГПУ е преобразувано в Главно управление по въпросите на държавната сигурност към НКВД на СССР. Наследен е на поста от Генрих Григориевич Ягтда (истинско име: Енон/Енох Гершонович/Гершенович Йегуда/Йехуда - ЗБС) .
През 1938 г. на Третия Московски процес е оповестено съдебно решение, според което Ягода умишлено оказва натиск върху лекарския екип Менжински да бъде лекуван неправилно и умъртвен, по поръчение на т.нар. ‘деснотроцкистки блок’.
Награждаван е двукратно с ордена “Червено знаме”; С неговото име са били наречени много улици и села в Самарска област; Граничният отряд в градчето Далнереченск, Усурийска област на Руската федерация, носи близо 50 години името “В.Р. Менжински”. Менжински се жени три пъти – има две деца от първия брак с Юлия Ивановна (няма данни за имената им ), от втората съпруга – Мария Николаевна, има син Додик, а от третата (запознават се средата на 20-те г.) - Алла, има син Рудолф (1927 -1951 г.)

Всички снимки в тази статия са заети от съответните статии в Уикипедия за цитираните личности или събития. Превод и редакция от руски на биографичната справка за В.Р. Менжински: Здравко Б. Спасов - 04.01.2012 г.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049912
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци