Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991860
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
06.04.2011 02:13 - ДНЕШЕН ИРАН - ЧАСТ ОТ ДРЕВНА ПЕРСИЯ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2008 Коментари: 0 Гласове:
1



Тук искам да наблегна не  на географско- политическото положение на съвременен , мюсюлмански Иран, а на факта, че е останалата част от една велика империя ,Персия дала основата на Науката изобщо, а и  на играта ШАХ.

   Между материалите и снимковия материал, ще вмъкна и своите коментари, (не знам на вас, но на мен този стил на работа започна да ми харесва).




Името на Персия е променено на "Иран" през 1935 г. - като по-обединяващо  за арийското население. "Иран" идва от старата форма "Арианам" - "Земя на арийците". Самите персийци отдавна наричат своята страна така, а от 1935 г. официално налагат това име и пред останалия свят. Днес Иран е една от малкото страни по света, която официално почита арийския си произход.  Тук мисля, че трябва да кажа нещо:  Навремето един (национал)социалист, който не намери място в книжката на премиера Станишев, благодарение на историческите спекулации с този термин "АРИИЦИ" го превърна в мръсна дума , заедно със светлия, а според някои учени и космически символ- "СВАСТИКАТА"(вижте снимки на някоя галактика). Но какво да се прави - социалистите и комунистите от край време лекомислено си жонглират с историята и символите...

Още древните персийски царе пр. Хр. се титуловат "Цар на арийците".

В гробницата на Дарий І, до древната столица Персеполис, под огромен барелеф стои надпис, който гласи:"Аз - Дарий, цар велик, цар на царете, цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, персиец, син на персиец, ариец от арийски род..." 

Иранските народи

произлизат от древните арийци или арии. Името Иран произлиза от думата Арианам, т.е. "(Земя) на арийците".Иранските народи наброяват около 150 млн. души, които говорят ирански езици. По-голямата част от иранските народи живеят в Иран, Афганистан, Таджикистан, Западен Пакистан, районите, населявани от кюрдите (често са наричани Кюрдистан) в Югоизточна Турция, Северен Ирак, Иран и Сирия, както и част от Узбекистан (особено в района на Самарканд и Фергана), Кавказ (Осетия и Азербайджан) и Западен Китай.



Българи и иранци

Напоследък много български историци смятат, че българите са ирански народ. За родство между нас говорят и самите иранци.

Българската култова и дворцова архитектура са строени по източна традиция, като се открояват някои специфични древно-ирански черти. В изобразителното изкуство на древните българи са използвани преимуществено древно-ирански изобразителни мотиви, поднесени с известна самобитна стилистика, напомняща сакските и сарматските образци.

"Днес все повече учени обръщат внимание на многочислените ирански изрази, запазили се в българския език /системата на родство, стопанската терминология, антропонимията и др./, както и на неговите граматически неславянски особености, оставащи без историческо обяснение".

ВЛАДЕТЕЛСКИ ИМЕНА И ПРОЗВИЩА ПРИ  РАННИТЕ    БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ

Иван Танев Иванов

Двойното наименование на владетелите не е било на практика в големите европейски държави от древността, Римската и Византийската империи. След поемане на властта, всеки техен владетел е запазвал детското и младежското си име. При древните хуни и техните тюркски наследници също липсва традиция за двойно наименование на владетелите.

При иранските народи обаче – перси, парти, източноиранци, е имало традиция за двойно наименуване на владетелите. При възкачване на престола, всеки владетел от Персия и Мидия задължително е изоставял своето детско и младежко име и получавал ново официално име.

Ранните български канове и царе приличат на иранските владетели по това че имат по две, някои даже по три имена. Известни са много списъци на ранни български канове и царе, в които всеки владетел е даден с по две имена: Курт – Кубрат, Бат Баян – Безмер, бат Органа - Гостун, Тервел - Изот, Кормисош - Добруц, Звиница-Персиян, Борис - Богорис, Симеон - Лавас, Крум – Каран (Модри ?), Иван Асен  - Белгун. Аспарух (? - 702) е известен с много имена - Исперих, Еспор,  Батой, Батоя.

 Напоследък много колеги обърнаха внимание на този въпрос ,и четох доста интересни и нови за мен работи и за това мисля ,че няма смисъл да добавям още.

Ще представя двама души, които са оставили дълбока диря в човешката история и наука.

Както и ще обърна внимание на един вероятно малко известен факт на широката публика - произхода на този красив в истинската си същност танц, а не опошлен частично при преминаването му в Османската империя(от там и у нас, като част от нея на времето) и сегашният му напълно окарикатурен чалгаджийско-цигански аранжимент.



imageАвицена

(ок. 980 — 1037)  Смятан е от мнозина за баща на съвременната медицина. Той е автор на 450 книги върху широк кръг от теми, най-вече философия и медицина. Най-известните му произведения са Книга на лечението и Канон на медицината.

Съчинението му „Канон на медицината“ (5 части, преведено на латински език през 12 век) в продължение на няколко века е основно ръководство на лекарите в Близкия изток и в Европа.



Омар Хаям

imageирански учен и поет

(1048-1123) Приживе Омар Хаям е известен най-вече като астроном и астролог. През 1073 г., вече придобил известност в Иран. В Исфахан ръководи изграждането на голяма обсерватория, заедно с други изтъкнати учени.

Омар Хаям създава карта на звездното небе, която днес е изгубена. Той изчислява дължината на годината на 365,24219858156 дни, което съвпада с голяма точност с тропическата година (365,24218967 дни). На базата на изчисленията на Омар Хаям на 15 март 1079 г. Малик Шах I коригира иранския календар, както през 1582 г. прави папа Григорий XIII с европейския.

Омар Хаям е известен и със създаването на метод за решаване на кубични уравнения, чрез пресичане на парабола с окръжност. Макар подобен подход да е използван и преди това, той го обобщава до всички кубични уравнения. Освен това той открива биномното разлагане и прави някои изследвания на свойствата на фигури в неевклидова геометрия. 

imageimageКато бял народ персийците imageimageimageimageimageimage

Като бял народ персийците разпространяват своята култура из цяла Средна Азия. Много неща, които днес по инерция приемаме за арабски или ориенталски, всъщност произлизат от персийската култура - от източните приказки и персийските килими до играта на шах (Шах е персийска дума - владетел,цар) и ... дори източните танци - кючека.


image

kjelqzkov.log.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене