Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.09.2011 01:23 - ,,ЕДЕМ" - Станислав Лем
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
0



Лъчезар Иванов
  Ако някой счита, че в днешно време няма цензура, да ми обясни как така се разбра какво точно става в Египет, a зaщо вестниците не пишат нищо за случващото се в Исландия?

Защото в Исландия народът накара да подаде оставка едно цяло правителство, приватизираха се основните банки и се реши да не се плаща натрупания от тях дълг към Великобритания и Холандия поради лоша финансова политика, и сега се подготвя обсъждане на промяна на конституцията.

И всичко това става мирно – една истинска революция против силните, които ни докараха до сегашната криза. И тук са причините защо не научаваме нищо за Исландия:

Какво би станало ако и останалите граждани на ЕС вземат пример от Исландия? Ето кратка история на случващото се там:

2008г. се национализира главната банка на страната. Паричната единица се срива, борсата прекратява дейността си. Страната е в банкрут.

2009г. гражданските протести пред Парламента довеждат до свикването на извънредни избори и до оставката на премиера и на цялото правителство. Продължава тежката икономическа ситуация в страната.

Чрез закон се предлага връщане на дълга към Великобритания и Холандия чрез плащане на 3500 мил. евро, която ще изплащат всички семейства в Исландия през следващите 15 години при 5,5% лихва.

2010г. хората отново излизат на улиците с искане законът да се подложи на референдум. През януари 2010г. Президентът отказва да ратифицира закона и обявява, че ще има референдум.
През март референдумът се провежда и резултатът е НЕ на плащането на дълга с 93% от гласовете.

След всичко това превителството започва разследване за съдебно разпределение на отговорността за кризата. Започват арести на различни банкери и високопоставени служители. Интерпол издава заповед и всички замесени банкери напускат страната.

В този аспект на кризара се свиква една асамблеа за редактиране на една нова конституция, която да отрази направените изводи от кризата и ще замени сегашната конституция, копие на датската. За целта се обръщат директно кън народа и се избират 25 граждани без политически връзки измежду представените 522 кандидатури, за които само е било необходимо да са пълнолетни и да имат подкрепата на 30 души.

Конституционната асамблеа започва работа през февруари 2011г. и ще представи проекта за конституция, основан на препоръките от различни асамблеи, проведени в цялата страна. Проектът ще трябва да бъде одобрен от сегашния Парламент и от този, който ще дойде при следващите избори.

Тази е накратко историята на Исландската революция: оставака на правителството анблок, национализация на банката, референдум в който народът решава главните икономически проблеми, вкарване в затвора на отговорните за кризата и претруктуриране на конституцията от гражданите.

Да се каза нещо за всичко това в европейските медии?
Да е коментирано в политическите радиоговорилни?
Да сте видели кадри по телевизиите? Разбира се, че НЕ.

Народът на Исландия успя да даде добър урок на цяла Европа, противопоставяйки се на системата и давайко урок по демокрация на целия свят.

===================================

... Едем… — добави след миг. Знаеш ли, започва да ми се оформя някаква картина след разказа на Двутела-астроном, по-точно… на Калкулатора… Чудовищна.

— Да — кимна бавно Координаторът, — някаква крайна, така последователна, че чак потресаваща злоупотреба с теорията на информацията. Както се оказва, тя може да бъде оръдие за мъчения, много по-ужасни от всякакво физическо измъчване.

Селекция, спиране, блокиране на информацията — по този начин може да се култивира геометрически точна, кошмарна „прокрустика“, както го каза Калкулаторът.

— Как мислиш, дали те… или той — го разбира?

— Как да го разбира? А имаш предвид дали счита такова състояние за нормално? Е, в определен смисъл — сигурно. Нали не познава нищо друго. Макар че се позоваваше на древната им история — тирани, отначало обикновени, после „анонимни“, значи има скала за сравнение. Да, сигурно — ако тя му липсваше, нямаше да успее да ни го каже.

— Ако позоваването на тиранията му дава възможност да си спомня за „доброто старо време“, то,… благодаря.

— И все пак. Изглежда, това е своего рода логичен път на развитие. На някакъв пореден тиран му е хрумнало, че собствената анонимност при съществуващата система на управление ще бъде изгодна. Обществото, без възможност да концентрира съпротивата си, да насочи враждебните чувства към конкретна особа, в известна степен сякаш се разоръжава.

— Аха, така ли го тълкуваш? Тиран без лице!

— Може аналогията да е лъжлива — след известно време, когато са възникнали теоретическите основи на тази тяхна „прокрустика“, някой от неговите наследници е отишъл още по-далеч, ликвидирал е — привидно — дори своето „инкогнито“, премахнал е самия себе си, самата система на управление — разбира се, само в сферата на понятията, думите, публичните изказвания…

— Но защо тук няма никакви освободителни движения? Това не го разбирам! И даже когато наказват своите „престъпници“, вкарвайки ги в тези някакви автономни изолирани групи — нали при отсъствието на каквато и да е стража, надзор, външно насилие е възможно индивидуално бягство и даже организирана съпротива.

— За да може да възникне организация, най-напред трябва да съществуват средства за взаиморазбиране.

Координаторът подаде през люка на купола окото на Гайгеровия брояч, чието цъкане като че ли постепенно утихваше.

— Забележи, че определени явления у тях не са лишени въобще от имена — или връзка с останалите, — но и названията, и връзките, които претендират за истински, са маски. Уродствата, предизвикани от мутациите, се наричат епидемия от някаква болест и така сигурно става с всичко останало. За да се овладее светът, трябва отначало да се назове. Лишени от знания, оръжие, организация, отрязани от другите жители, какво могат да направят?

— Да — каза Инженерът, — но онази сцена на гробището, онзи ров край града все пак показват, че може би порядъкът тук въпреки всичко не е чак толкова съвършен, както би искал неизвестният владетел. А това, че нашият двутел се уплаши от стъклената стена, помниш ли? Явно е, че не всичко тук върви гладко. ( откъс от книгата на Станислав Лем ,,Едем" )


Взето от: allvin.blog.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10053871
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци