Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.07.2011 04:36 - След Косово и Южен Судан празнува независимостта си. А Палестина?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2011 20:30


image   Снимка: АФП Салва Киир встъпи в длъжност като първия президент на Южен Судан 09 юли 2011 | 15:13 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Джуба. Салва Киир от южносуданското племе Динка днес даде клетва в рамките на церемония по встъпването му в длъжност като първия президент на новопровъзгласената държава Южен Судан, предаде АФП.
Киир подписа конституцията на страната и даде клетва, че ще „работи в полза на развитието и благоденствието на народа на Южен Судан”.
Първият президент на Южен Судан ще има тежката задача да възстанови страната след 22 годишната гражданска война.






Появи се нова държава на картата на света image 12:09  |  9 юли 2011 | По света / Редактор Елица Петрова Виж 1 снимка В Южен Судан празнуват независимостта си
Сн.: EPA/БГНЕС
  •  
  •  
  •  
От днес в света има нова държава. Това е Южен Судан, който се отделя от Судан съгласно решението на своите жители, взето на референдум през януари. Председателят на парламента на Южен Судан прочете днес декларацията за независимостта на новата държава, с което беше направена последната стъпка, заложена в мирното споразумение от 2005 г., сложило край на десетилетната гражданска война между Севера и Юга, съобщиха Ройтерс и БТА.

Десетки хиляди жители на Южен Судан танцуваха и пееха, отбелязвайки първите часове на независимост, след като в полунощ Южен Судан стана най-новата държава в света. Огромно множество се събра на мястото на церемонията по обявяване на независимостта, което създаде големи тревоги на силите за сигурност, охраняващи височайшите гости, сред които бяха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс, бившият американски държавен секретар Колин Пауъл, външните министри на Франция и Великобритания Ален Жупе и Уилям Хейг, суданският президент Омар Башир и лидерите на още трийсетина африкански страни.

Цветовете на 54-тата държава в Африка са черно, бяло, червено, зелено, синьо и жълто, отбеляза ДПА. Националното знаме на новата държава се състои от три хоризонтални линии - черна, червена и зелена, всяка от които е разделена от тънка бяла ивица. Вляво има син триъгълник, в който е изобразена жълта звезда с пет лъча. То е по модел на националното знаме на Кения и първоначално е било символ на Суданската народноосвободителна армия, а през 2005 г. е било прието като знаме на автономния южен район. Черното символизира хората, бялото - мира, червеното - кръвта, пролята в суданския конфликт, зеленото - земеделския потенциал на Южен Судан, а синьото - река Нил. Жълтата звезда представлява единството на 10-те региона на Южен Судан, които заедно съставляват новата държава.

Президентът Барак Обама обяви официалното признаване от САЩ на новата република Южен Судан малко след като бе прокламирана независимостта на най-младата държава в света.

ЕС и неговите страни-членки също днес признаха Южен Судан. Освен това ЕС приветства Судан заради решението на правителството му да признае новата република Южен Судан, се казва в декларация от името на 27-те страни-членки. ЕС припомни, че подкрепя прилагането на мирния договор, подписан на 9 януари 2005 година между суданското правителство и южносуданските бунтовници, който сложи край на 20-годишната война, причинила смъртта на около 2 милиона души. ЕС обмисля изготвянето на договор за партньорство с Южен Судан и поощрява лидерите на страната да помогнат за създаването на демократично и справедливо общество, основано на законността и спазването на човешките права.

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви днес, че през следващата седмица предстои страната ни да признае Южен Судан и да установи дипломатически отношения с новата държава.

По решение на Съвета за сигурност в Южен Судан ще бъде разположена международна мисия от 7 000 военни, които ще помагат за укрепване на сигурността.

Когато тържествата по повод независимостта на Република Южен Судан приключат обаче, новата африканска страна ще трябва да посрещне горчивата реалност, отбелязва АП. Тя ще бъде една от най-неразвитите страни на планетата. Само 15 процента от нейните граждани засега са грамотни. Младата страна все още храни и опасения от подновяване на конфликта със Севера. За голям препъни камък между Севера и Юга се смята битката за петролните залежи, разположени в близост до границата между двете държави. Тези залежи от днес вече ще са собственост на Южен Судан, но за да достигне този петрол до световния пазар, ще трябва да премине само през петролопроводи през Севера, защото Югът не разполага със собствени, припомня АП. Южен Судан може и да се струва богат на някои заради наличието на петрол, но истината е, че тази нова страна с размерите на щата Тексас има само 50 километра асфалтирани пътища. Доскоро правителството на Южен Судан беше много малко, но сега то се състои от 32 министерства, 17 комисии и 10 щатски правителства. Президентът и парламентът на Южен Судан пък бяха избрани още през април 2010 г. Техният мандат е от пет години.

Последна актуализация в 18.16 часа

dnes.dir.bg/news/sudan-nezavisimost-darzhava-9017329



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038448
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци