Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990962
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
15.12.2010 16:58 - ПРОФ. ЧАВДАР НИКОЛОВ: МИСЛЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ БИВАТ ИЗОЛИРАНИ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 964 Коментари: 0 Гласове:
0



 Автор : интервю на Соня СИРОМАХОВА    09 December 2010 imageИЗОБЩО В БЪЛГАРИЯ ИМА ЕДИН ГОРЕ-ДОЛУ ПОРНОГРАФСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЕЙЗАЖ. И ДОСТА ЗАБЛУДЕНО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ. ДОСТА НЕГРАМОТЕН НАРОД. И ОТ ТАМ ИДВАТ ГОЛЕМИТЕ БЕДИ.

2008 Г. БЕШЕ КРАЯТ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА, КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. НИКОЛОВ

Чавдар Николов е роден на 18 януари 1954 г. в София. Завършва Немската езикова гимназия, а през 1977 година  „Външна търговия” във Висш икономически институт „Карл Маркс”, днес УНСС. През 1982 година защитава докоторат в Хумболтовия университет в Берлин .Бил е  редактор във в-к „Континент”, първи секретар по търговско-икономическите въпроси в посолството ни във Виена, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, директор в ЦКС, главен редактор на сп. „Социалдемокрация”. Днес е декан на Стопанския факултет на ЮЗУ”Неофит Рилски”. Професор. Женен с три деца.   Професор Николов, като икономист как ще коментирате икономическата политика на правителството?
Икономическата политика на правителството е катастрофална. Абсолютно никакви антикризистни мерки не можаха да концептират, нито да проведат. Цялата криза се изтърси върху хората на България. В момента няма никаква яснота за излизане от нея. Всичко се извършва пълзейки по корем, ако мога така да се изразя. Това не е случайно, свързано е със схематичните представи за икономиката, като тази на Симеон Дянков. В общи линии набелязаните мерки са тези, които Световната банка си ги представя, че трябва да се вземат в една икономика. С други думи, ако самата икономика сама по себе си се съвземе – добре, ако не се съвземе, хората да мрат. Нещо такова представлява българската държава и българската икономика в момента.
Нещата, за съжаление, с това правителство се развиват по-лошо и по-лошо. Надеждите, с които то дойде, не се оправдаха. То беше ясно, още когато се разбра, че си вземаме министър от Световната банка. Аз го казах и в едно друго интервю, че това правителство върви към провал с неолибералните си идеи, които в света се провалиха. 2008 г. беше краят на неолиберализма.
Нещата отиват към много лошо. В България рухват социалните системи, в България идеологически, по обективни причини, се сменя моделът, преразпределението на брутния продукт пада. Погледнете числата! Те показват, че тази година преразпределението е паднало поне с три пункта надолу, което не е никак случайно. По този начин е заплашено всичко, което е важно и традиционно за нашето общество – здравеопазване, образование, култура, пенсионно дело... Те при сегашното правителство нямат перспектива. Не съм социолог, за да дам прогноза. Но една прогноза вероятно ще е свързана със социални вълнения и надоволства.

Обаче министър Дянков продължава да твърди, че сме излезли от икономическата криза, а според много икономисти сме в долна мъртва точка. Къде е истината?

Министър Дянков е длъжен да твърди това, иначе трябва да си отиде. Обективната оценка показва, че няма данни в защита на тезата му. Извинявайте, но половин процент или някакви такива числа, които се подхвърлят в публичното пространство, нищо не говорят. В действителност, ние сме някъде във фазата на депресията. България няма да излезе от кризата скоро. Има известно оживление на експорта, което ще си позволя тази прогноза, да кажа – не е сигурно, защото и Европа не може стабилно да излезе от кризата, тя я влече, докато вътрешното ни потребление продължава да спада, което е най-срамното при нашата данъчна система, разчитаща на косвени данъци. Това означава и по-нататъшно ерозиране на социалните системи – няма ги приходите в бюджета.

Изпразни ли се потребителската кошница?
Тя никога не е била особено пълна. Аз съм преподавател и в провинцията – България не е само София, и там можете да видите хората как обедняха. В София все още можете да намерите някъде позакрепено равнище, докато в провинцията нещата са много зле.

Как мислите, защо правителството не се вслушва в това, което предлагат Синята коалиция, опозицията?
О, специално за Синята коалиция какво да кажа – кризисните мерки, измислени от Иван Костов и Мартин Димитров, особено тези на Димитров, биха влошили допълнително положението. Защото Мартин Димитров е момче израстло с неолибералните идеи на прехода. Нищо повече. И без особено задълбочени познания. Иван Костов е по-мислещ икономист, въпреки, че и той е изкушен от тези идеи, както показа неговото управление. Горе-долу се видя какво може. И от другата страна, от БСП и тройната коалиция няма да чуете нищо свястно. Нещата в България и политически са много безнадежни. Нито една политическа сила не може да предложи алтернатива. Това е голямата трагедия. България буксува не само стопански, тя буксува и интелектуално. Отделни икономисти, малко по-трезво мислещи, излизат с по-свежи идеи, но тъй като средствата за масова информация са доста контролирани, техните гласове не се чуват. И остава в крайна сметка само неолибералното приказване, което е безплодни и до никъде.
Колкото за критиките на сините... Ами и те някога не се вслушаха. В БСП пък правили алтернативен бюджет! Какво като са направили? То е ясно какво направиха като бяха на власт. Какви социалисти са тези, които въведоха плоския данък? Никакви социалисти, нищо общо с лявото. Изобщо в България има един горе-долу един порнографски политически пейзаж. И доста заблудено обществено мнение. Доста неграмотен народ. И от там идват големите беди.

И няма алтернатива?

Каква алтернатива? Да не би да има някой мислещ? Мислещите в България биват изолирани, остракирани и т.н. Правят се, че ги няма.

С бюджт 2011 г. достатъчно ли са финансирани секторите здравеопазване, образование, наука, земеделие..., които са много важни за икономиката?

Няма достатъчно финанси за тях. Не случайно са всички напъни за приватизации, за въвеждане на пазарни механизми в тези сектори. Това вече би било окончателна катастрофа, ако в тях направят както направиха  с електроразпределителните дружества и т.н.

Защо, има ли такива идеи?

Има, разбира се. Това са основните идеи, които битуват. Но по този начин няма да се решат въпросите. Напротив – биха се създали още по-големи проблеми. Ще има недостъпно образование, недостъпно здравеопазване. Сега последното може да е калпаво, но все пак има някаква достъпност. Същото е и за образованието. По-страшно е, ако те минат в частни ръце. Това са доказаните сфери на пазарни откази, там не бива да се приватизира, не бива да се въвеждат пазарни механизми в пълния им размах. Това са отговорности на държавата, защото са отговорности  пред обществото, пред бъдещето. Всичките тия приказки от началото на прехода как държавата била лош стопанин и затова да бъде минимизирана, просто не са верни.

Говорим, че в момента се убива малкия и средния бизнес. По какъв начин става това?
Бизнесът беше убит, и то не само малкият и средният, но и големият, с нежеланието на правителството да си плати масрафите. В момента, доколкото ми е известно се дължат още 600 милиона. Впрочем, битуват различни числа за тези задължения. Всъщост няма значение колко са. Те са като лошите кредити – дали са 12, дали са 16 %. Та ...това са свързани неща. Една криза е липса на финансов ресурс в икономиката. Та Дянков вместо да ни послуша нас преди повече от година, да сключи заем, да вкара ресурс, да се разплати, да започне да гради инфраструктура, не! Скъсявайки чергата на образованието и здравеопазването, той каза, че върховната му цел е уравновесен бюджет. В края на краищата влезе в дефицитен бюджет, но парите бяха изхарчени незнайно за какво. Безадресен дефицит. Трябваше да плати и на бизнеса. Не може той да се лишава в такъв момент от ресурс. По този нзчин Дянков задълбочи кризата. Това се случи! И той беше предупреден от всички грамотни икономисти и от ляво, и от дясно. Дори Стефан Софянски му го каза – да сключи заем. В края на краищата пак ще сключи, но ще излезе много по-скъпо отколкото преди година и половина.
Той поначало се колебаеше дали да сключи вътрешен или външен заем, което беше чиста глупост. По време на криза да сключиш вътрешен заем е да направиш още по-голяма беля. Изобщо Симеон Дянков като макроикономист е пълно недоразумение.

Да, но г-н Борисов държи на него...
Това си е работа на Борисов и той си отива с него. И според мен си отива с всеки изминат ден. Защото правителството в момента се клати с всичка сила. Това се приказва в София, а тук почне ли да се приказва  - вземе, че стане.
Борисов трябва да си смени Дянков, а не пет министри, не знам кои си. Или според Костов 8-9.

Да, но Костов изключва от списъка Дянков.
Ами, точно заради тива ви казвам, че не трябва да бъде слушан Костов. Сменя се Дянков и от там нататък зависи кой ще бъде назначен. А ние в България показваме, че винаги назначаваме неправилно.

Макар че няма много държава в българската икономика, как ще се заздрави тя?
Навсякъде в света в икономиката има много държава, страшно много. Най-големият агент на пазара е държавата – в Европа тя преразпределя над 40 % от брутния продукт, в Щатите – 32,33%. В САЩ трудно може да си представите, какъвто и да е национален напредък без държавата, всичко минава през военно-промишления комплекс. Всичко това, което се опитаха да ни “продадат” – как пазарът автоматично сам се регулирал - са неща, които нито се оправдаха, нито беше ясно, че ще се случат. У нас държавата системно беше разграждана. Друг е въпросът, че трябва да се възстановява, но не във формата на полицейска държава, отговорна пред обществото, пред бизнеса. Това ще стане много трудно – след като години си разграждал, не знам колко години трябва да строиш. Ще трябва много големи усилия.

АБВ може ли да предложи алтернатива?
Ако в това движение се включат повече икономисти, учени и т.н., които винаги сме били някакъв алтернативен фактор, то може и да предложи разумна алтернатива. Ние винаги сме мислели с главите си, а не с някакви идеологии. Моят проблем и преди 10 ноември беше, че ме обвиняваха, че не съм бил марксист, сега ме обвиняват, че съм марксист! Аз съм просто човека, който се стреми да мисли с главата си, а не  в някакви предварително зададени схеми. Просто така мисля, че си оправдавам и държавната заплата. Само по този начин АБВ, ако тръгне да защитава интересите на хората, на обществото, а не на групата на този или онзи, ще успее.
Аз не съм политик, впрочем бях обвързан в началото на прехода с политиката, конкретно с д-р Дертлиев. За съжаление, той не успя да постигне това, което можеше. Сигурно беше защото беше национално отговорен. Само с национална отговорност може да се направи нещо. По начало си мисля, че и Бойко Борисов иска нещо да направи за държавата, не само за себе си. Обаче трябва да си намери хората, с които да направи това. Още от първите месеци на управлението на ГЕРБ трябваше да си смени икономическия екип. С този нищо не може  да се направи. От него бих оставил само министър Плевнелиев, а останалите бих изгонил, всичките. Говоря за икономическия екип.
http://www.obshtestvo.net/



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене