Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.09.2011 17:44 - Туристи намериха за ден oще три мъртви делфина
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 612 Коментари: 0 Гласове:
0



Единият с отрязана опашка, другият завързан със сезал image Поредният мъртъв делфин беше намерен вчера край Сарафово.     Нови три мъртви делфина бяха намерени от туристи по родното Черноморие вчера.

 

Рано сутринта на тел.112 е постъпил сигнал за труп на делфин, изхвърлен от вълните на плажа между Бургаските солници и квартал „Сарафово”. По намерения вчера в „Сарафово” екземпляр нямало видими следи от стрелба, разкри подалата сигнала Петя Русева. Малко по-късно сутринта вчера агенция „Фокус” съобщи за друг случай  на жестоко убит делфин. Животното е било намерено

 

на централния плаж в Крайморие с отрязана опашка

 

От областната администрация обаче отрекоха да са получавали сигнал за такъв случай.

 

В същото време на плажа на комплекс „Романтика” в Камчия беше намерен полуразложен труп на друг делфин. Според плажуващи животното е било изхвърлено от морето преди около седмица, но мнението на екоексперти е, че това се е случило преди месец. Опашката на бозайника била завързана със сезалово въже, което навежда на мисълта, че делфинът е станал жертва на рибарски мрежи. Според други мнения въжето е било използвано, за да може той да бъде изтеглен на сушата.

 

Два дни преди това край скалите на Черноморец бяха открити труповете на възрастен делфин и неговото малко, по телата на които имало огнестрелни рани.

 

Все още не е ясно как върви проверката по случая с мъртвия делфин, намерен на плажа на къмпинг „Корал”. Предизвиканата след загробването на тялото ексхумация и аутопсия установи, че смъртта е настъпила вследствие задушаване, след като бозайникът се е оплел в рибарска мрежа, но концесионерът на плажа Атанас Русев твърди, че по тялото е имало огнестрелни рани.

 

Местни жители смятат, че делфините

 

биват убивани умишлено от рибари

 

тъй като защитените бозайници са им сериозна конкуренция. Те им ядат рибата и унищожават мрежите. Други прехвърлят вината на пияни туристи, които се „забавлявали”, убивайки беззащитните животни, докато се разхождали с яхти в морето. Трети смятат, че масовото убийство на делфини е заради вкусното им месо и че такова се предлагало в ресторанти по Черноморието само за „посветени”.

 

„Има много делфини по нашите брегове и рибарите ги винят за липсата на риба. Навремето имаше организирани акции за изтребване на делфините с манлихери – вадеха от тях делфинова мас за износ, а по магазините се продаваше филе с подправки”, сподели за „Монитор” местен рибар, който твърди, че и рибари, и някои черноморски кметове обмисляли и сега подобни акции.

 

Изхвърлените досега по бреговете на Българското Черноморие делфини са от вида афала - строго защитен от Закона за биологичното разнообразие, Бонската конвенция и редица други международни и национални нормативи. В червения списък на IUCN черноморският подвид е включен в категория “застрашен”.

 

Еколози коментират, че освен от заплитане в рибарски мрежи и отстрел делфинът може да умре при замърсяване на водата, липса на достатъчно храна и безпокойство, какъвто най-вероятно е случаят с делфина край Сарафово. Мъртвите делфини, за които е подаден сигнал това лято, станаха 12 за Южното Черноморие.   Контрол Преди дни министър Найденов заяви, че патрулните катери на агенцията по рибарство (ИАРА) към агроведомството ще засилят проверките за случаи на саморазправа на рибари с делфините. По думите му възможно е да има “свръхпопулация” на бозайниците, които изяждат рибата и късат мрежите, заради което може би в част от случаите биват умишлено убивани. Според изпълнителния директор на ИАРА Пламен Захариев няма зачестяване на случаите на мъртви делфини. За миналата година те са били 11, а за 2009 - 20, каза той. Убийството на бозайниците е престъпление по Наказателния кодекс и се наказва с глоба от 5000 до 20 000 лв. и до 5 години затвор.   РУМЯНА ЛЮБЕНОВА, МАРИЯ АТАНАСОВА

elahikari.blog.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039166
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци