Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.12.2010 15:31 - ГЕРБ и "Атака" премахнаха избора на районни кметове. Синята коалиция пак се въздържа
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
0



 image  

Въпреки протестите на БСП и ДПС управляващите от ГЕРБ и "Атака" приеха на второ четене текстовете в новия Избирателен кодекс, според които районните кметове в София, Пловдив и Варна вече няма да бъдат избирани пряко от гражданите, а ще се назначават от общинските съвети. Депутатите от Синята коалиция, чиито представители през последните дни се обявяваха категорично против предложението на ГЕРБ и "Атака", при гласуването в пленарна зала гласуваха „въздържал се“, с което по-скоро подкрепиха управляващите. След промените гражданите на населени места с население по-малко от 500 души също няма да могат да избират пряко свой кмет, както беше досега, а кметовете на по-големите общини ще им назначават кметски наместници.

 

Според лидера на социалистите Сергей Станишев чрез кодекса управляващите преследват свои политически цели. Той прогнозира, че заради това ГЕРБ няма да имат повече кметове, защото гражданите ще ги накажат на изборите. Председателят на БСП беше категоричен, че Изборният кодекс не отговаря на следизборното обещание на ГЕРБ да укрепи и разшири демокрацията в страната.

От своя страна депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че ГЕРБ правят законодателство за себе си и срещу хората. По думите й управляващите целят да демотивират хората да гласуват и по този начин делът на контролирания вот да нарасне. Според Манолова районните кметове ще бъдат превърнати в „послушни" чиновници и ще бъде ограничено правото на избор на 35% от българите, колкото са хората, живеещи в малките населени места.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция пък си спомни, че и по времето на управлението на Иван Костов е имало опити да се въведе назначаване на районните кметове, но резултатът е бил лош.
Според нея това действие на сините е довело до политически пазарлъци, до безпринципни решения и до това, че хората не определят сами кои да бъдат кметовете на райони.

Според Четин Казак от ДПС текстовете на практика променят Конституцията. Той заяви: "Конституционният законодател по ясен и недвусмислен начин е ограничил правомощията на обикновения законодател, на обикновеното Народно събрание да нормотворчества в областта на изборното законодателство, като му е делегирал изключително и само правото на урежда организацията и реда. И в никакъв случай да предвижда нови условия, каквито Конституцията не е предвидила".

Искра Фидосова от ГЕРБ защити Изборния кодекс, като каза: "Не правим кодекс, за да преследваме наши политически цели. Не правим кодекс, с който целим спечелване на изборите. Изпълнихме едно наше обещание, което поехме към българските граждани, да предвидим и да изработим такъв избирателен кодекс, който да бъде готов преди годината на изборите, за да може всички български граждани да се запознаят с тези правила и участниците на изборния процес да бъдат равнопоставени".

http://www.glasove.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038259
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци