Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.11.2011 02:32 - Кога ще ги стигнем африканците?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 887 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: bgzemia


image
Протестен митинг срещу шистовия газ в Деня на жената в Кейптаун
image

Южноафриканците празнуват Денят на жената два пъти в годината.

Първият е международният ден на жената през месец март, а вторият е националният празник на девети август.

Отделни хора и природозащитни организации, водени от местният фотограф Киан Ериксон, решиха да организират протестен митинг срещу фракинга на Националният ден на жената. Фракинга е еко опасен метод за извличане на вид газ, наречен шистов, от подземни камъни. Няколко международни компании изявиха желания да разработват местните находища на шистов газ на големи площи в Южна Африка.

В началото на тази година правителството на Южна Африка приеха мораториум върху фракинга.(технологията с която се проучва и добива шистов газ)  Въпреки това активисти настояват за постоянна забрана за добива на шистов газ. Протестът „Gaswalk” бе част от акция именно на тези активисти.
image

Освен анти фракинг кампанията, този път протеста имаше и втора цел – да покаже въздействието на екологичните катастрофи върху живота на жените. Тъй като фракинга е замърсител на водата в район с по-малко налична такава, подобни добиви и технологии са от изключителна опасност за жените и децата. Жените и децата са по-рискови групи, защото те се грижат за осигуряването на свежа питейна вода, плодове и зеленчуци. Фракинга ще направи това осигуряване още по-трудно отколкото вече е.

„Хидравличният фракинг директно заплашва качеството на въздуха и водата и вследствие здравето на народа ни. Извличането на шистов газ прави някои общества още по-богати ала местните си остават бедни,” коментира Муна Лакхани от неправителствената организация Earthlife Afrika.

„Все повече хора по целият свят настояват за забрана на фракинга поради установените замърсявания на въздух и вода. Ние се обръщаме към нашето правителство за да постави забрана за фракинга и да запазим водите и въздуха си чисти,” разяснява Ериксон.

В денят на протеста участниците организират пъстър парад през историческият център на Кейптаун и спират за кратко пред една от газстанциите на Shell (една от компаниите, възнамеряващи да използват фракинг в страната).

Протестиращите носили различни костюми, анти-фракинг тениски, плакати и раздавали флайери. За целта на протеста някои от хората носили противогази.
 

Източник: http://msmagazine.com/blog/blog/2011/08/15/south-african-women-march-against-fracking/?

ѣѣѣ Коментар на БГ земя:
Да не забравяме,че Франция стана първата страна в света , която забрани използването на хидравлично разбиване за изследването и добив на шистов газ.Така оставиха с пръст в устата хишниците,които си точеха зъбите за подземните богатства на Франция и на които  френските власти са  предоставили без никакви затруднения и при пълна дискретност, разрешителни за експлоатация през 2010 г. Този изключително важен за бъдещето на цялата планета  успех е постигнат чрез пълна гражданска мобилизация на френските градове, нарочени да станат арена на бомбандировки с токсични химикали за търсене на  шистов газ. А у нас,игнорирайки всякакъв световен опит, щели да се поучават от Полша. Как пък решиха да е  Полша,а да не е от Франция?! Голям смешник е Трайчо Трайков,Цял свят знае,че хидравличния метод е вреден,доказано вреден,защото стотиците токчини химикали отравят подпочвената вода....и не е възможно този процес да се управлява,а той продължава  нагло да ръси лъжа след лъжа като "Технологията "хидравличен удар" (fracking) се ползва вече 60 години и при правилното ѝ прилагане това не води до опасност за околната среда".И това се казва след като е добре известно,че същата тази компания Шеврон( с която са подписали договор,а сега се усукват,че нямало договор...все още ) е нанесла необратими екологични щети като е отровила водата и въздуха  в Еквадор и е осъдена да заплати милиарди за обезщетение.
Караджова с умолителен тон обяснява,че трябвало да знаем какво има под земята и какво ще завещаем на бъдещото поколение....Ама ние не сме ги сложили на тези постове за да си задоволяват любопитството,а да изпълняват волята на народа,а тя сега е категорична забрана на проучванията и добива на шистов газ. Ние много добре знаем какво има под земята и не желаем  да я бонбандирате с гнусните си токсични химикали.
Там има чиста вода, една от най-хубавите в света и с цената на всичко ще я запазим чиста за децата си. Ето това е важно за нас,а не дали има или няма газ от който да се облажни някоя друга компания.
Всяка 20-та сонда е дефектна и отровата се трупа удар след удар като тази отроша  напоява водата и почвата.
Ето списък с токсичните химикали,които се използват и при проучванията и при добива на шистов газ(ще го намерите в текста публикуван на 7.август.2011г. Някой е изтрил този списък от групата във фейсбук)
Ако не се откажат от пъкленото си дело значи ни водят към  следващата война, и те ще е за чиста вода ,явно искат и  бизнесът с противогази да процъфтява. Вместо да развиват приоритетите на България те я затриват ден след ден ,сектор по сектор и ни излизат с американски номера за големи лесни пари...копнеш,бомбандираш  и готово -пари-пари-пари....Да,ама не... Ни пари,ни вода - гаранция. Ето, не само Франция,но и Южна Африка е наложила мораториум върху тази гнусна технология. Умни са хората....бедни,но УМНИ...може би защото не са алчни. Към настоящия момент и Германия забрани със закон добива на шистов газ,а Англия спира проучванията за неопределено време.


Кога ще ги стигнем...французите,германците... африканците ? ѣѣѣ





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049552
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци