Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989153
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
14.06.2011 23:11 - Обща картина на живота в Плевенска област
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 830 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2011 23:11


Видяна през погледа на обикновени граждани, на които не им е безразлична съдбата на родния им край или на този град или селце, в което живеят.
………………….
“ В Плевен пристигнах през 1983 година. До тогава не бях посещавала този град, бях чела за него в учебниците, във вестници и списания. Това кътче беше в очите ми град-приказка: красиви стари сгради, съчетани с модерно строителство, музеи, красива пешеходна зона, уникални исторически и архитектурни паметници, паркове и градинки, детски площадки, читалища. Работещи предприятия, щастливи хора и много деца! Туристите – наши и чужди с интерес и задоволство посещаваха града и околностите му…..“
Това е част от разказа на една жена, която се е заселила в Плевен през 1983 г. и сподели наблюденията си за случващото се с него и в него от тогава до сега – 2011!
Но за да не бъдем обвинявани в носталгия по миналото, ще преминем директно към „розовото“ настояще и непредсказуемо бъдеще.
………………..
Един от първите проблеми е този с БЕЗРАБОТИЦАТА. Официалната статистика само донякъде се докосва до истинското положение. Гледката в Бюрото по труда е трагична – три реда опашки за подписи като сред чакащите преобладават младите хора, които са в активна възраст и насила са превърнати в чакащи милостиня просяци! Има една голяма част от безработни, които дори не са регистрирани, защото не искат да бъдат унижавани и обругавани от самодоволните държавни служители, на които в повечето случаи им липсват първите 7 години възпитание, а и не следват длъжностните си характеристики! Имаме въпроси и то много към Социалното Министерство, но това по-нататък.
Освен в Плевен, в цялата област положението със заетостта е същото. Като едни от най-засегнатите райони са Белене и Никопол.
При разговор с млади хора от Белене разбрахме, че почти цялото население на града са безработни, повечето от тях са с образование, свързано с ядрената енергетика и са очаквали работа, свързана със специалността им. Много младежи са заминали за чужбина да припечелват прехраната си – тяхната и на мизеруващите си семейства в България.
Безработицата естествено води до емиграция. В Никопол ни казаха, че са останали по-възрастните и болни хора, а младите са заминали предимно за Испания и там вече има цели квартали, заселени с българи от Никопол!

Вторият важен проблем е проблемът с БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ.
Тук коренът на „злото“ е проникнал така в кръвта ни, че силите на съпротивление са напривършване и дори не ни се говори вече за това! Държа да отбележа, че жалбите, писмата, петициите на хора от нашата област са започнали своето ходене по мъките още от 1994 година!!!Тук се намира прословутото село Мечка, което стана известно в цяла България. Сигналите за престъпленията са изпращани в продължение на години до различни министри от различни правителства, до органи и институции. Но! Глас в пустиня! А от отговорите на институциите виждаме следното: “ Неизвестен извършител! : Изтекъл срок на давност! : Прехвърляме случая на…..: Връщаме за разглеждане до…….:Прекратено разследване…..: Кражбата е на минимална стойност!……“
И така докато десетки и стотици хора напуснаха този свят ОГРАБЕНИ, ОМЕРЗЕНИ, УНИЖАВАНИ И НЕОВЪЗМЕЗДЕНИ!
Освен в Мечка тези явления ги има в почти цялата област.
А в самия Плевен си имаме „вилни зони“ превърнати в руини, които по нищо не подсказват, че някога там е кипял живот – Нежовец и Табакова чешма! Имаме снимки от тези хубави природни кътчета, ако ги видите ще ви се доплаче, подобна картина не сте виждали и в следвоенно време!

Въпроси сега няма да задаваме. Има време за въпросите ни, а те са много, те са основателни, те са предназначени към всички партии, които са участвали във властта от 1989 година до сега!
Трети проблем – ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.
Ние държим едно от първите места в страната по смъртност от инфаркт и инсулт. Овен това от град с традиции в медицинското образование и един от водещите центрове в тази област след София и Пловдив, а даже и преди Пловдив, ние се превърнахме в град от времето на д-р Куин-лечителката. Недостиг на клинични пътеки, лоши условия в болниците, липса на медикаменти, а това принуждава пациентите да си ги осигуряват сами дори когато са на болнично лечение. Хората се самолекуват в много от случаите или изобщо не се лекуват, а профилактиката е на ниво НУЛА! Липса на средства за лечение на хронично болните и онкоболните.

Проблем и с автомобили, движение, гаражи, неправилно паркиране, неспазване на никакви правилници от страна на новоизлюпените шофьори! Много катастрофи с много жертви и осакатени хора! Невъзможност на пешеходците и най-вече на децата да се движат по тротоарите!

Проблем с БЕДНОСТТА!
Ние можем да отвръщаме глави от просещите хора, от бездомниците, които спят по пътищата, от тези, които изгоряха от пожар до кофите за боклук, тези, които намериха мъртви по треви и пейки….Но този проблем съществува, той се разраства, той е ОБЩОЧОВЕШКИ ПРОБЛЕМ и засяга всички нас като едно ХУМАННО общество.
Имаме идея, която ще предложим на бъдещите кандидат-кметове – да поемат ангажимент за изграждане на ПРИЮТ за бездомни по образец на приюта в Пловдив. И за откриване на кухня за бездомни и социално слаби хора. Като ние-гражданите ще поемем ангажимента да помагаме с доброволен безвъзмезден труд по построяването, а после и по обслужването на хората в приюта и кухнята.
Имаме въпроси и към нашата Православна църква, но и това после!
За нас вярата не се учи само на книга, тя е ПРИМЕР и СЕБЕОТРИЦАНИЕ в името на другите!

Въпросът с наркоманията сред децата и младежите и много сериозен. При неговото решаване е необходимо пълно СЪДЕЙСТВИЕ между органите на реда, училището, родителите и социалните работници, а също така голяма роля би изиграла отново НАШАТА ЦЪРКВА, както е на всякъде по света.

Въпросът с живота и средата на ромите в областта ни. Призоваваме политиците ни да се поразходят по ромските махали, по домовете на хората, но не само в домовете на ромските босове от Левски, Каменец, Искър и Буковлък, ами по бедните ромски махали, колиби и паланки! И не само по избори, за да въртим ДАЛАВЕРАТА с гласовете, ами през всичките 4 години на мандата им!
Да отидат в махалата в Кнежа, например. Да посетят няколко къщи поне и да видят глада, болестите, липсата на всякакви човешки условия на живот….А после да поговорим на тема: Къде отиват средствата за ИНТЕГРАЦИЯ на ромското население, къде са средствата за образование, за здравна култура, за програми по заетостта…..Тук не става дума за помощи и надбавки, които са временно решение и не дават възможност за развитие на тези хора. Става въпрос за дългосрочни програми, даващи възможност на ромите да се учат, да придобиват умения и занаяти, да се лекуват и да се предпазват от болести, да могат сами да програмират живота си и бъдещето си като пълноценни и наистина РАВНИ граждани, не чакащи пред гишетата за социални помощи, което пък създава напрежение между етносите като създава усещане за неравнопоставеност в МИЗЕРИЯТА.

Проблеми в земеделието и животновъдството! Имаме въпроси, писма, предложения на хора от нашия район – земеделци, животновъди, ветеринарни лекари, фермери и частни стопани, които имат какво да предложат и какво да изискват.

Проблеми в малкия и среден бизнес – липса на изгодно кредитиране, невъзможност за погасяване на вече взетите кредити при високи и постоянно променящи се лихви, високи наеми, неотговарящи на обема на работа на предприемача (поради кризата, засегнала всички сектори на производство,търговия и услуги), а това води до затваряне на фирми, съкращения на работници, намаляване на заплатите на заетите работници. Плевен държи едно от първите места по ниско заплащане на труда – повечето работещи са на минимална заплата, някои от фирмите изплащат заплати един път на три месеца, а други са оставили работници на 4 часов работен ден за по 140 лева заплащане!

А за това какво е свършила Общината през изминалия мандат, очакваме да ни разкаже сегашният Кмет и сегашният Общински съвет, а от тези, които мислят да заемат техните места очакваме РЕВИЗИЯ на цялата дейност и всички СДЕЛКИ, след което очакваме резултатите от ревизията, след което искаме да видим новите АНГАЖИМЕНТИ, сроковете за изпълнението им и ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР между новите управници и гражданите на общ. Плевен, че ще се изпълняват поетите обещания!

Проблемите са много, не можем да ги обхванем в един „свободен“ разказ. Ще стане въпрос и за образование, и за култура, и за спорт, и за пенсионерите и техните несгоди. Всеки един раздел заслужава отделно разглеждане и задълбочен анализ от страна на специалисти, което ще се постараем да направим, разбира се с ВАША ПОМОЩ!

Приятели, това е една картина, нарисувана от птичи поглед, написана от хора, които не са специалисти в много области, а най-много в една. Затова ние сме на мнение, че без НАУЧЕН ПОТЕНЦИАЛ, без ПРОФЕСИОНАЛИСТИ в различните области, без ЕКСПЕРТИ не може да се справи нито една организация и партия. А за да има стойност КРИТИКАТА и ПОХВАЛАТА са нужни ЕКСПЕРТНИ АНАЛИЗИ и добре издържани ПРЕДЛОЖЕНИЯ и ПРОГРАМИ за бъдеща дейност.
Разчитаме на партиите да направят обективни анализи, да ги представят пред гражданството и да ни информират за евентуалните си бъдещи точки от дневния ред на управлението.

Това, което ние можем да направим е да отчетем резултатите, базирани на СТАНДАРТА ни на живот и по това накъде вървим – към прогрес или регрес!
Защото и най-добрите намерения на политиците, ако останат само написани на книга и с нищо не подобрят живота ни, тогава не е ли това заблуда, лъжа, демагогия и манипулация с цел ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ от тяхна страна?

Ще се постараем до изборите да подготвим една по-точна и професионална картина на ситуацията в Плевенска област като се обръщаме към представители на различни партии и организации да установим сътрудничество при изготвянето на НАШИЯ „отчет“ за свършеното до сега и за изготвянето на списък с предложения към бъдещите кметове и общински съветници.
С много от участниците в КГО -Истина започнахме да се занимаваме с обществена дейност едва през 2005 година, разбира се, че и преди това сме проявявали будна гражданска съвест навсякъде и във всичко, но активно не сме се занимавали с политика и обществен живот. Затова често си казваме, че СЕ УЧИМ „В КРАЧКА“. Но имаме желание да бъдем полезни и това ни дава самоувереност да продължим. Затова и отново ще поканим всички граждани, без всякакви ограничения по каквито и да е признаци да се свържат с нас и да дадат своя принос в изграждането и развитието на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕТВО!

КГО – Истина





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене