Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.09.2011 04:16 - 11 септември беляза мюсюлманите в САЩ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
0



Полин Ескин  

Ройтерс

image

Десетата годишнина на атентатите от 11 септември помрачава настроението на американските мюсюлмани, мнозина от които се страхуват от наближаващата дата, тъй като се опасяват от възраждане на предразсъдъците и омразата, казва писателката Мона Елтахауи. Родена в Египет, но живееща в САЩ, Елтахауи каза, че атентатите в Ню Йорк и Вашингтон са били отвратително и негативно представяне на исляма за мнозина в САЩ, увеличавайки трудностите пред мюсюлманите, които и без друго имат проблеми с идентичността си в различната за тях светска страна.

Въпреки факта, че живеещите в Америка мюсюлмани от Африка са в страната от дните на робството, те като цяло остават слабо познати за обществото. “Мнозина американци изобщо нямаха представа какво е мюсюлманин до 11 септември. Първото представяне беше доста негативно”, каза Елтахауи в Мелбърн, където тя участваше в Мелбърнския писателски фестивал.

“Сега, когато сме на прага на десетата годишнина от 11 септември, е време да кажем, че сме тук и че няма да идем другаде, ние сме както американци, така и мюсюлмани. Бяха трудни десет години и мнозина от нас се страхуват от тази десета годишнина, тъй като изважда доста омраза и предразсъдъци.” Елтахауи, бивш журналист в новинарска агенция, станала есеист и водеща на собствена колонка, заменя сигурността на работата в офис с рисковете на работата като нещатен журналист точно около 11 септември.

Макар че тя самата не е срещала враждебност, което до голяма степен отдава на факта, че не носи забрадка или че не “прилича на мюсюлманка”, напечената обстановка - и всичките години оттогава - са я накарали да се запита какво всъщност означава тази фраза. Една от най-големите й битки е да развенчае стереотипа, че консервативното изглежда автентично.

“Аз се определям като либерална прогресивна мюсюлманка, заставаща зад светското общество. Едно от посланията, които се опитвам да изпратя, е, че съм автентична, колкото са и консервативните мюсюлманки”, каза тя. “Когато си представиш мюсюлманските жени, си представяш жени със забрадки или жени като мен. Няма еднозначна представа за мюсюлманските жени, има разнообразие във външния вид и в гласовете”, каза тя.

Но през последното десетилетие от 11 септември до Арабската пролет тази година, когато бе свален от власт дългогодишният египетски лидер Хосни Мубарак, бяха вълнуващи и задоволителни в професионален план. Сред най-големите и най-интересни промени беше появата на социални мрежи като Фейсбук и Туитър, като и двете привлякоха вниманието върху себе си по време на размириците в Египет, както и на други места из Близкия изток тази година.

Определяйки ги като “чудесен посредник”, тя каза, че подобни услуги са изиграли ключова роля за разпространението на информация и тя сега определя Туитър като своя основен източник на информация. “Социалната мрежа ни предоставя възможност да наблюдаваме отблизо революциите в различни части на региона, но те не създадоха тези революции”, каза тя.

Приписването на прекалено голяма заслуга на социалните мрежи създава опасността от омаловажаване на участието на милионите хора, каза тя. “Това определено не са революции на социалните мрежи. Да се каже, че те са били социални революции, отнема съпричастността и храбростта на всички тези хора, които излязоха на улицата и се изправиха било срещу главорезите на режима на Мубарак или срещу това, което видяхме да се случва в Либия.”

БТА





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050044
Постинги: 7921
Коментари: 3555
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци