Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.03.2011 17:54 - ВЕЛИКАТА ИЗКУСТВЕНА РЕКА В ЛИБИЯ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 3850 Коментари: 0 Гласове:
3



Великата изкуствена река в Либия - Антиглобалист 2011.03.21 @ 5:20 PM

Понеже в предишна новина споменах за "Великата изкуствена река" в Либия, ще дам малко повече информация за този най-грандиозен проект на века, наричан от някои "осмото чудо на света". Тази огромна изкуствена река ще има огромно значение не само за страната, а и за цяла Северна Африка. Затова и според редица анализатори, войната в Либия за слагане ръка върху това огромно богатство ще бъде ожесточена и придружена с хиляди жертви.
В Либия нямаше опозиция, нямаше вътрешни политически сили или други органицации, които да предизвикат бунтовете. Всичко беше планирано много по-рано в кабинетите на МИ6 и ЦРУ, като дадоха право на своя "конкурент"- френските тайни служби да планират първия удар срещу Либия, знаейки съвсем ясно, че френския президент Никола Саркози беше щедро финансиран в президентските избори от своя либийски колега Муамар Кадафи.

Но нека се върнем на темата.


image
Великата изкуствена река
GMR (Great Man-made River)



На 1-ви септември ще се отбележи 10-годишнината от откриването на основния етап на проекта "Великата изкуствена река" или GMR (Great Man-made River). Този проект е почти непознат на Запад, но той съперничи и дори надминава всички най-големи проекти за развитие. Западът отказва да признае, че една малка страна с население не повече от четири милиона души може да изгради нещо толкова голямо без да заеме дори един долар от Световната банка или някоя друга международна банкова институция.

Доскоро Либия получаваше сладководна вода чрез обезсоляването на морска вода или от отделни кладенци. Но обезсолената морска вода или такава от подпочвени кладенци в близост до Средиземно море не ставаше за пиене. Вода за напояване също липсваше.

През 1960г. по време на търсене на петрол дълбоко в южната част на либийската пустиня са били открити обширни резервоари с високо качество на водата. Най-важните от тези водоносни резервоари са създадени по време на геоложкото време, когато Средиземно море се е намирало на юг до подножието на планината Тибести, която се намира на границата на Либия с Чад. През този период нивото на Средиземно море често се е променяло, в резултат на които са се образували различни седиментни отлагания.

Геоложки дейности, причинени от издигането на планински образувания (Джабал Нефусса и Джабал Ал Акдар) и свързаните с тях пропадане на пластове са причинили създаването на естествени подземни басейни. Между преди 38000 и 10000 години климатът на Северна Африка е бил умерен, през което време са били налице значителни валежи в Либия. Излишъкът от валежите проникнал в порест пясъчник и е запълнил подземните резервоари с прясна вода.

В Либия има четири големи подземни басейни, като това са басейна Куфра, разположен в югоизточната част , близо до египетската граница с площ от 350 хиляди кв.км., които са водоносен пласт на 2000 метра дълбочина и с приблизителен капацитет от 20,000 куб.км в либийската сектор; басейна Сирт на дълбочина 600м. с над 10,000 куб.км. вода; басейна Морзук с площ 450,000 кв.км. (четири Българии), южно от Джабал Фезан с капацитет 4800 куб.км. вода. Освен това вода има и в басейните Хамада и Жуфрах, които се простират от Каргаф Арх и Джабал Сауда до брега.


image
Един от резервоарите



През октомври 1983 г. е създадена организацията "Великата изкуствена река" за вземане на вода от водоносните резервоари в южната част на страната и за пренасянето й за употреба до икономическите райони, както и за напояване в пограничните райони.

До 1996 г. "Великата изкуствена река" достига до един от последните си етапи за доставка на сладка вода до домовете и градините на Триполи.

Проекта "Великата изкуствена река", като най-големия проект за пренос на вода провеждан някога, е описан като "осмото чудо на света". Той пренася повече от пет милиона кубични метра вода на ден през пустинята до крайбрежните райони, като значително увеличава размера на обработваемата земя. Общата стойност на мащабния проект е над 25 милиарда щатски долара.


image
Тръби по пътя за разширяване на системата



Състои се от огромна мрежа от тръби с диаметър 4 метра, закопани под земята с цел избягване на изпаренията, като проектът се разширява до 4 хиляди километра навътре в пустинята. Всички материали са проектирани и произведени в Либия. Подземните води се изпомпват от 270 кладенци, а цената на кубичен метър вода е 35 цента. Учените изчисляват, че количеството на подземната вода е равна на дебита на река Нил, изтекъл в продължение на 200 години.

Всяка тръба е заровена на дълбочина 7 метра, като всеки работен ден се изкопават по 100 хиляди кубични метра материал. Изкопите се извършват с големи хидравлични багери, оборудвани с 7,6 кубически метра кофи. След като изкопа е изготвен, в него се поставят цилиндрични тръби с диаметър 4 м. и дължина 7.5 м. изработени от предварително напрегнат бетон и с тегло от 80 тона.


image
Тръбата се доставя



Заводът, оборудването и логистичната подкрепа за този проект са също в голям мащаб. Над 10,000 души и 4,500 единици оборудване са включени в проекта. Две хиляди и петстотин тона цимент на ден се доставят от либийския компания "Цимент" с 127 циментовоза.

През октомври 2001 г., "Великата изкуствена река" предостави 82,0 милиона щатски долара по договор за изграждането на нови големи помпени съоръжения на консорциум, воден от Frankenthal KSB Fluid Systems. През януари следващата година, консорциума Nippon Koei / Halcrow беше избран за предоставяне на предварително инженерно проучване и работи по проекта за фаза III на проекта на стойност 15,5 милиона щатски долара.

След 2005-та година фаза III от проекта осигури изграждането на допълнителни 1200 км. от мрежата, като към общия дневен капацитет за доставка на вода по съществуващата система за 3,680,000 куб. м. бяха осигурени допълнително 138 000 куб.м. / ден вода до Тобрук и крайбрежието.

 

nikstan.blog.bg



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10050571
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци