Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.01.2011 10:18 - Русия призна, че Сталин е наредил клането при Катин
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
1



Статията е видяна 1656 пъти
По материали от: www.epochtimes-bg.com
Размер на шрифта:imageimage image

Русия призна, че Сталин е наредил клането при Катин

Съветската пропаганда вменила отговорността на нацистките престъпници

Руската Дума прие днес декларация, признаваща избиването на хиляди полски офицери от НКВД през 1940 г. в Катин като "престъпление", наредено от Сталин. Това стана при първото четене на декларация в този смисъл, съобщиха руските медии.

"Публикуваните документи, които в продължение на години са били в тайните архиви, не само разкриват мащаба на тази ужасна трагедия, но и свидетелстват за факта, че престъплението в Катин е било извършено по личната заповед на Сталин и на други съветски ръководители", се казва в приетата днес декларация. "Отговорността за това престъпление беше вменена от съветската пропаганда на нацистките престъпници", което предизвика "гнева, огорчението и недоверието на полския народ", се казва още в текста на декларацията.

Руският парламент изразява "дълбокото си състрадание към всички жертви на неоправданата репресия, на техните семейства и на близките им", завършва декларацията, приета, след като тази година Москва и Варшава предприеха безпрецедентно сближаване от годините на СССР насам.

След инвазията на съветските войски през септември 1939 г. в източните полски области в съответствие с германо-съветския пакт 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, бяха убити в Катинската гора, в Медное (Русия) и в Харков (Украйна). В продължение на десетилетия СССР твърдеше, че убийствата са били извършени от нацистите. Едва през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов призна отговорността на страната си масовите кланета.

През април тази година руският премиер Владимир Путин, който заедно с полския си колега Доналд Туск почете жертвите от масовото убийство, изложи и своето предположение за причината, подтикнала съветския диктатор Йосиф Сталин да нареди клането. "Моето лично мнение е, че той е поръчал този разстрел от желание за мъст", посочи той.

"За мой срам едва наскоро разбрах, че през 1920 г. военната операция в хода на съветско-полската война е била ръководена лично от Сталин. Тогава обаче Червената армия е разбита и голяма част от войниците са пленени от поляците. По последни данни около 32 хил. съветски военни умират от глад и болести, докато се намират в полски плен", разказа Путин в хода на пресконференция след възпоменателните мероприятия в Катин, разположен в Смоленска област.

Путин, който е бивш агент на КГБ, който пък е наследник на НКВД, не поднесе извинения за убийствата край Катин и наблегна на общите страдания на руснаци, поляци и други народи от режима на Сталин. "С десетилетия цинични лъжи те се опитваха да прикрият истината за разстрелите в Катин. Това е същата фалшификация, като да се хвърля вината за тези престъпления върху руския народ", каза Путин.

Руският премиер подчерта, че Русия няма какво да крие във връзка с това престъпление и всички свързани с него документи и сведения вече са добре известни.

От своя страна Доналд Туск определи срещата си с Путин за "преломен момент" в полско-руските отношения заради големия й символизъм и изрази надежда, че двете страни ще продължат работят за заздравяване на връзките си въпреки противоречивото си минало.



image Публикувана на
2010-12-02 18:06:00
от  bg-history 
   

Вашият E-mail:
Вашето име:
E-mail на приятеля ви:




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10043518
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6344
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци