Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.05.2011 11:57 - ООН призова за пълно разследване на операция ”Джеронимо”
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.05.2011 12:50


ООН призова за пълно разследване на операция ”Джеронимо” image 14:42  |  5 май 2011 | По света / Автор Днес.дир.бг Виж 1 снимка Екипът на президента Барак Обама наблюдава операцията срещу Осама бин Ладен
Сн.: EPA/БГНЕС
  •  
  •  
  •  
Върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай призова днес за пълно разгласяване на точните факти за обстоятелствата, при които е бил убит лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен. "Продължавам да съм за пълното разкриване на точните факти", заяви Пилай на въпрос дали е доволна от американските обяснения за законността на операцията , цитирана от АФП и БТА.
"Смятам, че не само моята служба, но и целият свят има право да знае какво точно се е случило", изтъкна тя пред журналисти по време на посещение в Осло.

Дали е било правомерно американските войници да застрелят невъоръжения Осама бин Ладен - това зависи от един доста спорен и дълго обсъждан въпрос: дали борбата с тероризма е част от военна кампания или е усилие за прилагане на закона?  Така започва коментарът на Франк Джорданс от Асошиейтед прес, на който се позова БТА.

Междувременно двама пакистански служители, участвали в разследването на атаката, заявиха, че обитателите на къщата не са отвърнали на огъня и не е имало престрелка.
"Хората вътре са били невъоръжени и не са оказали съпротива", каза единият от служителите.
"Било е хладнокръвно (убийство)", каза вторият в отговор на въпрос дали е имало престрелка по време на операцията, която според американски представители продължила почти 40 минути.

Операция "Джеронимо"* повдига правни въпроси
По време на война вражеските бойци, които не дават явен знак, че се предават, се смятат за легитимни мишени, заявиха международни експерти. Убийството на Бин Ладен при военни обстоятелства би било правомерно, ако събитията са се развили така, както беше официално посочено от Белия дом в сряда, а именно: Бин Ладен е бил невъоръжен, но се е опитал да окаже съпротива при задържане.

За разлика от това международните разпоредби за правата на човека постановяват, че полицията трябва да положи възможно най-големи усилия, за да залови живи заподозрените лица, като на допуска непосредствени заплахи за живота на служителите или цивилните.

"Има по-висше задължение - да не се използва сила, която води до смърт", каза старши съветникът в програмата на "Хюман райтс уоч" за борба с тероризма Андреа Прасоу.

Правителството на Обама твърдо наблегна в сряда, че убийството на Бин Ладен от екип от военноморски "тюлени" е било част от легитимна военна операция. Американският министър на правосъдието Ерик Холдър заяви пред комисията по правосъдие към Сената, че
стрелбата е била оправдана като действие на "национална самозащита" срещу правомерна военна цел.
Позицията на САЩ изглежда се засили по-нататък през деня, след като американски служители казаха за Асошиейтед прес, че "тюлените" убили Бин Ладен, когато видели, че той явно посяга да вземе оръжие.

Служителите, коментирали операцията, казаха, че в стаята, където умрял терористът, били намерени няколко оръжия, включително автомати "АК-47" и оръжия, които се носят прикрепени до тялото.

Международни експерти заявиха, че има значително разногласие за това дали членовете на Ал Кайда като Бин Ладен са легитимни военни цели.
Независимият следовател на ООН по излизащи от обсега на правосъдието убийства Кристоф Хейнс каза тази седмица, че "сред юристите има сериозен спор за това дали в случая с Ал Кайда в Пакистан имаме работа с въоръжен конфликт".

*Операцията беше кръстена Джеронимо на името на легендарния индиански вожд на апачите от 19 век, успял дълго време да се изплъзне на властите, укривал се с последователи в пещера, но накрая решил все пак да се предаде и прекарал остатъка от живота си в затвор.

dnes.dir.bg/news/ubiystvoto-bin-laden-jeronimo-8563256





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038201
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци