Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.05.2011 04:56 - "Агресор, окупатор и войнолюбец" ли беше България през ВСВ? И има ли за какво да изпитваме вина?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.05.2011 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как България, начело на един достоен управник - син на велик българин и наш национален герой, съумя да запази неутралитета си и суверенитета си в онези усилни времена?
Как и от кого бе въвлечена във войната?

01 ноември 2009, неделя Записки на Богдан Филов от март 1941 г. Записки от дневника на проф. Филов относно сключването на договора за присъединяването на България към Тристранния пакт.

Неколкократно Филов споменава, че е говорил за изричното си желание нашата войска да не се намесва активно във войната, както и да бъде съобщено на германските войски да преминават през София, за да бъде избегната английската бомбардировка (която по-късно става факт и за жалост буквално променя облика на столицата ни).
  bfilov.blogspot.com/2009/11/1941.html

bfilov.blogspot.com


И още:

Откъс от 02. 04. 1941 година Сряда

Дойде Севов, който ми собщи да се срещнем с генерала и Попов, за да установим поведението си в случай на война с Югославия, та да мога да докладвам утре на Царя преди срещата му с Браухич. Събрахме се веднага в Министерския съвет, дето установихме: струпване почти на всичката ни армия на турската граница, отдето иде главната заплаха за нас; намесването ни във войната против Югославия трябва да се отклони, понеже с това бихме предизвикали Турция, която има съюзни задължения с Югославия и Гърция против нас.
Към 9 1/2 часа съобщиха, че тази вечер, в 8 1/2 часа, сръбски войски без никакъв повод от наша страна нападнали нашия пост номер 9 при Калотина и след кратка престрелка го заели. Нашите войници се оттеглили на близката височина без да дадат жертви. Направихме веднага телеграма до Стратиев в Белград да настои за оттеглянето на сърбите."


Из 09.02.1941 Неделя. Сутринта отидох на филма "Ленин през 1918 година", който се дава само за поканени гости от Руската легация в кино "Балкан". Исках с присъствието си да подчертая добрите отношения с Русия. Филмът много интересен, но прекалено дълъг, свърши почти в 2 1/2 часа.

22 юни 1941 Неделя. Тази сутрин много рано се съобщи за започването на войната между Германия и Русия.......Според получените от София и провинцията сведения, войната между Германия и Русия се посреща от населението с изненада и униние......


Откъс от 23. 02. 1941 година Неделя:

Извикаха Габровски в София по някаква много важна работа, което доста ни разтревожи. Върнахме се после с Царя в София, в двореца, дето ни чакаше Габровски. Оказа се, че полицията заловила при резервоара на Боянския водопад в една барака чувалче с доста взривове, фитили и някакви съмнителни ампули (предполага да не би да са микроби; сега се изследват). Откриването станало случайно от един ловец, чието куче влязло в бараката. Сигурно е английска работа, дело на Ross,  който утре си заминава от София. Царят вярва, че и египетските министри са били отровени от англичаните.  (Както и самия Борис Трети, малко по - късно. Бележка от автора на блога.)


Откъс от 05. 07. 1941 година  Събота:

След вечеря дойде у дома генерал Даскалов . Съобщих му за разговорите с Magistrati. нашето военно аташе от Москва съобщило, че съветските вестници постоянно пишели, че Варна и Бургас били бази на Германия. Той тълкува това като указание за едно евентуално нападение и разпоредил да се вземат необходимите мерки.


Из 14. 07. 1941 година Понеделник:

По обед поиска да ме види Лаврищев, когото приех в 1 часа. Неговото правителство искало да провери вярно ли е, че сме щели да купим 8 разрушителя от Италия, които да пуснем в Черно море. Опровергах най - категорически този слух, като казах, че се касае очевидно за интрига (за това имаше някаква телеграма). Възползувах се от случая да изтъкна, че и тяхната агенция ТАСС разпространява подобни неверни слухове, като например, че имало струпване на войски на турско - българската граница, което също опровергах най - категорически. Лаврищев ми се видя доста покрусен и нервен, макар да казваше, че новините били благоприятни за тях (впрочем снощи имахме съобщение от букурещката легация, че при последната бомбардировка в Плоещ била подпалена най - голямата рафинерия).
Стана дума за отговорностите по войната. Той твърдеше, че съветите винаги са искали мир. Казах му, че се касае за спорове между велики държави, за които ние не сме ориентирани подробно и че можем да съдим за тях само по официалните изявления.
Генералът ми съобщи, че нощес в Добруджа слезли трима руски парашутисти, от които единият бил веднага заловен. Наредих на Шишманов да повика Лаврищев и да му обърне внимание върху неприятностите, които могат да произлязат, ако се не вземат веднага мерки подобни неща да се не повтарят.


Из 20. 07. 1941 година Неделя:

Сутринта стигнахме в Загреб. Посрещна ни Мечкаров (Посланник в Хърватската държава на усташите.) и отидохме да закусим в хотел "Есшланада", дето ни чакаше министърът на външните работи Лоркович - млад човек, винаги засмян - министърът на вътрешните работи и директорът на политическия отдел във Външното министерство.
Имало съботажи от страна на комунистите. По - сериозни движения в Черна гора; твърдяха даже, че италианците били изгонени оттам и че те искали помощ от хърватите. Лошо настроение против италианците.; за идването на италианския княз като крал не става дума.
Хърватите се държали много жестоко спрямо сърбите, като ги изгонвали безогледно. В Баня - Лука убит архимадрит Платон и неговият протосингел; намушкани с ножове и захвърлени в реката, като им окачили камъни. Сърбите в Белград единодушно признали, че само българите се отнасят нормално с тях.


Из 15. 09. 1941 година Понеделник:

Две неприятни известия: параходът "Шипка" потънал близо до Балчик, вероятно се натъкнал на мина; двама души от екипажа липсват; парашутисти от Русия, обградени в една гора при Добрич и снабдени с картечници, при преследването им убиват един поручик, полицейски командир и още двама души. Разпоредихме да се изпрати помощ от Шумен.



И още: по така наречения от някои "спорен въпрос" - дали е имало в България преди 1944 - а година (периода 1941 - 1944) фашистки, нацистки, тоталитарен или агресивен и шовинистичен патриотарски режим?


Из 05. 02. 1941 година Сряда:

...Следобед в 5 часа дойде Севов, който изказа желание да присъствува на срещата, когато обсъждаме протокола на военните делегати от Предял. Между другите посетители беше и Гр. Василев, който ми препоръча за министър на земеделието професор Странски.
Направи ми големи комплименти за пасажа от речта ми, че в България не може да се мисли нито за комунизъм, нито за национален социализъм, нито за фашизъм; в днешния момент за тези думи се изисквало голяма смелост. В този дух му говорил и Тарновски (Полски посланник в София.).


Из разговор с Рибентроп на 01.03.1941 година Събота:

..."Изобщо задоволително военно производство в голям мащаб е невъзможно при демократическия режим и парламент, защото е необходима централизация в едни ръце."


Из 03.09.1941 година Сряда :

...Обед в двореца с Редер. Присъствуваха още Бекерле, адмирал Шустер, военният министър, началник - щаба генерал Лукаш и др. (Някои имена са изписвани на латиница в оригинала.). В Одеса по искане на Антонеско действували само румънците, които понесли доста големи загуби. Обаче те почнали да се убеждават, че сами не ще могат да се справят с русите. (Какво се случи след ВСВ с агресивна и фашистка Румъния - сателит на Мусолини, и какво - с неутрална спрямо войната в СССР България? Спомнете си, българи?!...)



Кобурго - масонските (дъновистки) дворцови интриги и машинации, вързващи ръцете на националноотговорната демократична линия на кабинета.


Из 01.09.1941 година  Понеделник:

...Вечерта имахме съвет, след който разговаряхме с Габровски. Казах му, че случаят със Земледелската банка е най - доброто доказателство за безасилието на нашия режим. Той ми каза, че влиянието на Лулчев било много силно. Царят искал по - скоро на мястото на Кожухаров да назначим за областен управител на Беломорието генерал Н. Недев, също дъновист. Отговорих, че по този начин сме тръгнали по пътя на Разпутиновщината и че аз по никой начин няма да се съглася да се назначи Желязков в Земледелската банка. Предпочитам да си взема шапката и да си отида. Според Габровски, за назначението на М. Михайлов настоявал Генчев, който много ме мразел и по този начин искал да ме изложи. Всички тези дворцови интриги започнаха много да ме нервират. Ще трябва да взема по - здраво работите в ръцете си; инак предпочитам да си отида.



БЪЛГАРИ, ВЪРВЕТЕ С ГОРДО ВДИГНАТА ГЛАВА!
НИЕ ВИНА НЯМАМЕ - НИТО ЗА ПСВ, НИТО ЗА ВСВ! НЯМАМЕ И ЗА ВЪВЛИЧАНЕТО НИ В ТЯХ!
ВИНА ИМАТ "ВЕЛИКИТЕ СИЛИ" И ТЕХНИТЕ НЕПРАВДИ И ГНЕТ СРЕЩУ НАС!
ПОМНЕТЕ ИСТИНСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ, КОИТО В ТАКИВА УСИЛНИ ВРЕМЕНА, ЗАЩИТИХА МАКСИМАЛНО ЧЕСТА, СУВЕРЕНИТЕТА И ЖИЗНЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРАВА НА БЪЛГАРИЯ В ЕДНИ УСИЛНИ ВРЕМЕНА - ПОД ВЪНШЕН И ВЪТРЕШЕН ЖЕСТОК НАТИСК, ЗА КОЕТО ЗАПЛАТИХА С ЖИВОТА СИ ОТ РЪКАТА НА БЪЛГАРСКИ "ЮДИ ИСКАРИОТСКИ"!
ЗА ТОВА БЕЗСПОРЕН ПРИМЕР СА БАЩАТА И СИНА - ФИЛОВИ.
НЯКОЙ ДЕН НАШАТА ИСТОРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРЕНАПИСАНА, БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ СПОМНИ И ЩЕ ИЗДИГНЕ ГОРДО КАТО ЗНАМЕ СВОИТЕ ДОСТОЙНИ ДЪРЖАВНИЦИ, КАТО ЩЕ ИМА НОВИ, ДА СЕ НАДЯВАМЕ, КОИТО ПРЕДИ ДА ГИ КРИТИКУВАТ И АНАЛИЗИРАТ - ЩЕ ПОСТИГНАТ ПОНЕ ЕДНА СТОТНА ОТ ТЯХНОТО, ПРИ ТОВА В ДАЛЕЧ ПО - ЛЕКИ И ОРИЕНТИРАНИ ВРЕМЕНА...

Автора на блога




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039435
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци