Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.01.2011 18:47 - Ердоган прави световна сила (Дали?)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
0



Написано от bgВести   
Сряда, 12 Януари 2011
image
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова турците и арабите да забравят вековните спорове помежду си и да се обединят в един съюз, който ще се превърне в нова световна сила.

Това съобщава електронното издание на немския вестник Die Welt в обширен коментарен репортаж, озаглавен „Мечтата на Ердоган за турско-арабска световна сила".

Лидерът на държавата - кандидат за членство в ЕС, представи мечтата си за турско-арабския съюз в реч, произнесена в Кувейт.
Ердоган в момента е на поредица официални визити в арабските държави от Персийския залив. В речта си в Кувейт, той обяви, че в момента има глобален процес „за поемане на лидерство в контрола над целия свят" и той вярва, че лидери могат да бъдат Турция и арабските страни, които трябва да обединят силите си в общ съюз в центъра на мюсюлманския свят.

Немският вестник цитира Анадолската информационна агенция, според която Ердоган е призовал страните от бъдещата световна сила да забравят противоречията от 19-и и 20-и век - когато арабските страни въстанаха срещу османското владичество - и да се съсредоточат върху историческите сходства, които свързват арабите и турците.

Ердоган обяснява и кои са сходствата: ислямът и общата борба срещу християнските нашественици. "Турците и арабите са защитили тези области заедно по време на кръстоносните походи", казва в речта си турският премиер. - „Дори и в по-късни периоди, ние сме се борили заедно срещу нашествениците". За тези периоди той се позовава на "нахлуването в Ерзурум", което Die Welt обяснява, че Ердоган най-вероятно има предвид руско-арменската инвазия през Първата световна война в североизточната част на Турция.

Ердоган призовава още да загърбят старите вражди и да „дадат нов живот на хилядолетното братство като го превърнат модерен политически, икономически и културен съюз. "Ние сме членове на една и съща цивилизация. Ние имаме обща история". - казва турският премиер на арабските си събратя.

Според него чрез турско-арабската солидарност може да бъде преодолян и палестинският проблем.

„Този регион има потенциал да управлява целия свят" - обяви Ердоган в речта си в Кувейт - „И турско-арабското братство може да играе нова роля - като център и водеща сила в мюсюлманския свят, и съюзът ни да е достатъчно влиятелен, за да извърши промените в Близкия изток".
"Болката на народите на Ирак, Афганистан и Пакистан ние приемаме като собствена болка. И в трите страни много мюсюлмани загинаха в резултат на военните удари на САЩ. Когато една част от тялото е наранена, цялото тяло чувства тази болка. По същия начин, когато деца са убивани в Газа, ние чувстваме болка сякаш нашите деца са били избити. Проблемът на Йерусалим е наш проблем".

Ердоган заяви още, че е турско-арабската и още по-широката и обща мюсюлманска солидарност е силата, която ще премахне всички тези проблеми. "Чрез солидарност можем да преодолеем палестинския проблем и да сложим край на болката в Ирак и Афганистан."

image
В допълнение към тези видения за един нов по-добър свят, създаден от новата братска солидарност между турци и араби, Ердоган коментира и бъдещето на Турция в контекста на Европейския съюз:

"От една страна, ние ще продължим преговорите с ЕС, от друга страна, ние няма да обърнем гръб на съседите ни от региона, с които ни свързва вековна история", заяви Ердоган и подчерта, че никоя страна не може да влияе върху външната политика на Турция: "Ние често сме критикувани от някои хора, когато говорим за Багдад, Кабул, Газа, Йерусалим и Палестина (...) Ние сами определяме и провеждаме нашата собствена външна политика . Арабите са наши братя и сестри."

Други намерения на братството

Изявленията на Ердоган показват още на пръв поглед, че в неговото правителство доминира ислямската визии на Турция като лидер на ислямския свят, или както се изразява министърът на външните работи Ахмет Давутоглу "център на тежестта".
Die Welt анализира и репликата на турския премиер „В нашия регион ние имаме намерения за укрепване на братството и взаимното сътрудничество", в която според изданието се съдържа новата външнополитическа активност на Турция.

Не е съвсем ясно какви ще са новите много близки отношения на Турция с Иран, например, след като в документите, оповестени от WikiLeaks през последните месеци, стана ясно, че Анкара ненавижда почти всички арабски режими в региона и особено този в Техеран, за който сегашното турско ръководство споделя желанието си „няма ли най-после Израел да пусне една бомба на Иран".

От друга страна, на всички е известно голямото лицемерие на авторитарните арабски режими, които публично осъждат Израел, а тайно работят с него. Както понякога се случва и със самия Ердоган

Според публикациите на WikiLeaks американските дипломати определят турския премиер като "ислямист, който разчита на личната си харизма и инстинкта си да филтрира информация от консултанти и от конспиративните теории за мюсюлманското равенство или нео-робство, от които създава своите ислямски фантазии за световно лидерство".

В резултат на тези публикации, според германския вестник, Ердоган се е превърнал в потенциална заплаха за арабските правителства, защото популярността му сред техните народи е по-висока, отколкото на собствените им национални лидери. Тази популярност внушава и възможни сценарии, в които Ердоган може да упражни натиск върху арабските страни и да си прокара лидерска пътека в целия регион, като използва „народната любов".

Към тези сценарии идеално пасват призивите на Ердоган към арабите и към недемократичните арабски режими да забравят омразата си към Турция: „Искам да не позволим на изкуствените дебати за споровете в миналото да влияят на нашите днешни отношения и да не позволяваме да ни разделят с лъжи".

image

Ердоган определи като лъжи твърденията, че ислямски терористи са избили християни от Египет и Ирак - при терористичните актове срещу църкви в Александрия навръх нова година, при които загинаха над 30 души и десетки бяха ранени при последвалите сблъсъци между мюсюлмани и християни.

Турският премиер специално подчерта, че не е имало ислямски терористи, а тези, които упражняват терор, не може да са мюсюлмани, защото ислям означава мир.

Според него новата турско-арабска солидарност ще пребори и религиозния тероризъм и ще се възцари Божията воля. Не се посочват обаче методите, с които ще бъде наложен мирът между двете религии.


bgvesti.com

Бележка от автора на блога:
Интересно ми е как страна, която още не е забравила шовинизма си и имперските си носталгии към съседите си, ще учи далеч по - миролюбивите араби на мир и дали Турция няма да изпързаля арабските страни (Както нашите "православни братя" - сърби и гърци в Балканската война...) и няма да настрои именно арабите срещу Европа и християните, като се изпише пред Запада "най - цивилизованата и демократизираща се мирна ислямска държава" и особено да се отметне като верен американски сателит на САЩ и стар еврейски съюзник, при една нова война в Близкия Изток?
Дали ще забрави частичното турско - еврейско "братство" или "братовчедство" - по хазарска линия?




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042131
Постинги: 7895
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци