Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.12.2011 05:43 - Иранската революционна гвардия критикува предупреждението на САЩ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.12.2011 05:46


На 29-е заместник-командирът на Иранската революционна гвардия Хюсейн Салами критикува предупреждението на САЩ по въпроса за Ормузкия проток (focus-news.net/), който е международен стратегически канал за превоза на нефт и заяви, че Иран не се нуждае от позволението на САЩ за изпълнението на личните си отбранителни стратегии.

Същия ден иранската телевизия цитира думите на Салами, че Иран не се нуждае от позволението на САЩ за изпълнението на своята стратегия за отбрана. Той каза, че въпреки натиска от САЩ, Иран успешно извърши своята стратегия.

Командирът на военноморските сили на Иран Хабиболах Саяри каза, че ако е необходимо, иранските военноморски сили могат „лесно" да блокират Ормузкия проток.

bulgarian.cri.cn



Заплахата на Иран разклати цената на петрола Иран заплаши, че ще спре транзита на петрол през Ормузкия проток. Саудитска Арабия обаче увери, че арабските страни са готови да компенсират евентуален недостиг и цените първо паднаха, а после се вдигнаха image Иран започна военни маневри в Оманския залив близо до Ормузкия проток

Цената на петрола в Ню Йорк се понижи значително, след като Саудитска Арабия увери, че арабските страни от Персийския залив са готови да компенсират евентуален недостиг на ирански петрол.

Това се случи след заплахата на Техеран да спре движението на танкери в Ормузкия проток.

Протокът е разположен при южните брегове на Иран и е от голямо стратегическо значение, тъй като съединява Персийския и Оманския залив. През него преминават над 40% от световните морски доставки на петрол. В най-тясната си част протокът е широк около 50 км, а дължината му е около 200 км.

След вчерашния спад, в началото на търговията тази сутрин обаче цената на петрола в Ню Йорк леко се повиши при предпазлива търговия.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпна със 17 цента до 99,53 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

още по темата Ирански войски твърдят, че са свалили американски безпилотен самолет image 0 | image932 10.12.2011 Иран нямало да напада Турция image 1 | image3573 02.12.2011 Великобритания гони иранските дипломати image 6 | image2253 30.11.2011

Във вторник

Иран заплаши да спре движението на петрол през него,

ако западните страни наложат ембарго върху износа на ирански петрол.

"Ние не сме поддръжници на враждата и раздора, лозунгът ни е дружбата и братството, но ще поставим враговете си на място, ако не престанат с антииранските заговори. Нито една капка петрол няма да премине Ормузкия проток", заяви първият вицепрезидент на Иран Мохамад Реза Рахими.

Вчера командващият иранските ВМС адмирал Хабибола Саяри заяви, че "Ормузкият пролив може да бъде затворен по-лесно, отколкото човек да изпие чаша вода".

ЕС, който закупува 18% от иранския петролен износ, в момента проучва възможността за увеличаване на международните санкции чрез съкращаване на покупките на ирански нефт заради несговорчивостта на Техеран по ядрения въпрос.

Ирански официални лица предупредиха, че ако Западът се опита да блокира износа на ирански петрол, цената на петрола на световните пазари ще скочи над два пъти и ще достигне 250 долара на барел.

Саудитска Арабия обаче се намеси успокоително с обещанието за компенсиране на доставките.

САЩ пък предупредиха Техеран, че

няма да толерират никакво затваряне на протока.

Пети флот на ВМС на САЩ няма да допусне нарушаване на трафика през Ормузкия проток, заяви говорител на Пети американски флот, който е базиран в Бахрейн.

Иранският генерал Хасан Салами, вторият човек в командването на Корпуса на революционните гвардейци – елитната въоръжена част на иранския ислямски режим, отхвърли отправеното от САЩ предупреждение.

"Ако бъдат заплашени жизнените интереси на Иран, ние ще отвърнем на заплахата със заплаха и няма да се поколебаем да задействаме стратегията си за отбрана", заяви генерал Салами пред иранската агенция ФАРС в отговор на въпрос за евентуалното затваряне на Ормузки проток.

"Ислямската република не иска позволение от никоя страна, за да приложи отбранителната си стратегия", каза той и добави, че "САЩ не са упълномощени да дават позволения на Иран".

Днес иранската агенция ИРНА съобщи, че ирански разузнавателен самолет е заснел американски самолетоносач, който се намирал в зоната на маневри на иранските военноморски сили.

САЩ поддържат значително военно присъствие в района на Персийския залив и Индийския океан, в това число Пети американски флот.

Започналите вчера двудневни маневри на иранските ВМС обхващат район от Оманския залив близо до Ормузкия проток.

    Източник:По материали на БТА и БНР Снимки:ЕПА/БГНЕС



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038914
Постинги: 7893
Коментари: 3525
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци