Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988800
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
07.09.2011 02:52 - Уго Чавес
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 925 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 07.09.2011 03:39


август 2007, от Игнасио Рамоне

Малко са управляващите по света, които стават обект на толкова изпълнени с омраза враждебни кампании като президента на Венецуела Уго Чавес. Неговите врагове не се спряха пред нищо: държавен преврат, петролна стачка, изтичане на капитали, опити за атентати…Подобно ожесточение не е наблюдавано в Латинска Америка от времето на атаките на Вашингтон срещу Фидел Кастро.

Срещу Чавес се разпространяват най-долни слухове, измисляни от новите пропагандни бюра – National Endowment for Democracy (Национална фондация за демокрация), Freedom House (Дом на свободата) и т.н. – финансирани от администрацията на президента на САЩ Джордж У. Буш. Тази машина за клевети, която разполага с неограничени финансови средства, манипулира медийни канали (измежду които редица вестници) и организации за защита на правата на човека, които на свой ред са вербувани в името на тъмни замисли. Понякога като израз на краха на социализма част от социалдемократическата левица също се присъединява към този хор от клеветници.

Защо толкова омраза? Защото днес, когато в Европа социалдемокрацията изживява своята криза на идентичността, историческите обстоятелства, изглежда, са поверили на Чавес отговорността да поведе пресъздаването на левицата в международен план. Докато на Стария континент в резултат на европейското изграждане всяка алтернатива на неолиберализма стана практически невъзможна (Вж. статията на Жан Брикмон), в Бразилия, Аржентина, Боливия и Еквадор, вдъхновени от примера на Венецуела, се осъществяват редица опити, които запазват жива надеждата за постигане на освобождението на най-смирените.

В това отношение равносметката на Чавес е зрелищна. Разбираме защо той е задължителна референция в десетки бедни страни. Та нали той постави венецуелската нация на нова основа, легитимирана от нова конституция, която гарантира народното участие в социалната промяна, и това при стриктно спазване на демокрацията и на всички свободи [1]? Нали той върна гражданското достойнство на близо пет милиона маргинализирани души (включително туземци), лишени от документи за самоличност? Нали той пое управлението на държавното акционерно дружество Petroleos de Venezuela (PDVSA)? Нали той анулира приватизацията на основната телекомуникационна компания в страната и я върна в държавния сектор, както и компанията за електроенергия в Каракас? Нали той национализира петролните залежи край Ориноко? И накрая, нали той отдели част от приходите от петрола за постигане на реална автономия от международните финансови институции, а друга част – за финансиране на социални програми?

На селяните бяха раздадени повече от три милиона хектара земи. Бяха ограмотени хиляди възрастни и деца. В народните квартали бяха отворени хиляди медицински диспансери. Десетки хиляди бедни хора, страдащи от очни заболявания, бяха оперирани безплатно. Основните хранителни продукти се субсидират и се предлагат на най-бедните на цени, по-ниски с 42% от пазарните. Седмичното работно време бе променено от 44 часа на 36 часа, докато минималната заплата нарасна на 204 евро месечно (най-високата в Латинска Америка след Коста Рика).

Като резултат от всички тези мерки между 1999 и 2005 г. бедността намаля от 42,8% на 33,9% [2], докато броят на населението, живеещо от неофициалната икономика, спадна от 53% на 40%. Това намаляване на бедността направи възможна силната подкрепа за растежа, който през последните три години е със средна стойност 12%, една от най-високите в света, стимулиран и от потреблението, нараствало с 18% годишно [3].

Като се имат предвид тези резултати, без да говорим за постигнатото в областта на международната политика, нима трябва да се учудваме, че властелините на света и техните верни копои искат главата на Уго Чавес?

Le Monde diplomatique
image Превод Весела Генова

Бележки под линия

[1] Лъжите във връзка с Радио Каракас Телевизия бяха опровергани, тъй като този канал продължи от 16 юли т.г. емисиите си по кабела и по сателита.

[2] Вж. Poverty Rates in Venezuela. Getting the Numbers Right (Проценти на бедността във Венецуела. Съответ-ствие на цифрите), Center for Economic and Policy Research, Washington DC, mai 2006.

[3] Вж. „Chбvez, not so bad for business” (Чавес не е толкова лош за бизнес), Business Week, 21 юни 2007 г., New York.


Виж още:

samvoin.blog.bg/politika/2011/09/07/chaves-libiiskiiat-scenarii-e-nevyzmojen-vyv-venecuela.814891




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. allvin - Силен лидер - силна държава!
07.09.2011 19:21
Трън им е,разбира се-на мръсните кучета-евреи...
цитирай
Търсене