Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991023
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
19.01.2011 10:39 - Шапа дошъл от неконтролируемата граница с Турция. В Ихтиман башибозука на Цветанов избива здрави животни, докато за турските крави ще се чака едно денонощие?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1189 Коментари: 2 Гласове:
0



Взетите проби за шап от животни в бургаското село Резово са положителни, съобщи генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов. Той ще поиска възстановяване на телената ограда по границата с Турция. От днес започваме умъртвяването на животните в Резово и колкото по-бързо приключим, толкова по-добре, каза той. Става дума за над 200 животни на 11 собственика. Ще бъдат умъртвени и 21-те турски бивола, които се предполага, че са пренесли болестта в България, уточни Войнов, цитиран от "Фокус".

Вчера Войнов обяви, че десетки животни в пограничното с Турция село вероятно са носители на вируса на шапа. Положителните проби са били взети от няколко животни в село Резово, които са проявили симптоми на заболяването. Така е установено наличието на живия вирус у тях. Инфекцията в животните е много ранна, защото те не са изградили антитела, обясни Йордан Войнов.

По думите му няма опасност да бъде забранен износът на български месни продукти в останалите страни-членки на ЕС. Няма да се връщат и старите по-строги ограничителни мерки, каквито бяха въведени при откриването на огнището в Кости.

Утре на среща на ветеринарните власти в страните-членки в Брюксел Йордан Войнов ще поиска европейско финансиране за възстановяването на загражденията по цялата граница с Турция. През 2001 г. по границата от Ямбол до Хасково по ФАР са изградени оградителни мрежи с дължина 29 км. Цялата дължина на границата ни с Турция обаче е 143 км, като на доста места липсва каквато и да е ограда.

Шефът на НВМС съобщи, че огнището на шап в село Кости е потушено, като приложените там мерки за справяне със заболяването ще бъдат приложени и в Резово.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще провери утре какви са предприетите мерки в Резово.

Междувременно по границата с Турция бе въведена такса "шап", съобщи "Фокус". Всяка лека кола, която иска да влезе на територията на нашата страна, трябва да плати 2 евро. Срещу това тя преминава задължителна дезинфекция срещу зараза от шап, уточни Йордан Войнов. Цената на дезинфекцията за камионите и автобусите е по-висока - по 10 евро на всяко превозно средство.

Вирусът бе открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в странджанското село Кости, а на 11 януари там започна хуманното унищожение на над 500 животни. Сега в селото е наложена тримесечна карантина.
В пет области – Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна движението на животни и на стоки от животински произход в момента е ограничено.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че хората, които са потърпевши от принудителното умъртвяване на животни заради опасността от шап, ще бъдат компенсирани на 100%.

Последна актуализация в 14.40 ч.

dnes.dir.bg


Животни без документи бяха избити днес в Ихтиман. Операцията по ликвидирането на 9 телета и 26 овце се случи при безпрецедентна полицейска охрана.

До крайната мярка се стигнал след сигнал на местен ветеринар, прегледал вчера едно от телетата. Той видял, че животните не са маркирани.

За овцете е сигурно, че са докарани вчера в Ихтиман без нужните документи, а собствениците на телетата са местни хора и твърдят, че ги отглеждат от три месеца и са инвестирали много пари в тях.

Стопаните няма да бъдат компенсирани, тъй като животните са незаконни. Изследвани са за шап, резултатите са отрицателни.

Ветеринарите не бяха омилостивени от сълзите на собствениците. Докато хуманното умъртвяване с инжекция беше в ход, районът беше отцепен от жандармерия.

http://testbnt.bnt.bg/bg/news/view/45219/jivotni_bez_dokumenti_bjaha_izbiti_dnes_v_ihtiman - видео

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. grigorsimov - Много са хуманни нашите власти. Вижда се по всичко.
19.01.2011 17:18
Умъртвяват "хуманно", здрави невинни домашни животни.
Но дано Господ им прости голямата "хуманност"!
цитирай
2. samvoin - Умъртвяват "хуманно", ...
19.01.2011 18:25
grigorsimov написа:
Умъртвяват "хуманно", здрави невинни домашни животни.
Но дано Господ им прости голямата "хуманност"!
Ясно доказателство, дали нещо от "хуманизма" на Георги Димитров насам спрямо хора и животни, сред неговите "новоизлюпени" школници по "хуманизъм" - с изменени "кожи" се е променило?
цитирай
Търсене