Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.11.2011 18:12 - БСП, ДПС и "Атака" внасят искането си за касиране на президентските избори. В Плевен дадоха ход на делото за Местните избори
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.11.2011 18:13


image

Фотограф: Анелия Николова

image

ГЕРБ не се притеснява от искане за касиране на президентския вот, "Атака" подкрепя БСП - 08 ное

БСП търси съюзници в парламента, за да оспори президентския вот - 08 ное

Станишев: Най- важното е случилото се на изборите да не бъде подминато и забравено - 31 окт

БСП, ДПС и "Атака" внасят днес искане до Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за президент и вицепрезидент. Това съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата на левицата Михаил Миков. Под искането са се подписали 71 народни представители, при необходими 48 подписа.

Мотивите са многобройни - на около 17-18 страници, тук влизат забранителните списъци, прозрачните бюлетини, участието на министъра на вътрешните работи в изборния процес, отбеляза Миков. По думите му това са все познати на обществото мотиви, които показват противоречието на тези избори с конституцията.

image

Мотивите до Конституционния съд може да видите тук

Изтегляне



Според Миков нарушената тайна на гласуването, лишените хиляди български граждани от правото да гласуват са все сериозни мотиви за Конституционен съд.

Едномесечният срок от приключване на изборите тече, така че остават около 15 дни на КС да се произнесе, добави заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България".


Дадоха ход на делото за касиране на изборите в Плевен

Състав на Административния съд в Плевен днес даде ход на първото открито съдебно заседание по искането за касиране на избора на кмет на община Плевен. Явиха се жалбоподателите – бившият кмет Найден Зеленогорски и партията „Българска нова демокрация“. Ответната страна – Общинската избирателна комисия /ОИК/, бе представена от председателят й Румен Цачев и от трима адвокати.

Пред съда бяха изложени мотивите, с които се иска решението на ОИК да бъде обявено за недействително – прозрачни бюлетини, подмяна на вота в с. Бохот, купуване на гласове в с. Буковлък и други. Жалбоподателите настояха за повторно преброяване на бюлетините, за тройна съдебна и техническа експертиза, допускане на свидетели, проверки на избирателните и т. нар. забранителни списъци.

Според адвоката Георг Спартански при разлика между резултатите на кандидатите за кмет на общината на балотажа 389 гласа – т. е. 0,7 на сто от гласовете, в 150-хилядна община и решение на ОИК за избран кмет с протокол, подписан с 10 особени мнения от членове на комисията, трябва да се проверят съмненията за наличие на подмяна на вота. Очакваме делото да установи фактическата истина, а не формалната, записана в протоколите на СИК, заяви Спартански.

Адвокатите на ОИК оспориха изцяло жалбата и я определиха като неоснователна. От представителите на останалите заинтересовани страни, призовани по делото, петима се изказаха в подкрепа на жалбата, трима я определиха като неоснователна, а един – нямаше мнение. Съдията Елка Братоева ще се произнесе на следващото заседание по изнесените от страните аргументи и доказателства. Делото ще продължи утре от 9.30 часа. БТА

http://news.myvidin.com


Днес е делото за касиране на изборите в Плевен

На открито заседание днес Административния съд в Плевен  гледа делото за касиране на избора за кметна община Плевен.

Две жалби са подадени от бившия кмет Найден Зеленогорски и подкрепящата го по време на изборите партия „Българска нова демокрация“.  Зеленогорски оспорва резултата на новоизбраният градоначалник доц. Димитър Стойков, издигнат от ГЕРБ, и иска изборът да бъде обявен за недействителен, заради многобройните нарушения по време на изборния процес. Като най-фрапиращ случай те посочват подмяната на изборни книжа от членове на СИК в село Бохот, което е заснето от училищна камера.

 На председателя на Общинската избирателна комисия Румен Цачев бе наложена глоба в размер на 1200 лева, тъй като не е изпълнил разпорежданията на съда и не е представил необходимите доказателства по делото, сред които  протоколи от някои от секционните комисии.

Съдът е изискал от Районната прокуратура да предостави данни от досъдебното производство за подмяната на бюлетини в село Бохот, както и копие от записа от охранителната камера.

http://dariknews.bg/



Подменена бюлетина намери СДС в чорап

Схема за подмяна на вота  в Плевенско разкри СДС вчера. Сините поканиха свои застъпници и кандидати за общински съветници, които разказаха как в с. Бохот членове на секционни комисии тайно са пускали в урните предварително попълнени бюлетини, а тези на избирателя скривали.

Това видяла с очите си застъпничката Илияна Иванова. Тя фиксирала как членът на комисията Иванка Ангелова от ГЕРБ взела бюлетините на възрастен мъж уж да ги подпечата повторно и тайно сменила кметската с друга. Иванова казала какво е видяла и повикала хора от Плевен. “Иззетата бюлетина на човека после беше в джоба на грейката й, а след това в десния чорап”, добави застъпничката.

Оказало се, че в помещението работи охранителна камера. Тя заснела цялата подмяна, казаха кандидатите за съветници Ралица Иванова и Христо Таслаков. Те гледали части от записа. На тях се виждало как Иванова дърпа бюлетини, скрива ги под бюрото, а после попълнени ги подпъхва под останалите.

Записът бил в прокуратурата. СДС призова вътрешния министър Цветан Цветанов да го покаже.

По-късно застъпничката Иванова била заплашена от дъщерята на шефката на СИК Лилка Хинова (“Атака”) “да й се случи нещо много лошо”. Подала жалба и дала показания в полицията за подмяната.

Това не е единственият случай. Само 195 бюлетини да са подменени, и резултатът щеше да е в моя полза, коментира кандидат-кметът Найден Зеленогорски, който изгуби Плевен с 380 гласа разлика. Той вече поиска касиране на вота в съда.

http://www.24chasa.bg






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039860
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци