Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10031369
Постинги: 7887
Коментари: 3507
Гласове: 6338
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
20.10.2011 11:33 - Хилядарка за фалшива дипломна работа. Докога дипломиране с фалш?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1835 Коментари: 0 Гласове:
1



Автор: elahikari

о празници разработките се продават с 10% отстъпка
По поръчка излизат двойно по-скъпо image
С новия софтуер част от вузовете вече следят дали дипломантите им са си купили темите през интернет. МИЛА МИШЕВА     image Стотици теми и реферати се прeдлагат в сайтовете. Срещу 1500 лв. студенти се снабдяват с готови теми за държавен изпит. Дипломните работи пък се харчат в порядъка на 35-1000 лв. Въпреки кризата бизнесът с научния труд се превръща в машина за пари, а пазарната конкуренция става все по-изострена. Изпишеш ли „дипломна работа”, интернет търсачките бълват  стотици сайтове за търговия на реферати, теми, презентации и т.н. Онлайн магазините приканват мързеливите или заети студенти да им напишат тема наготово срещу няколко стотачки.

 

"Ако сте претрупани с работа студенти; Ако нямате възможност сами да разработите своята дипломна работа; или просто искате да минете възможно най-леко. Заповядайте и разгледайте нашите предложения:” С тези призиви предприемчиви търговци агитират учащите и трупат солидни печалби.

 

По-популярните

 

сайтове предлагат теми по поръчка

 

които се изготвят по изисквания на клиента. За такава дипломна работа студентът може да се изръси между 600-1000 лв. Избере ли готова разработка, налична в архива на сайта, бъдещият висшист плаща двойно по-малко до 200-400лв. Курсови работи и реферати пък се харчат за по 30-50 лв. Онлайн търговията разширява своята продуктова гама и вече предлага и „пищови”, като цените им варират между 15-30 лв.

 

Мераклиите да въртят бизнес с научния труд добре са проучили изискванията на различните вузове, защото

 

темите в сайтовете са разделени по университети

 

Разработките за Софийския университет например са едни, а за УНСС  – други. За студентите на Нов български университет (НБУ) дори е обявена отстъпка от 85% при поръчка на дипломна работа. Сайтовете предлагат промоции и по Великден и Коледа, когато темите се продават с 10 на сто по-евтино.

 

Плащането на този вид услуги става по банков път. При поръчка на темата купувачът попълва бланка, в която посочва име, мобилен телефон, специалност, тема и срок за написване. Доставката идва до 10 дни по куриер. За експресна поръчка до З дни цената се качва с около 10-30 лв. в зависимост от обема и вида на темата.

 

Друг тип сайтове пък работят на бартер. Студентът качва някакъв материал, в замяна на което получава достъп до желаните от него теми, които вече са налични в сайта. За тези, които нямат с какво да обогатят архива, също има вариант да се докопат до готовите теми. Те изпращат SMS, на който се отговаря със съобщение с парола. Тя осигурява достъпа до желаните теми. Такъв тип сайтове са pomagalo.com, referati.bg и др. и повечето теми се дублират. Te предполагат най-вече курсови работи, реферати, презентации и единици дипломни работи с обем около 15-20 страници. Разработките в тях освен че се дублират, са

 

със съмнително качество

 

Източникът на представената информация също липсва.

 

Други търговци пък не разчитат само на онлайн рекламата, а залагат и на директния маркетинг. Те зарибяват студенти, като поставят календарчета на входа на вузовете. На гърба на листчето са изписани сайтове и телефони, на които се поръчват дипломни и курсови работи, Трифон Захариев, който е студент в НБУ.
  Безработни висшисти припечелват от писане Искат между 2 и 3 лв. на лист 
Ели Крумова

Безработни висшисти или университетски преподаватели в Пловдив припечелват солидни суми на месец под масата от мързеливи студенти. Да ползват знанията им срещу 2 до 3 лева на страница, към тях се обръщат и работещи студенти, които не намират нужното за проучвания и писане време. Цената на дипломната работа е в зависимост от сложността на темата, специалността, както и от това, за какво висше учебно заведение е предназначена.

 

„Зная, че това не е редно, но съм заета. Намерих си работа, печеля добри пари и нямам време, за да пиша 100 или 200 страници. Затова предпочитам да платя, за да ми напишат професионално дипломната работа и да мога да завърша висшето си образование. Другият вариант бе да си купя готова разработка, но не успях да открия такава по моята тема. Затова мой приятел ме свърза с преподавателка, която ще ми я напише за един месец”, заяви студентка в пети курс в един от пловдивските университети.
  Лектори: Измамниците се провалят на защитата Иван Първанов

Търговия с дипломни и курсови работи при нас няма, категорични са преподавателите от Великотърновския университет. Според тях механизмът на подготовката и защитата на дипломната работа във вуза е такъв, че напълно изключва подобна търговия.

 

„При нас темата за дипломната работа се избира и одобрява винаги от студента и преподавателя. Дори в повечето случаи студентите идват и ни молят да им изберем ние темата. По време на написването ние се срещаме с дипломанта, проверяваме докъде е стигнал, коригираме, допълваме или отстраняваме неща от писмената му работа. В крайна сметка дори и студентът да е наел някой, който срещу пари специално да му напише дипломната работа, на защитата той ще се провали, защото ако не е минал сам през материята, няма да може да отговори на зададените му въпроси. Не бих искал да обобщавам, но конкретно за моя факултет, историческия, съм абсолютно категоричен, че подобно нещо няма“, категоричен е зам.-ректорът на великотърновския университет доцентът историк Петко Петков.   Скенер дебне преписвачи в три вуза Три наши вуза въведоха система със специален софтуер, която улавя кога работата на даден студент е копирана от интернет. С модерната техника разполагат Нов български университет, Американския колеж в София и Американския университет в Благоевград. Софтуерът може да провери не само съдържание, заимствано от интернет, но засича и съвпадения с писмени работи на други студенти през годините. След като „изчете” цялата разработка, системата показва колко процента от нея е била преписана. Новото изобретение ще провери около 7000 курсови работи през тази учебна година в НБУ, обясни Христо Чукурлиев от частния ВУЗ.

  Непризнат гений пише докторантури във Варна Ползвали го дори научни  работници и даскали 
ИЛКА КАТРЕВА

Непризнат гений е №1 по писане на докторантури във Варна. Името му обаче знаят само посветени, ползвали успешно услугите му. Дори когато темата на разработката не е от професионалните му интереси, човекът успявал да помогне на всеки, закъсал със срокове и знания, за да защити докторат.

 

Подготвя първо библиография по темата, за която му платих 300 лева. След това от най-важните източници изважда цитати по страници, които задължително се съдържат в края на всяка разработка,разказва варненец, доктор на науките, който ползвал гения и успял да защити темата на дисертацията си повече от успешно. Той обаче отказва да разкрие както своята, така и самоличността на варненския гений. Ползвали го дори научни работници и доценти в различни вузове, а „главата му била компютър”.

 

Писането на дипломни работи отдавна е бизнес, който практикуват преподаватели във варненски университети. Нетът бъка от оферти и ценоразписи за написване на курсови и дипломни работи, магистърски тези, реферати по финанси, логистика, търговия, туризъм, маркетинг, управление, икономика. Цената на писмените работи, разработени от всичколози, върви според темата и срока на изпълнение.  Експресните поръчки стигат до 1000 лв. По-евтино вървят само курсовите работи за различни специалности във вузовете. Подобен „консултант” може да наемете дори да прочете вместо вас книга, да я конспектира или дори да ви я разкаже, като си водите записки и да отговаря на въпросите ви така, все едно наистина сте чел книгата. 
  Мошеници търгуват с теми на доценти   image Д-р Toмчо Томов се натъкнал на своя анализ в сайт. Преподавател в ТУ открил свой анализ в pomagalo.bg.
Mила Мишева

Освен че студентите продават свои теми, те въртят бизнес и с лекциите на своите преподаватели.

 

„През месец март намерих един свой авторски анализ „Развитие на българската икономика 2005-2009”,  качен в pomagalo.com”, обясни  д-р Toмчо Томов, преподавател в Техническия университет и ръководител на Националния център за оценка на компетентностите. Съдържанието било абсолютно идентично с оригинала с изключение на заглавието. Томов се свързал  веднага със сайта, оттам свалили текста, но така и не му казали кой им го е продал.

 

„Ние сме само търговци и не носим отговорност за авторските права на съдържанието, което ни е продадено” обяснили от pomagalo.com.  „Това е

 

абсолютно нарушение на авторското право
което обаче няма как да защитя”, възмути се Томов. Освен това всеки може да си помисли, че не студент е преписал и продал анализа ми, а аз търгувам с него, което влияе негативно и на репутацията ми”, добави още преподавателя.

 

Трябва

 

да се създаде национален регистър 
в който да се запишат всички теми, по които вече са разработвани дипломни работи, категоричен е той. Студентите от различните университети и курсове въртели едни и същи теми. По-горните курсове качват своите творения в мрежата и след година-две техните последователи поизменят леко заглавията и представят същите разработки.

 

„Това е спирачка за развитието на всяка една наука, защото нови идеи липсват и няма надграждане на постигнатото дотук”, коментира още преподавателят от ТУ. Според специалиста са необходими реформи и въвеждане на

 

стандарт в начина на изготвяне на дипломни работи
Преподавателите трябва да следят целия процес на написването им, да изискват от студента да му представя написаното „на парче”. Дипломната работа трябва да се пише по план и за всяка точка по него да си има срок от няколко седмици, след който студентът да представя направеното до момента, а не да предават писания от по 100 страници дни преди защитата.

 

Освен това академичният труд задължително трябва да бъде основан на някакво изследване, което е провел учещият, а не просто да пише анализи, които преповтарят теории, известни отдавна за всички.   В Тракийския университет държавни изпити спират далаверата Христо Петров 
Проблем с покупко-продажба на дипломни и курсови работи при нас няма по простата причина, че имаме държавни изпити, категоричен е зам.-ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин. Той не изключвал отделни възпитаници на старозагорската Алма матер да ползват платени услуги, но досега в практиката му на преподавател и административен ръководител не било имало случай на хванат. Тази пролет по негова идея е била направена анкета за административното обслужване сред студентите от първи до пети курс във всички специалности, сред отговорите липсвали сигнали за подобна практика. За сметка на това се множат случаите на опити за преписване на изпитите, като с всяка изминала година и сесия средствата стават все по-модерни. Само през юнската сесия на един от изпитите са хванати двама „преписвачи” с помощта на блу-тут устройства, третият се „разминал” с анулирането на работата си, защото се позовал на личните си права и не разрешил проверка на прическата.Не съм чувала за продажба на подобни разработки в Медицинския факултет, където съм преподавател, категорична е доц. Елена Желева, но пък признава, че наскоро установила умело подправяне на собствения й подпис под заверка на студент. В същия факултет, където преди години се вихреха скандали около продажбата на дипломи за чуждестранни студенти, днес се кълнат, че са въвели възможно най-строга дисциплина и прозрачност и корупцията е изкоренена.

  image   Младо и умно момиче, завършило езикова гимназия, се класира от първи опит за студентка в Германия. Детската й мечта обаче била да учи в  роден университет. И за смайване на всички приятели и на семейството си все пак остава в България. На втората година от академичното си обучение сама се диви на акъла си, защото отлично е проумяла, че системата е закостеняла и нищо ново няма да научи.  След първите старателно посетени лекции проумява, че дали е там, или я няма не вълнува нито системата, нито нея самата. Но понеже купонът тече постоянно, без да си дава зор, девойката изкарва и следващите две години в академично безделие. Когато завършва с отличие, все пак се запътва към Германия. Но не да учи магистратура, на каквато има право с тапията за висше, а да започне отново с бакалавърската си степен. За годините в родния университет е успяла да позабрави чуждия език и в момента й е толкова трудно, та й се плаче. Но е в държава, където завършеното висше образование е марка за качество и ако на входа приемат 5 хиляди, до изхода с къртовски труд ще стигнат 2 хиляди.

 

Нищо изненадващо, ново и потресаващо няма в това, че в системата на българското образоване на всички нива се купуват изпити, курсови и дипломни работи, домашни от пет задачи, литературни съчинения още от средното училище. Щом те мързи, в гимназията можеш да откупиш домашното, написано от приятеля ти, срещу пица и биричка. Ако си малко по-грамотен, копираш си го от удобен сайт онлайн. Не само децата, но и родителите им, и преподавателите са приели, че у нас се прави така, че уж самостоятелният умствен труд е само въпрос на бързо преписване. Безплатните домашни работи са като минати под индиго, съдържанието им е елементарно, но задачата да бъде предадено нещо на преподавателя, е изпълнена. И той е съгласен.

 

С напредването на възрастта сделките с псевдонауката започват да добиват повече яснота в съотношението съдържание - цена. И когато ученикът попадне в системата на висшето образование, той е вече напълно изпечен търговец. Въпросът отдавна не е до това, какво съдържа купчината листове, предадени на преподавателя, защото нито плагиатът се интересува какво е напечатал принтерът, нито преподавателят иска да чете същото домашно за стотен или хиляден път. Важното е да се сложи отметка, че един формален ангажимент е изпълнен.

 

Все по-често преподаватели, които влагат усилие в свои разработки, ги разпознават на парче или нацяло в домашни работи. Върви търговия, после някакви млади хора се дипломират.

 

В същото време столичен университет (същият, след който младата девойка започва за втори път бакалавърска степен в Германия) ни докара до смях през сълзи  с гордата новина, че в своята категория бие по качество университета в Йейл, Масачузетския технологичен университет, а от европейските прахта му дишат Хумболтовият в Берлин и хей тъй, между другото, и Оксфорд. Зашеметяващата оценка за уникалния ни академичен отскок била дадена от независима група испански оценители, които следели престижа на университетите по света. Остава обаче горчивата истина, че родните университети продължават да продават изпити, а студентите да купуват теми, реферати и дипломни работи.   ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ   ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене