Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.09.2011 06:28 - Христо Проданов-1 вият българин, покорил Еверест
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 5865 Коментари: 2 Гласове:
6



Автор: boris66

Дами и господа,

с умиление си спомням пролетта на 1984 г., когато бях в 11 ти клас и тренирах алпинизъм в редовете на ДКМС-младежки спорт в ТД "Веслец" и национален отбор по алпизъм, към БАКлуб,към БФА,когато инженер, з.м.с.а. Христо Проданов, родом от Карлово, за 1 ви път изкачи вр. Еверест(1ви в България и 13 ти в Света ,без кислород)-Джомолунгма, Сагарматха-8848м н. в. с Чоуванг Ринджи в свръзка от Непал и показа с цената на живота си, че и ние българите можем да  бъдем там ,наред с много други световни наций-Русия ,Англия, Франция,Америка, Полша, Югославия, Непал, Индия. Тогава се състоя българската експедиция "Еверест по зпадният гребен"или "Жестокият път", по който никой не се е изкачил за следващите 25 години, по думите на Аврам Аврамов-ръководител на експедицията.От тогава се навърщват 27 години до днес и 21.04.2011 г.До сега никой не го беше изкачвал от там.За 1 ви път беше употребена и лебедка на ВМЕИ "Ленин"-София, за извличане на багаж по скали и ледници-опитен образец, която се доказа и беше призната за рационализация и внедрение от Катедра "Подемна техника".На изследванията-биомедицинските в звездното градче в Русия тогава СССР алпинистите ни показаха завидни данни и то над допустимите за издръжливост.Това наистина беше един голям подвиг от страната на нашите алпинисти ,веднага след него Кирил Досков -Николай Петков ,Иван Вълчев и Методи Савов покориха върха и забиха вимпела на ООН и националният флаг на България ,като намериха камерата на Христо Проданов.Тогава беше извършена и 1- вата най-висока спасителна акция от Людмил Янков и Методи Савов за спасяването на Христо под върха ,с цената на измръзналите пръсти на ръцете на Люсо и измръзналите пръсти на краката на Методи Савов.Цялото ни народно стопанство работеше за успеха на тази експедиция-дрехи, пухинки ,храни ,инвентари- алпийски,палатки,обувки, медикаменти и.т. н.
image
  Инж. Христо Проданов от Кремиковци з. м. с. по алпинизъм

 Нека си спомним в този Юбилей-1330 г. България за Христо, в алпинизма и то височинният ,той беще наистина голям -най- големият...!
Всички, които го познавахме знаехме, че той искаше да бъде винаги първи и да бъде с 1 крачка пред другите. Просто, когато вървеше беше така на 1 крачка напред.Така беше и в алпинизма и в живота-на премиера ,първи покорил и преминал по невероятни маршрути, върхове и терени,ръбове, камини, седла,отвеси, тавани, ледопади ,траверси,коти и височини-Лхоце, Нупце, Алпите, Рила, Пирин,Стара Планина, Кавказ,Памир Хиндукущ,Хималаите и т. н.
 Това събитие на 20 ти век, беше номинирано като "Събитие номер 1" от хората по БТВ.Паметната му плоча ,стои под връх Еверест а на Малйовица-Рила беше създадена ЦПШ" Христо Проданов" и издигнат негов паметник пред школата, той беше награден посмъртно от Индира Ганди със сандалов венец,който е в музея на школата.В алпинизмът има една максима-"Най-добрият алпинист е живият алпинист" ,но аз мисля, че той за нас е и си остава винаги жив и ни благославя с духа си и подвига си да вървим неизменно напред и нагоре...! И много хора казват ,че това алпинизма не е спорт, а битка със себе си и природата и един вечен дух ,да покорим- непокоримото, да достигнем- недостигнатото.А може би и да осъчествим мечтите си -каквито и да са те.
image
  Връх Еверест-8848 м. н. в.-Ледопадът Кхумбу,
image
 Моунт Еверест-По западният ръб-"Жестокият път"-схема на изкачване и слизане от върха,
image
 Христо Проданов под връх Еверест
image
 Еверест на изгрев Слънце,
image
     На Куполът на Света-покореният Еверест.





Гласувай:
6


Вълнообразно


1. atil - Ето един положителен пример от б...
13.09.2011 09:26
Ето един положителен пример от близката история! Пример за подражание, но май започна да потъва и той в морето на забравата...
цитирай
2. bojo12345 - Алпинизмът е слорт....
13.09.2011 23:26
Той не се мери с метри или секунди.Измерва се с мъжество и железна воля - да
покориш Еверест трябва да притежавш изключителен дух и смелост.Тези качества
Христо ги имаше,той ще остане пример за бъдещите наши алпинисти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10054128
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци