Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989159
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
27.07.2011 02:02 - ЗА ПЕНСИИТЕ И ОЩЕ РАЗМИСЛИ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 583 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07.2011 02:02


image

Всички днес говорят за пенсии, като имат предвид всъщност парите от задължителното държавно обществено осигуряване, контролирани от бюджета на НОИ. Като в Германия по времето на Бисмарк (1889 г.) пенсиите са нещо като данък, който се плаща на държавата от работещите като главен разпределител, за да бъде даван на пенсионерите, защото днешните работещи са утрешни пенсионери. А къде остава уж реформираното законодателство, хармонизирано с ЕС, пък прието с такава шумотевица от политически партии, синдикати и кой ли не? Нали точно то, основано на нов кодекс, щеше да ни вкара чрез "три стълба", и още по-точно чрез вече създадените пенсионни фондове (нямам предвид фонд "Пенсии") в една модерна държава на благоденствието? И пенсиите щяха да се превърнат не в държавен данък, а в спестовни вноски за старини на хората?

Какво стана с фондовете с гръмки имена и съвършено непрозрачни действия, в които бяха натрупани според хвалбите милиардни суми? Кой контролира целия процес, в който се изискват толкова безумни хартишки, че просто няма как да не се вихрят чудовищна некомпетентност и измами?

За да се оправят нещата, трябва да започнем от законите и разпоредбите, от тяхното неспазване и неизбежната отговорност за това. В този парламент, доминиран от ГЕРБ, това е невъзможно. Затова логиката диктува не да се отказваме от правата си на избор, а да гласуваме за всеки, за който предпочитаме, но без ГЕРБ! Те вече показаха, че не могат да направят нищо. Избори докрай - докато намерим онези, които могат и ще решат проблема!

Точно това трябваше да стане преди 2 години, но ни подлъгаха и съставиха правителство, което не се крепи на волята на избирателите, а на едно изключително странно мнозинство в парламента. Но и сега не е късно.

Сгреших, моля за извинение - 7.078 млрд. годишно Това е общата сума за пенсии според гласувания бюджет на НОИ за 2011 г., така че не е "всеки месец". При твърде свития напоследък български вътрешен пазар обаче и 1/12 от 7 млрд. е грамадна сума. И забележете, пенсионерите у нас нямат пари за глупости и повечето от тях, когато успеят да скътат някоя пара, дават я в края на краищата "за децата".
Така че сбърках неволно - но така става то като бързаш, понеже имаш работа - нищо че е неделя.
Колкото до пенсионните фондове по света, във всички борси по света се знае, че са МНОГО ЖЕЛАН инвеститор. И твърде влиятелен, между другото. Няма как да бъде иначе - около 300 от водещите фондове държат активи за $6 трилиона. Естествено, този огромен капитал се управлява от най-често от млади хора. Но искат или не - те се съобразяват с мнението на акционерите, колкото и да са възрастни.
Така че в момента България изобщо не се нуждае от бръщолевене на някакви безумни глупости за "тежестта" на парите за пенсии в бюджета - те са според мен дори под "санитарния минимум" - или за това, кои били "некачествен материал". Нуждаем се от такова продължение на пенсионните пазарни реформи, при което "пенсионните пари" ще станат много повече и далеч по-активен фактор в икономиката. ГЕРБ, поне засега, не подава НИКАКВИ СИГНАЛИ, че нещо разбира от реалната ситуация.
Вместо ясни предложения за измъкване от кризата и напредък, чуваме само слагачески приказки за пред ЕС колко сме били послушни и не сме се поддавали на популистки искания за заплати и пенсии. И никой не се пита: дали пенсионните фондове в някои държави нямат ГОЛЯМ ИНТЕРЕС българският пенсионер и изобщо българинът да тъне в немотия и да си остава финансово непросветен, неадекватен и пасивен?
Ето защо смятам, че най-доброто решение е да махнем неспособните чрез избори, а не да се откажем да гласуваме.
Почтено е да гласуваш, почтено е и да не гласуваш И двете са израз на гражданска позиция. Така че никого не искам да засегна, като предлагам да гласува.
Предложих да не се предпочита формацията ГЕРБ, тъй като по-специално с пенсионерите те направиха страховит гаф още преди да дойдат на власт. Поради ярко изразена икономическа некомпетентност , за която няма никакви надежди, според мен, да бъде коригирана.
Веднъж вече тук писах, че всеки месец пенсионерите вливат в икономиката поне 7 млрд. лева за стоки от първа необходимост, които осигуряват гарантирано потребителско търсене, стабилност на пазара и предвидимост. При това българските пенсионери са в момента НЯКОЛКО ПЪТИ по-зле по равнище на приходите от пенсии, отколкото хората от същата възраст в повечето страни в Европа.
Сега ще добавя още точни данни за това, какво значат пенсионерските пари в света днес. Пенсионните фондове, по оценка на Morgan Stanley за 2008 г., държат $20 000 млрд. в бизнес активи, придобити чрез борсовия пазар. Те са най-големите ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ИНВЕСТИТОРИ В СВЕТА.
Ако искате ГЕРБ да продължи да превръща българските пенсионери в покойници, не гласувайте. Почтено е. Но те това и чакат и ще останат на власт.

От nikstan.blog.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене