Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.11.2011 06:40 - "Демокрацията" на Боко Тиквата започна да работи - 10 стачкуващи железничари на съд!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1116 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.11.2011 06:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От „БДЖ-Товарни превози” ЕООД са внесли в Софийски градски съд искова молба срещу 10 служители на дружеството, които според управителите на дружеството са започнали стачката. Синдикатите пък мислят дали да не бъдат удължени часовете на протестите. Искът на БДЖ е за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка.
Според Закона за уреждане на колективните трудови спорове делото трябва да бъде разгледано в 7-дневен срок на открито заседание по реда на Гражданския процесуален кодекс с участие на прокурор.
Магистратите пък трябва да постановят решението си в тридневен срок след разглеждането на делото.

Още в петък изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев съобщи, че ще бъде внесена искова молба в съда за незаконност на стачката, която
ще бъде предявена лично към стачкуващите. При положителен отговор от съда, протестиращите служители носят имуществена и дисциплинарна отговорност за действията си. Недев допълни, че синдикатите подстрекават железничарите да стачкуват, но да не се записват като стачници, което е "тотално нарушение на трудовото законодателство".

Ден по-късно министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че
няма да има уволнения заради стачката, но ако бъде обявена за незаконна, ще бъдат наложени някакъв тип административни наказания. 

Междувременно от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" съобщиха, че в петия ден от безсрочната ефективна стачка са били спрени над 80% от пътническите влакове в цялата страна.
От 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8 и 16 часа, са спрели движение 203. 32 влака, които са били в движение преди началото на стачката, до този момент не са стигнали до крайната си точка, като няма сведение на коя гара са спрели. 16 товарни влака, които е трябвало да се движат в интервала 8 - 16 часа, също са спрени.

От 263 влака по разписание между 8 ч. и 16 ч., 197 не са се движили, съобщиха обаче от пресцентъра на БДЖ. Стачкуващите служители в петия ден са в „Пътнически превози” ЕООД – 388, в БДЖ „Товарни превози” ЕООД – 76.
До момента 761 служители са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане по чл. 331 от Кодекса на труда.

Утре КНСБ и КТ "Подкрепа" решават дали да бъдат удължени часовете на ефективната стачка в БДЖ така, че тя да започва от 6 ч. сутринта и да продължава до 18 ч. вечерта. Предложението е на КТ "Подкрепа", предаде Нова телевизия.

До дни синдикатите очакват да стане ясно и дали столичният градски транспорт ще се включи ефективно в протестните действия.
И в момента някои от автобусните шофьори в София символично подкрепят стачката на железничарите. Не е изключено сред протестиращите да има и такива, които ще обявят гладна стачка.
dir.bg



Връщат насила железничари на работа, началник-гара получи хипертонична криза (ОБНОВЕНА)     Публикувано на 25-11-11 08:25     0 Коментари image imageНачалници на гари са принуждавали стачкуващи машинисти да се върнат на работа и да подкарат влаковете си вчера - в първия ден от стачката в БДЖ. Това обявиха от КНСБ тази сутрин пред репортер на OFFRoad-Bulgaria на Централна гара-София, където за втори ден се събират стачкуващи и подкрепящи стачката на железничарите.

На място са лидерът на КНСБ Пламен Димитров и шефът на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Около 100-ина работили нощна смяна също са на гарата в знак на подкрепа към колегите си. Стачкуващите са по работните си места, защото в противен случай са заплашени от наказание, но нито един влак от София не потегля.

imageДрастичен случай на принуда е имало спрямо машинист на влак, който е трябвало да тръгне от Видин за София вчера. Човекът отказал да потегли, но го заплашили и той тръгнал. Два пъти спирал с желанието да се включи в стачката, но началниците на съответните на гари отново го накарали да тръгне. В крайна сметка пристигнал в София малко след 16 часа с едва двама пътници, разказаха от КНСБ.

"Двама пътници - е, това не е ли загуба за БДЖ?", питаха те риторично.

Драстичен локаут е имало и днес - началник-движение буквално е бил извлечен от работното си място и подменен с колега, който не стачкува, в Пловдив. Подобни нарушения е имало и в Плевен, съобщиха от профсъюзите.

Във Враца жп работниците са заплашвани устно със съкращения, което всъщност ги мотивира и те вече стачкуват на 100%.

В следствие на напрежението и оказвания натиск началникът на гарата в Стара Загора инж. Динко Стоянов е получил хипертонична криза. Оказана му е медицинска помощ, състоянието му е стабилизирано. Кръвното му е било 200/110, разказаха от лекарския екип, оказал първа помощ.

И вчера на много места стачкуващи, които трябваше да са на работа, бяха подменяни с хора, които не стачкуват и така все пак част от влаковете се движеха.

Има сведения и оплаквания от стачкуващите, че се правят списъци с имена и ЕГН-та, което е в нарушение със закона. Замяната с некомпетентни и неквалифицирани за съответните работни места служители, може да доведе до сериозни аварии, катастрофи и невинни жертви.

От Централна гара в петък сутринта не е потеглил нито един влак по разписание, заявиха от КНСБ. По тяхна информация стачкуват железничарите в Русе, Горна Оряховица, Стара Загора, както и в Бургас, където в първия ден от протестите не спряха работа.

От общо 132 влака по разписание в цялата страна към 10.30 ч., които е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 115, което е повече от броя на влаковете през първия ден на стачката. 12 влака, които са били в движение преди началото на стачката, до този момент не са стигнали до крайната си точка, като няма сведение на коя гара са спрели.


От синдикатите обявиха, че вече предприемат мерки срещу ръководството на БДЖ.

„Вече предприемаме мерки срещу натиска, който се налага на служителите на БДЖ. Дали сме конкретни случаи в съда и Прокуратурата с искане за разследване, подали сме сигнали до Главната инспекция по труда за локаута, който е непозволен и е забранен от закона, и сме поискали Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” да се произнесе за това нарушават ли се наредбите в БДЖ за безопасност на движението", заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. "За нас има такива нарушения. Самият факт, че вчера преди да започне стачката, на 60 гари в цялата страна хора, които не е трябвало да бъдат на работа, са извикани да дойдат на работа (някои от тях без правоспособност и без съответните знания и умения), излага на риск живота на пътниците и товарите на фирмите, които се доверяват на БДЖ", допълва Димитров.
image
Синдикатите планират днес и срещи с посланици от Г8 и Европейската тройка и с посланика на САЩ Джеймс Уорлик, за да може "световната общност да бъде уведомена за ставащото".

"Министърът на транспорта е време вече да погледне управляващите в дружествата, директорите и шефовете на бордовете. Време е днес да започнат преговори. Ако не започнат преговори, отговорността оттук нататък ще бъде в неговото поле. Хората се изнервят, стачкуват и не виждат никаква реакция от страна на властта. Предупреждаваме в момента да чуят всички – синдикатите все още управляват стачката, но това може да излезе извън контрол", заяви още Пламен Димитров.В същото време се очаква днес по време на парламентарния контрол транспортният министър Ивайло Московски да отговаря на депутатски въпрос именно за бъдещето на БДЖ.

Стачката започна вчера в отговор на заявеното намерение на ръководството на БДЖ за съкращаването на 2000 служители, спирането на 150 влака и закриването на линии, увеличението на цените на билетите с цел предотвратяването на опасността от фалит на компанията. Синдикатите искат съкращенията да се извършват поетапно, а не изведнъж, да няма увеличение на билетите, нито спиране на влакове. Те са категорични, че ако бъдат уволнени 2000 души наведнъж, това ще застраши сигурността на пътниците.

Стачката е безсрочна, всеки ден от 8 до 16 часа влаковете на включилите се в нея машинисти не потеглят.

imageТази сутрин около 9 часа в топлата чакалня на Централната жп гара имаше 15 души. Те чакаха да стане 16 часа и да потеглят влаковете. Повечето от тях бяха възрастни и обясниха, че не могат да си позволят друг превоз, затова ще чакат първите влакове да потеглят. Въпреки че ще седят в чакалнята близо 7 часа, те не обвиняват стачкуващите, даже напротив. "Разбираме ги хората, нали се борят за хляба си", коментира една от възрастните жени на пейките.


Кафенетата на гарата в София страдат от липса на клиенти, но и те не обвиняват стачкуващите железничари, а само шефовете им. „Виждате, няма хора, оборотът намаля драстично, надявам се стачкуващите и шефовете на БДЖ скоро да се разберат, защото и ние страдаме така. Вчера след 16 часа тук беше Коледа - имаше много хора, насядали по всички пейки, а опашките пред касите се виеха до входа“.

Пред гарата и днес бяха се наредили „копърки“, които дебнеха за объркали се пътници. На едноimage от такситата имаше надпис „4 лева курса“, което ще рече 4 лева за километър. Дневната тарифата на нормалните таксита достига до 60 стотинки на километър.
На Централната автогара днес, за разлика от вчера, имаше много хора. Часът бе едва 9, а свободни места в рейсове например за Плевен имаше чак в 17 часа следобед.

„В петък по принцип има много пътници, но днес са с пъти повече. Засега сме пуснали само един извънреден рейс за Бургас, който ще тръгне в 15 часа“, каза касиерка на автогарата.




Автор: Мадлен Шишманова

Снимки: Сергей Антонов



offroad-bulgaria.com



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. qsobarba - Tezi prwitelstwa dosega, trqbwa da ...
29.11.2011 10:54
Tezi prwitelstwa dosega,trqbwa da gi izprawqt pred mejdunarodniqt syd w HAGA,za prestypleniq kym naroda.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048948
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци