Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.03.2011 04:26 - Най - сетне едно нормално дело на БПЦ - Мъчениците от Батак стават Светци
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1188 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2011 04:27


Новини image 21:27
26.02.11 Мъчениците от Батак стават светци автор(и): Милен Нанков, Йова Апостолова, прочитания: 4066, коментари: 41 image Виж галерия 1 2 »
image Виж галерия
 

Дни преди националния ни празник Трети март Синодът реши да обяви за светци българите, загинали в баташкото клане, както и осем монахини и двама духовници от град Априлци, посечени от башибозушки орди. Това съобщи пред “Труд” митрополит Гавриил Ловчански.

Канонизацията ще бъде на 3 април в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София. Службата ще бъде водена лично от Негово светейшество патриарх Максим. Това ще е първата канонизация, извършена от него.

Тържествената служба в София се пада в четвъртата неделя на Великия пост. На нея патриархът ще свали бяло платно, с което ще са обвити иконите на новите светци. От този момент те ще бъдат почитани от всички православни българи.

Икона на бъдещите свети баташки мъченици вече се рисува, съобщиха от Пловдивската митрополия. Паметта им ще се почита на 17 май. Тогава в Батак митрополит Николай Пловдивски ще отслужи църковно прославление - службата, на която за първи път ще се почете паметта на светците. В Батак ще бъдат поканени освен членовете на Светия синод и по един митрополит от всички поместни православни църкви.

“Молитвено се надявам на Бога чрез канонизацията и църковната прослава на светите баташки мъченици - мъченици на нашия многострадален народ, Бог да излее своята милост и просвещение върху всички българи, търсещи своите духовни корени”, каза пред “Труд” дядо Николай.

“Инициативата за канонизиране на 8-те монахини и двамата духовници от Априлци е от 2005 г. Това дело не би могло да стане без подкрепата и усилията на патриах Максим”, каза владиката Гавриил. Богослужебната комисия към Светия синод се произнесла “за” обявяването им за светци, без да са представени чудеса, произтекли с или от техните мощи. Дядо Гавриил не е решил само на коя дата ще е прославлението в Априлци.

Митрополити обясниха пред “Труд”, че за канонизацията не е задължително да се предоставят доказателства, че мощите извършват чудеса. Те се аргументираха, че има светци без налични мощи.

Милен НАНКОВ, Йова АПОСТОЛОВА

Имаме 104 светци

Българската православна църква е канонизирала 104 светци. Сред тях има патриарси и епископи; четирима владетели - княз Боян Енравота, княз Борис Покръстител, цар Петър Български и княз Йоан-Владимир Български; трима воини и 87 мъченици. От 49 г. не е имало канонизация на българи. За последно църквата ни е обявила за светци Софроний Врачански и Паисий Хилендарски през 1962 г. по времето на патриарх Кирил. Тогава се навършват 200 г. от написването на “История славянобългарска”.

А разколниците обявиха Левски

След разкола в Българската православна църква в началото на 90-те години т. нар. Алтернативен синод на Инокентий обявява за светци 120 свещеници, избити от комунистическата власт след 9 септември 1944 г.

Това става през 2002 г. “Това са свещеници, убити заради вярата си”, обясняват тогава от синода на Инокентий.

Първата канонизация на Алтернативния синод е на дякон Игнатий - Васил Левски. Тези актове на т. нар. разколници не са признати от Светия синод на Българската православна църква.

Владиците решават

Според устава на Българската православна църква канонизация на светии се извършва от синода в пълния му състав. Оценяването на доказателствата за праведен живот и святост се прави от Богослужебната комисия, в която са владиците Йоаникий, Николай, Гавриил и Неофит. Според pravoslavieto.com в традицията на нашата църква условията за обявяване на някого за светец са “чист, високо нравствен, свет живот, чудеса приживе или след смъртта и нетление или благоухание на мощите (ако има такива)”.

И католиците почетоха българин

Последният българин, обявен за светец, е монсиньор Евгений Босилков. Той е признат за блажен от папа Йоан Павел II на 15 март 1998 г.

Босилков е един от осъдените на смърт български католически свещеници.

Умъртвен е чрез разстрел заедно с още трима свои сподвижници през 1952 г. Те са обвинени от комунистическата власт в шпионаж. Самопризнанията им са изтръгнати с мъчение. Тодор Живков признава за екзекуцията чак през 1972 г.

През 1999 г. Върховният съд преразглежда процеса срещу свещениците и отменя присъдата.

Канонизацията на Босилков минава през няколко етапа. Отначало през 1985 г. е обявен за “божи раб”.

www.trud.bg/Article.asp

Още по темата

» Настояват Синодът да обяви още светци

» Вяра е нужна

» Петър Паунов управлява два града в България

» Силистренци срещат мощи против уроки

» Папата канонизира 5-има нови светци





Гласувай:
0


Вълнообразно


1. samvoin - Все пак, това е крачка напред и ня...
08.03.2011 18:29
Все пак, това е крачка напред и някаква "еволюция", при предателите дето отказаха да канонизират изтезаваният и убит заради вярата, освен заради народността си Апостол на Свободата - Васил Левски!
Да не говорим за изтезаваните, избити или репресирани българи и свещенници в часност през интернационалният съветоподобен болшевизъм у нас...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048659
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци