Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.11.2011 04:20 - Берлускони се оттегли, Рим ликува и скандира "Клоун!" A "нашенската" му дружка - Боко - Жабоко?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
3



Берлускони се оттегли, Рим ликува и скандира "Клоун!"
  • Препоръчване (20)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 00:25 на 13 ное 2011, 2332 прочитания, 109 коментара   image

image

Италианският премиер Силвио Берлускони подаде оставка в събота вечерта и постави край на една от най-изпълнените със скандали епохи в съвременната италианска политика. При обявяването на новината хиляди ликуващи хора се събраха в центъра на Рим.

След като 17 години медийният милиардер доминираше италианската политическа сцена, сега си тръгна сред освирквания, които напомниха за подобни сцени при оставката на Бетино Кракси през 1993г.

Най-дълго служилият италиански премиер беше превърнал политиката в зрелище, умееше да обещава, но не толкова да изпълнява, и изглеждаше непотопяем сред серия скандали, които в друга страна бързо биха ликвидирали кариерата на който и да е политик.

Във вторник Берлускони не успя да задържи съдбоносното за него мнозинство в долната камара на парламента и обеща да се оттегли, щом Сенатът приеме реформите, за които настояват европейските партньори на Италия и инвеститорите. Това се случи в петък и днес премиерът връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано.

Очакава се бившият еврокомисар Марио Монти да получи мандат да състави нова администрация, която да се опита да удържи затъването на страната във финансовата криза, която вече изстреля на невъобразими доскоро нива лихвите по италианския дълг.

Повече от хиляда души се събраха на площада пред президентската резиденция в двореца "Квиринале" и скандираха "Клоун, клоун, клоун" докато кортежът с премиера влизаше в комплекса, описва "Ройтерс". Сред празнична атмосфера хората пееха, танцуваха и отвориха бутилки с шампанско. Наблизо оркестър започна да свири хора "Алелуя" от "Месия" на Хендел.

image

image



Събралите се празнуваха толкова възторжено, че се наложи Берлускони да напусне през страничен вход, за да се върне в резиденцията си.

Скандирания "Оставка, оставка, оставка" имаше и пред тази резиденция и парламента, а няколко преминаващи министри бяха освиркани.

"Това дълбоко ме натъжава", казал Берлускони на съветниците си според агенция АНСА.

От президентството съобщиха, че Наполитано ще започне консултации с политическите лидери в неделя в 6 часа сутринта. Формалното връчване на мандат на Монти е очаквано за неделя вечерта. Целта е да има повече яснота за бъдещото правителство преди пазарите да започнат търговия в понеделник.

В края на седмицата лихвите по 10-годишните дългови облигации на третата по големина икономика на еврозоната достигнаха 7.6% - ниво, на което страни като Ирландия, Португалия и Гърция бяха принудени да спрат да търсят пари от свободния пазар и да поискат международна помощ.

image

image



Шансовете на Марио Монти да стане следващият премиер се увеличиха в сряда, когато президентът го провъзгласи за пожизнен сенатор - изключително висока чест в Италия. Очаква се той да събере кабинет от технократи, който да изтегли страната от кризата.

Понеже следващите редовни избори трябва да са през 2013г., този екип ще има около 18 месеца да прокара болезнени, но неизбежни, реформи. За това обаче му трябва мнозинство в парламента и ако не го получи, правителството може да се разпадне преди да се е захванало с работа.

Пазарите харесват Монти и след новината, че той ще е най-вероятният министър-председател лихвите по дълга паднаха под прага от 7%. Партията на Берлускони обаче изглежда разделена в оценките си за него. Двамата се срещнаха преди вота в Сената, вероятно за да се договорят отиващата си администрация да не пречи на бързото предаване на властта.

Мнозина депутати от управлявалата до тази вечер партия не приемат Монти, който по принцип е външно лице за политиката в Италия. Северната лига - коалиционен партньор на Берлускони, заяви, че ще мине в опозиция, а това засилва опасността бъдещото правителство да не получи мнозинство в парламента и да прокарва реформи.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10037527
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6342
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци