Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988861
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
20.02.2011 01:08 - "БПЦ" (Начело на доносник и водена от равини в расо!) срещу Апостола
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1802 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 20.02.2011 01:10


Поп плюе по Апостола - Левски е убил дете, не става за светец коментари/14 5 юли 2010, 11:23 Новини   изпрати на приятел image image image image image В едно скверно издание свещеникът в църквата “Св. Петка Самарджийска” отец Георги в София възроди гнусната атака срещу светилото на българщината, като обяви публично, че Левски е убил дете и не може да бъде канонизиран. А каква е истината за убийството: Да, пронизал е с камата си "едно момче" (Захари Стоянов). В онези времена "момче" са наричали всеки неженен мъж, дори и тридесетгодишен. Но преднамерено се оставя впечатление, че това е 5-6-годишно дете. Гнусно! Едно дете да се нахвърли да защитава господаря си?! Според изследвания ратаят е бил на ненавършени 18 години. На тази възраст 12 години по-късно "деца" обръщат в бягство сръбската армия при Сливница!

Дякон Игнатий е мъченик за свободата на България. И едва ли е искал някога да го обявяват за светец. Но обръщайки се към делото на Васил Левски, според неподправените документи на епохата, ние срещаме ясно изразени идеи и дела, различни от идеите и делата на християнските светии. Още повече че той се отказва демонстративно от монашеството, появявайки се на Втория ден на Великден в цивилно облекло пред вярващите в карловската черква и по такъв начин публично се отказва от обета си.

  www.blitz.bg

"Патриота" Саръев: Аз мисля, че той не трябва да бъде канонизиран. Той трябва да си остане една историческа личност от плът и от кръв.

Колкото повече молитвени ходатаи имаме, толкова Бог ще гледа по-благосклонно на нас, смята известният кърджалийски свещеник

 

image Роден е през 1956 г. в село Жълтичел. През 1985 г. завършва Школата на МВР в Симеоново. След това приема свещенство и започва служението си в Пловдивската митрополия. Избира да живее в Кърджали, където служи в храм "Успение Богородично".

През 1990 г. основава  Движение за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча". Кръстил много помаци и български турци в Родопите, в последните години о. Саръев стана известен на българската общественост с проповедите и апостолската си дейност в Родопите.

Женен. Дъщеря му завършва генно инженерство, а синът му следва в Духовната семинария.

 

- Говориш с много болка, отче, за гибелта на невръстните тракийчета, избити при масовото бягство на българите през септември 1913 г. към река Арда. Болката ли те провокира да поискаш тези жертви да бъдат канонизирани за светци?

- Когато мисля за тези над 200 невинни жертви от района на Илиева нива, когато се сетя за този геноцид, аз си припомням един евангелски разказ. В него иде реч за избиването на 14 000 младенци във Витлеем и околностите му. Ражда се Иисус, идват влъхвите, минали през Йерусалим и питат къде е точно родилият се цар йудейски. Тогава царува цар Ирод, който от влъхвите чува за рождението на новия цар. Черна омраза го заглождила - мислел си, че мястото му на административен лидер е застрашено. Не е очаквал раждането на духовен водач на йудеите. Изплашен за трона си и понеже не е можел да установи кой именно е Христос младенеца и къде да го търси,

Ирод наредил да бъдат избити децата от 2-годишна възраст до новородено. Тези 14 000 младенци са всъщност първите мъченици на Христа. Злодеянието, то е общото между евангелския разказ и тази трагична част от историята на тракийските българи. С чистата и невинна кръв на малките тракийчета е напоена земята от Беломорска Тракия до границата с България.

- Има ли потребност от нови светци, кой всъщност се нуждае от допълване на православния календар?

- Българската православна църква има нужда от това. Защото ще се повдигне духът на миряните, и не само на тях. Имаме нужда от нови светила, за да може да се обновява и самата църква. Всички знаем, че са хиляди знайните и незнайни мъченици на вярата и отечеството. Но самото канонизиране на тези деца ще бъде като една компенсация за всички останали.

- Вярваш ли, че практически може да се осъществи идеята ти? Какво всъщност трябва да се направи, за да влезе в православния календар и ден за тези деца?

- За да се тръгне към канонизирането на една личност или група мъченици, трябва първо да се напише житие. После се изработва икона, а след това се определя денят за честването.

- Житието на тракийчетата обаче така и не е написано. Единствен Любомир Милетич е работил по този случай, а в Държавния архив в Кърджали няма и ред за него въпреки богатите фондове.

- Така е, защото живите очевидци и пострадавши от геноцида вече не са живи. Опитвам се да възкреся тази част от историята и сигурно ще се намерят документи, които да сглобят мозайката. На последните чествания край паметника на Илиева нива на 31 май т.г. аз само съобщих идеята за канонизирането на децата. А идеята е всъщност на цялото Движение за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча". За отварянето на процедурата разговарях с лидера на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитрев. И ако ще започваме акцията, тя ще е солидарна - между Движението и Съюза.

- А Пловдивският митрополит дядо Арсений знае ли вече?

- Анонсирал съм, знае, да. И приема много добре идеята. Каза ми, че тепърва ще трябва да разговаряме. Разбрахме се той да внесе официално предложението за откриването на процедурата в Синода.

Въпросът трябва да тръгне от Пловдивската митрополия, а Светият Синод да се произнесе. След неговата дума ще се изпише иконата. И, дай Боже, в православния ни календар ще има ден, отреден на тези над 200 мъченици.

- Мъченик ли е Васил Левски? Защо той не влезе в календара на християните у нас?

- Левски е кадър на православната църква. Времето, в което архидякон Игнатий е живял, е било по-особено. Той не се е отказал от монашеския си сан, а само от този начин на живот. Може би защото е преценил, че ще бъде по-полезен и необходим на онова време като революционер. И е направил безпогрешно не само преценката си, но и избора, като се е посветил на борбата. Но пък успоредно с него работи и един Матей Преображенски, който не се отказва от монашеското служение, не сваля расото. И той, и Апостола, са светли умове, които вярно и точно са намерили своята историческа мисия във времето, когато са живяли.

Идеята за канонизирането на Левски съществува отдавна. Аз обаче мисля, че той не трябва да бъде канонизиран. Той трябва да си остане една историческа личност от плът и от кръв. Той не бива да се обезкървява и иконизира. Не бива да му се отнема ореолът, който му дава историята. Левски не бива да се превръща в икона. Защото това би му отнело голяма част от обаянието на революционер.

Той не трябва да бъде църковна икона. Защото Левски вече е най-голямата национална икона. А българите се нуждаят не само от църковни, а и от национални символи и идеали, какъвто безспорно е Левски.

- И все пак имаше опити националната икона Васил Левски да влезе и в църковен образ. Но той така и не успя да влезе в православния календар...

- Това беше опит на разколниците в Българската православна църква. Но резултатът беше печален. Получи се единствено опошляване на паметта на този велик българин. И това не донесе никакви дивиденти на онези, които направиха въпросната пародия.

- Казваш, че българинът има нужда от нови светци. Защо е, според теб, тази потребност?

- По принцип светците са истински хора, живели някога на земята. Те са носители на особен вид заслуги, на чистота и нравственост, на поведение и духовни стремежи. Смъртта им за вярата е мъченическа. Те добиват особена заслуга пред Бога и особено благоговение от страна на хората. Те си завоюват място, по-близко до лицето на Бога и стават молители, ходатаи за отделния човек, за група хора или цял народ. Както, например, Свети Иван Рилски е покровител на целия български народ, братята Кирил и Методий пък са духовни покровители на цяла Европа. Затова и българският народ има нужда от нови светии, които с цялата си нравственост и живот, с делото и мъченичеството си са се сдобили с по-специален статут пред Бога. Колкото повече молитвени ходатаи има българският народ, толкова Бог ще гледа по-благосклонно на нас. Живеем в трудни времена и явно без молитвеното застъпничество на новите светии няма да оцелеем.

За в. Сега интервюто взе Вилдан Байрямова, 6 юни 2003.

 От www.pravoslavieto.com




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Саръев е антиправославен! Проп...
20.02.2011 07:51
Саръев е антиправославен! Проповядва от амвона насилие и омраза.Наскоро,гледах в един клип,как призоваваше и срещу мюсюлманите.
Журналята много го тачат.
Поздрави!
цитирай
2. samvoin - Саръев е антиправославен! Проп...
21.02.2011 01:23
sevt9 написа:
Саръев е антиправославен! Проповядва от амвона насилие и омраза.Наскоро,гледах в един клип,как призоваваше и срещу мюсюлманите.
Журналята много го тачат.
Поздрави!
Да, заветната мечта на "великия световен Цион" и жид - омраза между християни и мюсюлмани, а ако може да са българи и представители на бялата арийска раса - още по - добре...
"Разделяй и владей!"...Научили са се добре от Римската империя - техната най - голема "учителка"...
После си създадоха сами - две - три цели...
цитирай
3. samvoin - Как може един православен свеще...
21.02.2011 01:44
Как може един православен свещенник, да защитава изчадието на сатаната с национален символ - луциферовата звезда - Израел, макар и индиректно?
Как може такива да ги търпим да се наричат "православни християни", а още повече и "свещенници"?
ПОЗОР!
Отричат и Левски като Светец и Мъченик, който освен заради Българщината, умира и заради Православната си вяра!
цитирай
Търсене