Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991505
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
29.08.2011 15:10 - Гибелта на Св. Йоан Кръстител
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
0



Взето от: elahikari


  image

На 29 август се възпоменава гибелта на Господния Предтеча и Кръстител – Св. Йоан. Както Евангелските текстове, така и Св. Предание разкриват чудовищното престъпление на иудейския владетел Ирод Антипа и съпругата му Иродиада:

 

Ирод е син на узурпатора на Давидовия царски престол, който с насилие и жестокост властвува над Галилея и заповядва смъртта на първите Христови мъченици -14 000 младенци във Витлеем. Престъпвайки Мойсеевия закон, Ирод Антипа взема братовата си жена Иродиада за своя съпруга. Ревнител на Божия закон и пламенен проповедник на покаянието, Св. Йоан Кръстител категорично изобличава престъплението на владетеля. Вместо да се опомни и въпреки че почита светия пророк като праведен и свят мъж, Ирод се ожесточава и заповядва да го оковат и хвърлят в тъмница. Още по-разгневена е самата Иродиада, която от този момент пожелава единствено смъртта на светеца. Пъкленото й желание се сбъдва в деня, в който Ирод устройва голямо пиршество за рождения си ден. На него дъщерята на Иродиада възхитила всички гости с омайните си танци и Ирод пожелал да я възнагради, заклевайки се, че ще й даде всичко, дори и половината си царство. Подучена от жестоката си майка, тя обявява своето желание – да получи

 

“на блюдо главата на Йоан Кръстителя”/Марк.  6:25/.

 

Въпреки предишното си намерение да държи праведния пророк в тъмница, но да не го убива, Ирод не намира сили да се отрече от безумната клетва, дадена на танцьорката. Той изпраща палач със заповед да отсече главата на светеца и да я донесе на блюдо.

 

Жестокото убийство е извършено в тъмницата и главата на Св. Йоан, поставена на блюдо, е донесена на пиршеството. Още същата нощ учениците на светия Предтеча Господен успяват да вземат тялото му от тъмницата и го погребват в град Севастия, Самария.

 

След безумното убийство на Кръстителя Господен Ирод Антипа извършва и друго, още по-страшно злодеяние – към Божия Син:

 

“Но Ирод с войниците си, като Го унизи и подигра, облече Го в светла дреха и Го изпрати назад при Пилата” /Лука. 23:11/.    

 

Беззаконията на Ирод, убийството на Господния Кръстител и особено поругаването на Спасителя предизвикват бързото Божие възмездие – той се лишава от царството и живота си заедно с Иродиада и нейната дъщеря. Оръдието на Божието наказание е бащата на Иродиада, аравийският цар Арета. Отмъщавайки за безчестието и позора на дъщеря си, той започва война срещу Ирод.

 

Ето какво съхранява църковното предание за главата на Св. Йоан Кръстител, след като тя е предадена на Иродиада:

 

Жестоката спътница на Ирод не позволява главата на светеца да бъде погребана заедно с тялото му. Тя я запазва при себе си и я закопава в тайно място в двореца. Единствено жената на Иродовия иконом Хуза, на име Йоана, разбира къде е това място. По-късно тя става една от Христовите последователки, редом със Св. Мария Магдалина, Сусана и много други, за които пише Св. евангелист Лука /8:3/. Скърбяща в сърцето си за убийството на великия и свят пророк, Йоана тайно взема честната му глава, поставя я в глинен съд и я погребва на Елеонската планина.

 

Оттогава изминава много време. Един знатен велможа на име Инокентий, след като приема Христовата вяра, решава да се отдели от света и поема към Иерусалим. Там той купува земя на Елеонската планина точно където е погребана главата на Предтечата. Отшелникът си построява килия и заживява като монах. Не след дълго той решава да построи каменна църква и започва да копае ров за основите й. Тогава намира скрития в земята глинен съд с главата на Св. Йоан Кръстител. Последвалите знамения и чудеса и особено Божието откровение, изпратено в сън на монаха, разкриват истината за странната находка. С огромно благоговение и почит той я съхранява при себе си до своята кончина. Преди това обаче отшелникът отново я скрива в земните недра, за да не бъде поругана от безверници. Той я полага на същото място, където е килията и построената църква.

 

Така дълго време светата глава на Христовия Предтеча се съхранява от благоверни християни.  През иконоборческия период (V -ІХ в.) тя тайно е пренесена в Комана, където някога почива и Св. Йоан Златоуст. Тук, положена в сребърен съд, светинята отново е скрита в земните недра. Едва при премахването на иконоборческата ерес и победата на Православието, във времето на императрица Теодора, светата глава е открита отново и пренесена с огромна почит в Константинопол от патриарх Игнатий и целия византийски клир.
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене