Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.09.2011 05:33 - Голяма част от документите от 9/11 все още са засекретени
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове:
0



От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 10:18 на 10 сеп 2011, 1852 прочитания, 81 коментара   image

image

image

Какво постигнаха реформите в разузнаването на САЩ след 9/11 - 11 сеп

Навършват се 10 години от атентатите на 11 септември 2001 в САЩ - 11 сеп

В Ню Йорк са въведени засилени мерки за сигурност заради информация за заплаха - 09 сеп

Какво промени и не промени 11 септември - 08 сеп

САЩ повишиха нивото на готовност във всички бази - 07 сеп

Фотогалерия: Четириног герой от 9/11 - 07 сеп

Десет години след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. по-голямата част от документите на комисията, разследваща събитията, са все още запечатани в Националния архив във Вашингтон, пише в свой анализ "Ройтерс".

Отказът на Националния архив да направи достъпни материалите представлява сериозна трудност за историци и други заинтересовани от драматичните събития. Това е и поредният повод за студенти и обществени организации да отправят критики към правителството, което засекретява информация без да има обективна причина за това.

Националната комисия за терористичните атаки срещу САЩ е създадена през 2002 г., за да разследва нападенията от 11 септември година по-рано. Тя изследва също така ефективността на разузнавателните агенции и на Федералното бюро за разследване, както и реакцията на правителството при кризи. Малко след като Комисията престана да съществува през август 2004 г. тя прехвърли всичките си документи в Архивите.

През 2004 г. председателят на Комисията Томас Кийн настоя по-голямата част от материалите да бъдат публикувани възможно най-скоро. В интервю за "Ройтерс" от миналата седмица той каза, че до скоро не е знаел, че само малка част от документите са били разпечатани. Според него няма никакво основание те да бъдат държани в тайна.

Кийн подчерта, че членовете на Комисията са се споразумели 2 януари 2009 г. да бъде крайната дата за публикуване на материалите, така че те да не бъдат оповестявани преди изборите през 2008 г. "Не искахме това да се превърне в политически футбол", отбеляза той.

"Сега обаче те вече трябваше да са известни. Ние (членовете на Комисията) смятаме, че няма нищо от записите, което да не трябва да бъде достъпно", подчерта той. Кийн смята, че близо 60% от материалите са били засекретени без да има обективна причина за това.

Все още класифицирано

Според Мат Фулгъм, служител в Архива, повече от една трета от материалите на Комисията са били разгледани, за да бъдат публично оповестени. Много от документите обаче не са били декласифицирани или са били подложени на редакция.

Някои от публикуваните материали пък включват документи, които вече са били известни, като статии например. Сред все още секретните е интервю на десет члена на Комисията с тогавашния президент Джордж Буш и вицепрезидента Дик Чейни за събитията около атаките.

Някои от неразкритите документи включват материали за действията на Буш в деня на трагедията, предупрежденията на Клинтън за нарастващата опасност от "Ал Кайда", както и данни за дейността на разузнавателните служби на "Ал Кайда" и САЩ в годините преди нападенията.

Според Филип Желиков, който е бил ръководител на персонала на Комисията, материалите "могат да бъдат декласифицирани без това да навреди по какъвто и да било начин на националната сигурност". Той смята, че някои от тях дори биха били полезни за студентите, които изучават историята на американското разузнаване.

Мат Фулгъм разказва, че докато подготвял разсекретяването на документите, Архивът назначил допълнителни работници, за да се спази срока до 2009 г. Работата обаче се забавила заради липсата на достатъчно персонал и трудностите при работа с класифицирани материали.

Друг проблем бил фактът, че две трети от материалите на Комисията били вече класифицирани от агенциите, които са ги предоставили. Според Фулгъм няма смисъл да се иска от институции като Държавния департамент или ЦРУ да разсекретяват информация. Причината е, че те са затрупани с други много по-стари материали, които чакат обработка.

Кристен Уилхелм, служител в Архива, която в момента преразглежда документите на Комисията, каза, че ще бъдат разкрити най-вече материалите, които самата Комисия е изработила и в които персоналът й е резюмирал интервюта и проучвания.

Тя обясни, че в момента отговаря главно на отделни молби за предоставяне на информация и в повечето случаи отпраща хората до агенциите, които са създали документите. Някои от материалите са достъпни на интернет страницата на Архива. Уилхелм обаче каза, че по-голямата част от тях могат да бъдат видяни само в седалището му.

Според Джон Бергер, който поддържа сайт, посветен на тероризма и атаките от 11 септември, неразкриването на документите е лошо за страната, защото студенти и журналисти често могат да анализират такъв вид материали и да правят ценни изводи. Можете да посочите неща от декласифицираните документи, които да помогнат на нашите разбирания и на разбиранията на правителството за наболелите проблеми,  допълни той.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050562
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци