Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991057
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
14.09.2011 04:04 - Малко неоспорими данни за Беларус - според международни организации (Сравнете с България!)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.09.2011 04:05


Взето от официалният сайт на посолството на Република Беларус - в Република България: www.bulgaria.belembassy.org

Република Беларус се намира в източната част на Европа. В западната си част тя граничи с Полша, в северо-западната с Литва, в северната с Латвия, в северо-източната и източна с Русия, в южната с Украина. Граници (общо 2969 км) минават по равнината и нямат ярко изразени природни граници, което способства за създаване на транспортни магистрали и за развитие на интензивни икономически връзки. През територия на Беларус минава един от магистралните пътища на Евразия, в това число най-кратки пътища на съобщение от централни и източни райони на Русия и страни от Западна Европа, също така между Балтийско и Черно море. Разстоянието от столицата Минск до столици на съседни държави: до Вилнус -215 км, Рига - 470 км, Варшава - 550 км, Киев - 580 км, Москва - 700 км, Берлин - 1060 км.

Територия на Беларус е 207,6 километра. Страната е компактна. От запада към изток тя заема в най-дългата си част 650 км, а от севера към юг - 560 км. По големина Беларус заема 13-то място между европейски държави и 6-то между страни от ОНД след Русия, Казахстан, Украина, Узбекистан, Туркменистан). В Европа Беларус по площ е по-малка от Великобритания и Румъния и повече от 2,2 пъти превъзхожда Португалия и Унгария. Население на Беларус към 1 юли 2001 година е било 9972 хиляди души. По численост на население Беларус заема 5-то място между страни от ОНД след Русия, Украина, Узбекистан и Казахстан. На територия на Беларус живеят представители на 100 националности. Повечето хора на Беларус - са представители на белоруска националност, те са 3/4 от населението на републиката както в столица, така и по селата. Освен белоруси в република живеят рускнаци, украинци, полаци и представители на други националности.

Релеф на Беларус е предимно равнинно-хълмав, със средна височина над морското равнище 160 м, а най-висока точка достига само 345 м. Равна повърхност създава благоприятни условия за заселване на хора, селскостопанско освояване на територия, издигане на промишлени предприятия, транспортни и инжерни комуникации, организиране


По информация на Националния статистически комитет през първата половина на 2011 година в сравнение с аналогичен период на миналата година в Беларус:

  • брутния вътрешен продукт нарасна с 11%;
  • обемът на инвестициите в основен капитал нарасна с 27,6%;
  • реални парични доходи с които разполага население нараснаха с 12,4%;
  • парични доходи на население нараснаха с 34.6%.

Нивото на регистрирана безработица на 1 юли 2011 г. състави 0,7% от икономически активно население (в края на юни 2010 година - 0,8%).

По данни на Междудържавния статистически комитет на ОНД, Беларус през януари-май 2011 година в сравнение с аналогичен период на миналата година изпревари всички страни от ОНД по обема на производство на промишлена продукция, добавяйки 12,5% към показателите от миналогодишен период.

Продоволствената и селскостопанска организация на ООН (ФАО) смята Република Беларус за значим производител на най-главните видове на селскостопанската продукция. В частност в бюлетина «Перспективи за продоволствие: анализ на глобален пазар» за юни 2011 година, прогнозирайки увеличаване на световната потребност във вноса на млечните произведения с 5% при растеж на производство в 2%, се отбелязва зависимостта на удовлетворяване на търсене от «растежа на доставките от Аржентина, Беларус, ЕС, Нова Зеландия и САЩ».

По данни на ФАО Беларус заема трето място в света след ЕС и Нова Зеландия по износа на масло, изпреварвайки през 2010 година Австралия, и четвърто място по износа на кашкавал.

В прегледа «Перспективи за реколта и ситуация с продоволствие» ФАО прогнозира растеж на брутно прибиране на зърно в Република Беларус (+18,8%), по-значителния растеж се очаква само в Руската Федерация (+38,9%), докато темпове на растежа на други основни производители значително ще изостават от белоруските (Канада +8,2%, САЩ +3,0%, ЕС + 0,7%, Украйна +13,1%).

Според доклада на УНИЦЕФ «Положение на деца в света през 2011 година» Беларус и Русия стигнаха най-ниско ниво на детската смъртност във възраст до 5 години от страните на ОНД, по този показател те превъзхождат такива страни като Аржентина, Босна, Китай и Турция.

По дяла на население, което използва подобрени източници на питейна вода, Беларус изпреварва всички страни от ОНД и редица такива страни като Латвия, Македония, Португалия, Словения, Хърватия и САЩ.

Беларус (както Туркменистан и Украйна) има най-нисък показател в ОНД за дяла на деца с ниско тегло сред новородени и превъзхожда по този критерий такива страни като Великобритания, Германия, Израел, Испания, Полша, Швейцария и Франция.

ЮНЕСКО публикува изследване «Свобода на съобщения. Свобода на изразяване на мнения. Промени в нормативно-правната среда за регулиране на Интернет». В раздел, посветен на националните практики и световните тенденции по въпроса за цензура и слагане на филтри при достъп към Интернет, се отбелязва, че повечето страни прилагат този род ограничения или са в процес за приемане на съответното законодателство (Австралия, Великобритания, Германия, Канада, Китай, Киргизстан, Саудитска Арабия, САЩ, Финландия, Франция, Узбекистан).

Според сравнителния анализ на ограничителни мерки в страните на Централна и Източна Европа Беларус е в категория «отворени» страни, получавайки ниво «low», което значи наличие на селективни ограничения, докато Армения, Грузия и Русия имат ниво «medium», което показва прилагане на значителен брой ограничителни филтри.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене