Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.11.2011 00:53 - ГЕРБ отхвърли искането за комисия за изборни нарушения
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: cnyyk

image ГЕРБ отхвърли искането за създаване на временна комисия за изборните нарушения. Предложената от депутати от ДПС, БСП и ДСБ временна комисия за т.нар. забранителни списъци подкрепиха 60 депутати, 65 бяха против, 15 се въздържаха.

Само трима депутати от ГЕРБ подкрепиха искането на опозицията - Десислава Танева, Ивайло Тошев и Ирена Соколова. 61 гласуваха против, 15 се въздържаха. Против беше и единственият гласувал от "Атака"  Петър Хлебаров, както и трима независими - Димитър Чукарски, Тодор Великов и Цвета Георгиева. За предложението бяха всички представителите на БСП, ДПС и "Синята коалиция" и независимият Камен Петков

По време на дебатите Михаил Миков от БСП призова всички граждани, които не са могли да гласуват, защото са попаднали в т.нар. забранителен списък, да търсят правата си в съда в България или извън нея. Крайно време е да спре милиционерската държава и да сложим правов ред, заяви Миков.

Председателят на правната комисия и основен автор на Изборния кодекс Искра Фидосова призна, че има пропуски в избирателните списъци, но по думите й ставало въпрос за 12 хил. души, и то в списъците за местния вот. По нейните изчисления това са около 0.1% от гласоподавателите. Ако има длъжностно лице, което служебно е въвело настоящ адрес на някого, без да има заявление за това, то трябва да си понесе санкцията. Затова има прокуратура, парламентът не е разследващ орган и не бива да се занимава с това дали служителите на общинските администрации са си свършили работата или не, аргументира се тя.

Фидосова съобщи, че в момента тече проверка за това разминаване, разпоредена от МВР и ГРАО. Нека да изчакаме справката от тях, призова депутатът. Тя отбеляза, че грешките са на служители на общинската администрация, а не на ГЕРБ или МВР, за да отправя опозицията такива обвинения към управляващата партия.

"Чухме от основния автор на Изборния кодекс, че в забранителните списъци били само 0.1% от избирателите. Колко процента наглост трябва да имат авторите на закона, за да прехвърлят на гражданите отговорността, че с часове висяха на опашки и като стигнаха до урните разбраха, че според администрацията на ГЕРБ са живели в чужбина и не могат да гласуват?", репликира Мая Манолова от БСП. Според нея има нужда не от поправки, а от нов Изборен кодекс. Иначе няма да има смисъл от избори. "Г-жа Фидосова и г-н Велчев да си напишат изборните резултати, каза още Манолова.

Според Фидосова някои от грешките са направени още преди 2007 г.

Лютви Местан от ДПС призова управляващите да подкрепят създаването на тази комисия и така, ако има пропуски от предишното управление, те също ще излязат наяве.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051714
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци