Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989202
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
09.02.2011 16:06 - Как шефовете на община Гълъбово се оказаха 'престъпна група'?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2011 16:08


hikari.blog.bg

Дни след като отказаха да изпълнят исканията на американска компания, 10 души от местната власт получиха общо 34 тежки обвинения.
Вече повече от година община Гълъбово е обезглавена. Прокуратурата повдигна срещу почти цялото й ръководство обвинение за участие в престъпна група. Шеф на тази мафия, според обвинението, е титулярният кмет Николай Тонев, който е безпартиен. Той трябваше да кара втори мандат, но в края на 2009 г. съдът го отстрани от поста. Освен това му повдигнаха още 9 обвинения.

Тонев показва къде в общинските терени НЕК е изляла бетон за носещите колони от далекопровода. След като ДНСК спира строежа, бетонът е заринат с пръст.

image



Неговият заместник Пламен Бараков, член на едно от разклоненията на БСДП, който временно пое длъжността кмет, засега все още не е отстранен, но има 6 обвинения, включително и за участие във въпросната мафия. Председателката на общинския съвет Янка Петрова, съпартийка на Бараков в БСДП, също не страни от групата - отчела се е с две обвинения. Какво е мафия без мафиотска фамилия - обвинение за участници в престъпната група е повдигнато срещу цяло едно семейство: шефа на общинския отдел "Благоустройство и чистота" Неделчо Манолов, съпругата му Теменуга и сина им Жулиен. В мафията, пак според прокуратурата, членуват още секретарят на общината Пенчо Стоянов и дори шофьорът на кмета Тонев - Стоян Тилев. Обвинени са и кметовете на съседните села Медникарово - Кирил Кабов и на Мъдрец - Милчо Борисов.

Цяло чудо е, че в община Гълъбово има един управляващ, от когото прокуратурата не се интересува - вторият заместник-кмет Димитър Василев. Случайно или не, той се отличава от всички, изредени дотук, по това, че е единственият член на парламентарно представена партия. 
Василев е не просто от БСП, а зам.-председател на областното ръководство на столетницата в Стара Загора. Пак съвсем случайно, прокурорските обвинения стартират и ескалират точно месец след като една американска фирма се оплаква на премиера Бойко Борисов, че община Гълъбово е непослушна. Случайно или не, делата срещу кмета и компания започват да се образуват не в Стара Загора, в чийто съдебен район попада малкото градче, а в Пловдив. И последна случайност - те тръгват не по инициатива на пловдивски дознател, следовател или прокурор, а с разпореждане на обвинител №1 Борис Велчев.

Проблемите на кмета и екипа му започват на 7 август 2009 г. Тогава американската компания "Ей И Ес" изпраща до министър-председателя Борисов пространна жалба срещу ръководството на община Гълъбово. Компанията строи ТЕЦ на самия край на градчето на мястото на бившата централа "Марица-изток 1". За да го свърже с националната електрическа мрежа, НЕК трябва да изгради далекопровод, част от стълбовете на който попадат върху общински терени в Гълъбово. Правителството се опитва да заобиколи бюрократичните процедури по изграждането му и го обявява за обект с национално значение, което значително улеснява отчуждаването на имоти по трасето. Но община Гълъбово атакува това решение в съда, защото държи да остане собственик на своите терени и да получи подобаваща сума за ползването им. Докато се точат съдебните дела, НЕК все пак излива бетона за основите на стълбовете в общинските парцели, а кметът на Гълъбово алармира Дирекцията за строителен контрол. Той твърди, че строежът на далекопровода е незаконен, тъй като НЕК копае в терени, за които няма одобрен подробен устройствен план (ПУП), няма решение на общинския съвет и следователно нищо не е платено. ДНСК спира строежа.

НЕК обжалва и съдебната сага се проточва

Отделно пък "Ей И Ес" трябва да прокара гумено-транспортна лента, която ще пренася отпадъците от ТЕЦ-а до съответното бунище. Кметът Тонев настоява, че и тя минава през общински терени, за които трябва ПУП. Очевидно това опъва до краен предел нервите на американците. В писмото от август 2009 г. шефът на "Ей И Ес - България" Питър Литгоу се жалва: "Строителството на централата среща постоянна съпротива от местната власт. Кметът на Гълъбово възпрепятства НЕК да изпълни ангажиментите си по изграждане на далекопровод. Блокира напълно достъпа ни до собствени имоти, което прави изграждането на централата невъзможно. Всеки ден закъснение ще доведе до изключителни финансови загуби за всички участници в проекта: НЕК, ние, банките кредитори...". Писмото завършва с настоятелно искане за среща с Борисов. От "Ей И Ес" отрекоха да са целели натиск върху българските власти. "Това би било в противоречие със законите в България. Компанията не си е позволявала да се обръща с молба за подобен натиск и в посолството на САЩ", заяви Вера Джамбазова от пиар агенцията на американската компания. Сред адресатите на писмото до Борисов обаче е и тогавашният временно управляващ мисията на САЩ у нас шарже д`афер Сюзън Сатън.

Не е ясно кога и дали се е състояла исканата среща с Борисов, но само 6 дни след като щатската фирма му се оплаква - на 13 август, кметът Тонев е привикан в кабинета на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. "Думите му бяха дословно следните:

"Вижте как ще решите проблема с американците,

защото, ако не го решите, ние ще използваме всички средства като държавна власт, за да го решим", спомня си Тонев.

На следващия ден - 14 август, Пловдивската окръжна прокуратура му повдига първото обвинение. То е дребно - че не положил всички усилия да укрепи мост над река Соколица в село Обручище, който бил пред срутване. Наложена му е гаранция от 4000 лева, която той плаща. На 18 септември прокуратурата иска отстраняването му от длъжност и съдът се съгласява. Следват още обвинения, повечето от които са свързани с обществените поръчки. През ноември от Пловдив в Гълъбово е пратен съдебният експерт Ангел Гъров със задача да установи ощетена ли е общината от две сделки за доставка на горива. Първоначалното заключение на Гъров е, че разликата между пазарните цени и тези от договорите е общо едва 180 лева. Впоследствие, вече в Пловдив, Гъров подменя експертизата с нова, в която пише, че щетата е 7000 лева. Пред "Сега" той призна тази смяна, но отказа да обясни защо я е направил. "На мен са ми дали задача. Аз съм я изпълнил. Каквото има да обяснявам, ще го направя пред съда", каза Гъров.

В същото време прокуратурата разкрива, че една от фирмите - "Маги 39", спечелила относително голяма за Гълъбово обществена поръчка - 324000 лева за поддържане на сметището, е съмнителна. Основател на "Маги 39" е 72-годишният Минчо Минчев от Пловдив, като първият й адрес е в гълъбовското село Медникарово. Веднага след регистрацията той упълномощава съпруга на племенницата си Теменужка - Неделчо Манолов, шеф на отдел "Благоустройство" в община Гълъбово, да представлява фирмата. После Минчев прехвърля акциите на Жулиен Стоянов - син на Теменужка и Неделчо. С това управление "Маги" печели поръчката, а договорът е подписан от нейния шеф Жулиен и баща му Неделчо, като представител на общината. Дядо Минчо е привикан на разпит в Пловдив, където твърди, че никога не е регистрирал фирма и може би някой се е възползвал от личните му данни. Неделчо Манолов обясни пред "Сега", че възрастният човек има два инсулта и може въобще да не помни какво е регистрирал. Случката с фирмата е основният коз на прокуратурата за обвинението в организирана престъпна група. Междувременно Жулиен прехвърля акциите на жена от Ямбол, но вече е късно, тъй като обвинение е повдигнато и срещу него.

През юни 2010 г. шефовете на община Гълъбово все пак

се споразумяват с американците за терените,

през които ще минава лентата с отпадъците. Но отказват да направят същия жест и за НЕК. Което практически означава, че щатската електроцентрала няма как да тръгне без изграден далекопровод. В момента НЕК е изградила временен, който заобикаля общинските терени. "Беше ми дадено да разбера, че нашето дело ще се влачи, докато не се споразумеем и с НЕК, или в противен случай - докато не тръгне специализирания съд, за да е сигурно, че ще ни осъдят на затвор", казва обвиненият като шеф на мафията в Гълъбово Тонев. Затова отишъл директно при Борисов, за да му обясни, че с американците са направили компромис, но с НЕК няма да склонят. Тонев разказва: "Срещата ни бе в края на юни 2010. Премиерът ме изслуша и звънна на Борис Велчев, като пусна гласа му през шпикер фон. Не мога да ви цитирам целия разговор, но след него вече нямах никакви съмнения какво трябва да се направи, ако не искам да лежа в затвора. Засега обаче няма да се дадем".

Сделка с НЕК все още няма. На 14 януари т.г. прокуратурата повдигна поредната порция обвинения срещу политическия елит на Гълъбово.

  image  

Прокуратурата твърди, че йерархията на мафията в Гълъбово следва тази на общината: Николай Тонев (вдясно), Пламен Бараков, Янка Петрова.

image   Китно хотелче край езерото, собственост на Тонев. Отстраненият кмет е противоречива личност. Част от населението силно го харесва, защото защитава интересите на общината. За друга той е милионер с десетки фирми.

Божидар Божков

Взето от: grigorsimov.blog.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене